|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Östertjernan lipui ylväästi navakassa lounaistuulessa Loviisanlahdella

15.09.2006On se vaan hieno elämys, kun tuuli tarttuu perinteisen purjealuksen uutukaisiin purjeisiin. Noin 50 tonnia painava pakettijahti kallistuu hieman, kiihtyy vauhtiin sekä lipuu lähes äänettömästi Loviisanlahden pintaa.


Östertjernanin kapteeni Esko Päivinen miehistöineen nostaa Loviisan sataman edustalla isopurjeen ja sen jälkeen viimeiseksi fokan. Etummaisen purjeen eli klyyvarin nosto keskeytyy, kun tuuli saa siitä otteen liian aikaisin. Purjeiden nosto tapahtuu käsivoimin blokien eli puisten pylpyröiden avustamana. Hienoin hetki on se, kun kapteeni sammuttaa purjealuksen moottorin. Tuuli pullistaa purjeet ja yli 21-metrinen purjealus nytkähtää pehmeästi liikkeelle. Hiljaisuuden keskellä kuuluu vain isopurjeen läplätys, tuulen humina ja veden loiske.

Sulavalinjainen puinen purjealus kulkee kuin unelma – aallokosta huolimatta tasaisesti ja lähes äänettömästi. Vannoutunut nelitahdin kannattajakin on pian myyty purjeiden ystäväksi. Ei ole vaikea ymmärtää, miksi niin monet ihastuvat ikihyviksi purjehdukseen.

Loviisan Sanomat oli mukana Östertjernanin koepurjehduksella tuulisella Hudönlahdella tiistaina.

”Perinnepurjehdus on taito- ja voimalaji”

Koepurjehduksella ovat Esko Päivisen lisäksi mukana Mikael Stenberg, Pentti Arjosaari, Tuomas Peltola sekä Carita ja Benny Liljendahl Östra Nyland-lehdestä. Päivisen mukaan Stenbergillä on runsaasti kokemusta purjeveneistä ja purjehduksesta. Arjosaari on puolestaan seilannut nuorempana maailman meriä kauppalaivoissa. Peltola on Päivisen mukaan verraton konemies ja ollut asentamassa koneita ja hallintalaitteita.

Aluksen noin 26 metriä korkea masto on vielä uudenkarhea, joten isopurjeen nosto on kitkan takia miehistölle totisinta työtä. Pian kapteeni määrää median edustajat töihin. Fokkapurjeen alaosa on jostain syystä irti ja tuuli paiskoo runsaan kilon painoista pylpyrää ja sakkelia kuin ruoskaa. Stenbergillä ja Arjosaarella on täysi työ saada villisti kieppuva plogi kiinnitettyä. Suuria purjeita katsellessa ymmärtää tuulen voiman. Peltolan mukaan perinnealuksella purjehtiminen on sekä taito- että voimalaji. Lähes parinsadan neliömetrin purjeen liikkeissä satakiloinenkin mies on tuulessa kuin kukkakeppi.

-Optimimiehitys tällaisella aluksella on 1 + 4, joista yksi on ruorissa ja kaksi molemmilla puolilla laivaa. Minimimiehitys on 1 + 3, mutta siinä joutuvat miehen jo koville, Päivinen arvioi, ja paljastaa, että puukannen alla on piilossa sähkömoottori siltä varalta, että ankkuripelin käyttö käsivoimin käy liian raskaaksi.

Östertjernanin lupa charter-liikennettä varten on vielä merenkulkulaitoksen käsittelyssä. Laitoksen näkemyksen mukaan aluksessa saa kerralla olla enintään saman verran ihmisiä kuin sen kahteen 16 henkilön pelastuslauttaan mahtuu eli yhteensä 32 henkilöä.

-Se tarkoittaa, että neljän miehistön jäsenen lisäksi voimme ottaa 28 matkustajaa. Aluksessa on yhteensä 18 vuodepaikkaa, joten yöpyviä asiakkaita voidaan ottaa yhteensä 14 henkilöä, Päivinen laskeskeli.

Uusi nopeusennätys 6,7 solmua

Svartholmenin kohdalla Östertjernanin vauhti on jo noin kuusi solmua. Hudönselällä vauhti kiihtyy puuskassa jo 6,7 solmuun eli vauhtia on noin 12,4 km/h. Se on Päivisen mukaan Östertjernanin uusin nopeusennätys.

-Isopurjeessa on jäljellä vielä yksi reivi, sanoo Päivinen. Se tarkoittaa, että isopurjeen puomissa on purjetta jäljellä vielä kaksi ja puoli metriä. Jos isopurje nostettaisiin kokonaan auki, lisääntyisi vauhti entisestään.

-Venesuunnittelija Eivind Still on laskenut tietokoneellaan Östertjernanille teoreettiset maksiminopeudet, ja päätynyt tulokseen, että suotuisalla tuulella täysillä purjeilla aluksen nopeus on noin 10 solmua. Se on enemmän kuin koneella saatava noin 7 solmun nopeus, kertoi Päivinen.

Östertjernanin uumenissa on tyynten kelien varalla ja satamaoperointia varten 160 hevosvoiman nelisylinterinen ja viisilitrainen Volvo Penta-moottori, joka pyörittää 31 tuuman kiinteälapaista potkuria.

Myötätuulikäännökset vaikeimpia

-Merenkulkulaitoksen edustajien kanssa on sovittu, että anomme liikennelupaa Suomen aluevesille eikä ainakaan tässä vaiheessa kansainvälisille vesille. Suomen vesillä varusteiksi riittävät esimerkiksi Meri-VHS-radio sekä GPS-satelliittipaikannin. Itämerellä vaadittaisiin keskiaaltoradio. Kotimaan aluevesillä riittää lisäksi laivuritutkinto, jonka minä esimerkiksi suoritin joskus 1970-luvulla, sanoi Päivinen. Hänen lisäkseen Östertjernanin joukoissa myös merikapteeni Bo Nordmanilla on muodollinen pätevyys toimia kaupallisia purjehduksia tekevä aluksen kapteenina.

-Tänä syksynä on tarkoitus harjoitella miehistöjen kanssa aluksen käyttöä. Syksymmällä on tarkoitus purjehtia Helsinkiin silakkamarkkinoille ja tehdä koepurjehduksia lähivesillä, Päivinen sanoi. Ensi kesän kaupalliset purjehdusristeilyt on tarkoitus toteuttaa talkoovoimin. Yhdistyksessä on 160 jäsentä, josta joukosta Päivinen arvelee miehistön jäseniä löytyvän koulutukseen ja purjehduksiin. Purjehduksen opettelun ensimmäisiin vaiheisiin kuuluu alan sanaston opettelua. Jokaisella aluksen köydellä on lisäksi oma nimensä, jotka on opeteltava.

-Fokka skuutataan keskelle, barduunat löysälle, komentaa Päivinen miehistöä käännöstä varten. Kukaan ei kysy, että mitä, vaan neljä miestä tarttuu saman tien purjeköysiin. Alus kääntyy ketterästi, ja isopurjeen puomi vaihtaa pehmeästi puolta.

-Vastatuuleen käännyttäessä on oltava tarkkana, ettei vauhti lopu kesken. Käännöksen eli slagin aikana joudutaan tekemään monia asioita samanaikaisesti. On tärkeää, että kaikki tietävät tehtävänsä. Isopurjeen puomin siirtymisen on tapahduttava levankia pitkin hallitusti, jotta se ei rysähdä. Purjeessa on sellainen voima, että repivä rysähdys voisi rikkoa paikkoja, Päivinen sanoi. Hänen mukaansa käännös vastatuuleen on silti helpompi kuin navakkaan myötätuuleen kääntyminen.

Alus siirtyy yhdistykseltä yhtiölle

Östertjernanin taustalla on sekä yhdistys että yhtiö. Yhdistyksen tehtävänä on rakennusaikana ollut huolehtia aluksen rakentamisesta ja yhtiön sen rahoituksesta. Aluksen valmistuttua se luovutetaan yhtiölle, joka huolehtii risteilyjen markkinoinnista, myynnistä sekä purjehduksista. Päivisen mukaan purjehdusten hinnoittelusta ei vielä ole tehty päätöksiä, mutta hän arveli, että noin kahdeksan tunnin purjehduksen hinta on yhteensä 1.500 euroa. Se sisältää aluksen miehistöineen. Catering eli tarjoilut maksavat erikseen asiakkaan toiveiden mukaan. Aluksen voi varata myös pidemmille risteilyille. Päivinen arvioi, että charter-risteilyjä varataan lähinnä yritysten käyttöön, mutta joku voi haluta järjestää esimerkiksi syntymäpäivänsä tai muita merkkipäiviä aluksella.

Östertjernan-yhdistys järjestää purjehduksia myös jäsenilleen. Lisäksi Östertjernan osallistuu nuorison purjehdusleireille. Koepurjehduksen päätteeksi purjealus lipuu takaisin varustelulaiturilleen Valkon sataman eteläpäädyssä. Viimeiset metrit liikutaan konevoimin. Varsinaisen kotilaiturin paikka on vielä avoinna. Laivasillalla on käytännössä liian matalaa, vaikka syvyys virallisesti onkin 2 metriä. Östertjernanilla on paikka Tullisillan laiturissa, jonne se luultavasti ensi keväänä asettuu.

Takana yli 50.000 työtuntia

Esko Päivinen näyttää väsyneeltä, mutta tyytyväiseltä. Lähes viiden vuoden urakka aluksen rakentamiseksi on loppusuoralla. Takana on tyyntä ja myrskyä aluksen rahoitukseen ja hallintoon liittyneissä haasteissa. Takana on Päivisen mukaan myös yksittäisten ihmisten kymmeniätuhansia talkootyötunteja sekä arvokasta sponsoriapua sekä yrityksiltä että muun muassa Kuggomin koululta.

-Omia tuntejani en ole enää vuoden 2002 jälkeen laskenut. Silloin niitä oli noin 1500. Tällaisen tilaisuuden saa korkeintaan kerran elämässä eikä aina silloinkaan. Voi olla, ettei Loviisassa rakenneta seuraavaan sataan vuoteen vastaavaa perinnealusta. On hieno kokemus olla mukana, Päivinen herkistyy. Loviisan uusin matkailijoiden vetonaula alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI