|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sjökullan avanto täyttyi hapenpuutteeseen kuolleista kaloista

08.01.2003Hapenpuutteeseen kuolleet kalat ovat täyttäneet Lapinjärven Sjökullan avannon. Yleisölle tarkoitettu avantouinti onkin jouduttu toistaiseksi keskeyttämään. Kaloilla on tänä talvena Lapinjärvessä poikkeuksellisen kehnot oltavat, sillä veden pinta on erittäin alhaalla. Veden juoksuttamista Loviisanjokeen haluttaisiinkin vähentää, jottei vesi järvestä enää laskisi.


-Kalat ovat tulleet avannolle ottamaan happea. Suurin osa kuolleista kaloista oli pieniä särkiä, kiiskiä ja ahvenia, toteaa Lapinjärven kalastusalueen isännöitsijä Immo Jokinen.
Jokisen mukaan jonkinlaisia vaikeuksia täksi talveksi osattiin matalassa Lapinjärvessä odottaakin, muttei vielä näin aikaisin.

-Sekä kesä että syksy olivat kuivia ja talvi tuli aikaisin. Lisäksi vettä on juoksutettu kaiken aikaa, vaikka sitä olisi mielestäni pitänyt jo vähentää. Juoksuttaminen kuitenkin jatkuu edelleen, sillä jos se lopetetaan kuivuisi joki. Juoksuttamista voitaneen kuitenkin hieman vähentää, mainitsee Jokinen ja lisää, että järven pinta laskee edelleen noin millimetrin vuorokausivauhdilla.

Vastaavia happikatoja ja kalakuolemia on Lapinjärvessä ollut aiemminkin, viimeksi 1970-luvun alussa. Silloinkin ensin kuolivat pienet kalat ja vasta sitten isommat.

-Vaikka järveä on viime vuosien aikana kunnostettu, on se aika pahasti rehevöitynyt. Rannat olisi ruopattava ja kasvillisuus saatava pois.

Lapinjärvi on runsaan viiden neliökilometrin suuruinen. Syvin kohta normaalilla veden korkeudella on noin kaksi metriä. Järven alla on Jokisen mukaan mutaa vähintään seitsemän metriä, paikoin jopa 14 metriä. Julkisuudessa ollut visio järven tyhjentämisestä onkin hänen mielestään mahdoton ajatus.

Kaloilla elintilaa vain metrin syvyydeltä

Lapinjärven veden pinta on tällä hetkellä noin 60 senttiä normaalitalvea alempana ja lisäksi järveä peittää 40 sentin tiivis jää. Vapaata vettä järven pohjalla on metrin verran. Ensimmäiset kalat uimareiden suosimassa Lapinjärven koulutuskeskuksen Sjökullan avannossa havaittiin viime torstaina. Pikkukalat pyörivät avantopumpun synnyttämässä virrassa pökertyneinä. Lauantaina avannossa oli runsaasti kuolleita, noin 3-6 -senttisiä kaloja. Sunnuntaina todettiin, että koko avanto oli täynnä pikkukalaa, tuhansittain tiheänä kuin ampiaisparvet.

-Parvet liikkuivat huonosti, pikemminkin pyörivät avantopumpun virran mukana. Lisäksi paikalla oli kymmenittäin isoja, 30-50 -senttisiä kaloja. Ne makailivat pohjassa hengissä, vieri vieressä riveissä, ikäänkuin kalat torimyyjän laatikoissa, kuvailee tilannetta Lapinjärven koulutuskeskuksen johtaja Eero Soinio.

Kuolleiden kalojen läjä järven pohjassa

Avantopumpun synnyttämän virtauksen vuoksi pohjaan on kertynyt suuri, noin kuutiometrin kokoinen kasa, joka koostuu pelkästään kuolleista ja osittain jo hajoavista pikkukaloista. -Se on kuin valtava, löysä silakkalaatikkoläjä järven pohjassa. Kasasta liukenee kalarasvaa veteen, jolloin avoveden pintaan muodostuu rasvakelmua. Se jäätyy avannon reunoille ruskeaksi jääriitteeksi, mainitsee Soinio.
Maanantaina ja eilen tilanne avannossa oli samanlainen.

Vettä juoksutettu viime keväästä asti samalla voimakkuudella

-Järven säännöstelypadolla, missä järven säännöstelyjuoksutus edelleen jatkuu, tulee Loviisanjokeen sekä kuolleita että vielä hengissä olevia pikkukaloja. Niitä jää tuhatmäärin padon alapuoliseen suvantoon pyörimään, toteaa Soinio. Voimakkaan juoksutuksen vuoksi Loviisanjoki ei ole jäätynyt, vaan se on avoinna ainakin kilometrin matkan padolta alajuoksulle päin. Lapinjärven säännöstelyjuoksutus on jatkunut samalla volyymillä keskeytyksettä viime keväästä lähtien.

Happimäärä mitataan seuraavaksi

Immo Jokisen mukaan ainoa konsti auttaa kaloja tällä hetkellä on tehdä lisää avantoja. Avannosta toiseen voidaan pumpata jäänpintaa pitkin vettä ja näin yritetään saada järveä hapetetuksi. Jos tulee suojailmoja ja niiden myötä vettä jäälle, kytketään traktoriin poralaite perään ja tehdään jäähän reikiä. Kun ilmat vähän lauhtuvat on ensimmäisenä toimenpiteenä happitilanteen mittaaminen sekä pohja- että pintavedestä. Samalla selvitetään happikadon laajuus.

-Sinne, missä tilanne on kaikkein huonoin, yritetään saada ensimmäisenä apua joko vettä siirtämällä jäätä pitkin tai pitämällä isompaa avantoa auki, selvittää Jokinen.

Uiminen kuolleiden kalojen seassa ei miellytä

Avantouinti Sjökullassa on ollut erittäin suosittua, myös tämän talven kipakoiden pakkasten aikaan. Yleisölle tarkoitettu avantouinti on nyt kuitenkin keskeytetty, sillä uiminen kuolleiden kalojen seassa ei ole kovin mukavaa.

-Avantouintipaikan pumppua yritetään säätää siten, että muodostuisi suurempi avanto. Silloin virtaus suuntautuisi niin, ettei kuolleita kaloja kerry avantoon, toteaa Soinio. Siitä, alkaako avantouinti tänä talvena vielä uudelleen, tiedotetaan myöhemmin. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI