|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koulujen lakkauttamispäätöksen teko lykkääntymässä Ruotsinpyhtäällä

08.09.2006Haavisto-Joensuun koulun ja Virböle skolan lakkauttamisesta ei tehdä päätöstä vielä ensi maanantaina kokoontuvan Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston kokouksessa.


– Saamieni tietojen mukaan ensin on hoidettava viralliset kuulemiset. Maanantaina päätetäänkin vasta siitä, aloitetaanko selvitystyön tekeminen koulujen lakkauttamiseksi vai ei, totesi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa Virböle skolan vanhempainillassa.

Oppilaiden vanhemmat ja koulun henkilökunta kokoontuivat tiistaina pohtimaan lakkautuslistalle joutuneen koulun tulevaisuutta. Paikalle oli pyydetty myös kunnanjohtajaa, mutta hän ei matkaesteiden vuoksi päässyt paikalle. ”Hiillostettavaksi” joutuikin näin ollen virkamiehen sijasta luottamushenkilö. Kuntaa ei vanhempainillassa kiitelty. Ei myöskään luottamushenkilöitä, etenkään ruotsinkielisiä, joista kukaan ei ole vastustanut oman kieliryhmänsä koulun lakkauttamista.

–Kunta ei ole tiedottanut meille lakkauttamisasiasta lainkaan, vaan olemme joutuneet lukemaan asiasta lehdistä. Vuosi sitten tilanne oli sama. Koulun kanssa ei keskusteltu, eikä vanhempainiltaan silloinkaan tullut virkamiestä asioista kertomaan, vaikka pyydetty oli, muistutti koulunjohtaja Lisbeth Smeds.

Hänestä oli myös ikävää, ettei kukaan ruotsinkielinen luottamusmies vastustanut Virböle skolan lakkauttamista koululautakunnassa ja kunnanhallituksessa.

–Kunnanhallituksessa Asko Nurmiranta sen sijaan vastusti Haavisto-Joensuun koulun lakkauttamista. Oli mukava lukea, että edes joku uskaltaa olla eri mieltä, jatkoi Smeds.

Koulun kanssa olisi pitänyt keskustella

Asko Vilamaa oli pahoillaan siitä, ettei virkamiestä saatu paikalle.

–Näin isossa asiassa kunnanjohtajan pitäisi olla täällä, mutta hän ei päässyt. Kuulostaa myös aika ikävältä, jos koulun kanssa ei ole keskusteltu lainkaan eikä asiasta ole tiedotettu. Keskusteluja olisi pitänyt käydä, katsoi Vilamaa.

Vanhempainillassa ihmeteltiin myös sitä kiirettä, millä koulujen lakkauttamispäätöksiä nyt ajetaan. Tekeillä on parhaillaan Loviisan seudun kouluverkkoselvitys.

–Eikö olisi hyvä odottaa sen valmistumista? Valtuusto päätti vuosi sitten, että koulujen kohtalo ratkeaa tämän vuoden syyskuussa. Eikö tästä aikataulusta voisi nyt tinkiä, kyseltiin kokouksessa.

Oppilasmäärät ovat aaltoliikettä

Vanhemmat ovat luonnollisesti huolissaan siitä, mihin heidän lapsensa joutuvat jos oma koulu suljetaan. Mahtuisivatko kaikki jo entuudestaan ahtaaseen Tesjoen ruotsinkieliseen kouluun vai menisikö osa Lapinjärvelle? Vai onko taka-ajatuksena saada osa ruotsinkielistä koulua käyvistä lapsista suomenkielisiin kouluihin, joihin myös tarvittaisiin lisää oppilaita? Ja miksi päätös lakkauttamisesta tehdään ensin ja vasta sitten mietitään minne lapset laitetaan?

Virböle skolan oppilasmäärät ovat vaihdelleet vuosien varrella paljon. Joskus oppilaita on ollut yli 30, kun määrä alimmillaan oli 11. Nyt oppilaita on 12 ja esikoululaisia kolme.

–Jo 90-luvulla, kun tyttäreni tuli tähän kouluun, puhuttiin koulun tulevaisuudesta. Tämä on aihe, joka näköjään aika ajoin nousee esille, totesi Annika Malms-Tepponen, jonka kaikki lapset ovat käyneet Virböle skolassa.

Hän huomautti, ettei koulun kohtalo periaatteessa kuulu hänelle pätkääkään alkaneen lukuvuoden jälkeen, sillä oma poika on koulussa nyt viimeistä vuotta.

–Se, että olen ahvenkoskelaisena valinnut lapsilleni tämän koulun, vaikka Tessjö skola olisi jopa ehkä hieman lähempänäkin, johtuu koulun erittäin hyvästä hengestä, sanoi Malms-Tepponen.

Halutaanko Ruotsin-pyhtäälle koulutyhjiö?

Malms-Tepponen myönsi ymmärtävänsä sen, että oppilasmäärä on pieni ja kunnan taloudelliset resurssit rajalliset. Silti pelkkään rahaan tuijottaminen ei tunnu hyvältä sen enempää lasten kuin koko kyläyhteisön kannalta.

–Jos kaksi koulua lakkautetaan, syntyy Ruotsinpyhtäälle koulutyhjiö. Seuraavaksi lakkautusuhan alle joutuvat varmaan alle 40 oppilaan koulut. Sitten Ruotsinpyhtäällä olisi kouluja enää Tesjoella, kunnes niidenkin oppilaat vietäisiin lopulta Loviisaan, maalaili Malms-Tepponen tulevaisuuden näkymiä. Mikäli kouluja lakkautetaan, ovat muutkin palvelut helposti vaakalaudalla ja kyliä uhkaa näivettyminen.

–Kaikki koulun oppilaat tulevat kaksikielisistä perheistä. Lasten on haluttu oppivan kaksi vahvaa kieltä. Myös maaseudulla asuminen on tietoinen valinta, vaikka nyt tuntuukin siltä, että maalla asuminen vaatii aiempaa enemmän sitkeyttä, katsoi Malms-Tepponen.

Illan aikana muistutettiin, että uusien asukkaiden saaminen kyliin tulee entistäkin vaikeammaksi, jos kouluja ei ole. Kun nuoret perheet valitsevat asuinpaikkaa, on koulun läheisyys yksi tärkeimmistä muuttoon vaikuttavista tekijöistä.

Seiskatielle ei tarvita lisää lapsia

Ykkösvaihtoehto Virböle skolan oppilaiden sijoittamiseksi on näillä näkymin Tessjö skola. Vanhempien saamien tietojen mukaan sen nykyisiin tiloihin ei enää lisää lapsia mahtuisi. Enemmän tilaa kaikille olisikin Virböle skolassa. Miksei siis kaikkia ruotsinkielisiä oppilaita siirrettäisi sinne?

–Siihen eivät tesjokelaiset ikinä suostuisi, todettiin vanhempainillassa.

Jos lapsia aletaan kuljettaa Tesjoelle kouluun, osa matkasta taitetaan 7-tiellä. Vaarallinen tie huolestuttaa vanhempia.

–Bussi jättää lapset pysäkille tien väärälle puolelle, joten tie on ylitettävä. On toki muistettava, että Tesjoen lapsetkin joutuvat tietä käyttämään, mutta onko koululaisliikenteen lisääminen järkevää. Mitä enemmän liikenteen seassa on lapsia, sitä enemmän on myös riskejä, muistutti Malms-Tepponen.

Päättäjän osa ei ole helppo

Asko Vilamaa myönsi olevansa kouluasiassa kahden tulen välissä. Henkilökohtaisesti hän soisi koulun säilyvän, ovathan kolme omaa poikaakin koulun entisiä oppilaita.

–Nämä ovat vaikeita kysymyksiä pienessä kunnassa. Päättäjien on ajateltava myös taloudellisesti ja mietittävä kunnan etua, huomautti Vilamaa.

Hän jatkoi, että Haavisto-Joensuun koulun ja Virböle skolan lakkauttamisesta on laskettu syntyvän noin 200.000 euron vuotuiset säästöt. Säästöstä osan lohkaisevat muun muassa kuljetuskustannukset. Kun kuljetus ja muut mahdolliset kulut on otettu huomioon, on vuotuinen säästö Vilamaan mukaan noin 150.000 euroa.

Kunnan eduista puhuminen ei ollut vanhempien eli veronmaksajien mieleen.

–Kunnan etu, mikä se on? Kunta ei saisi olla itseisarvo. Kuntahan on yhtä kuin me.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI