|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yli puolet seudun kirkkoherroista laskisi osallistumisoikeuden ikärajaa

08.09.2006Valitsijayhdistyksille tulee kiire haalia ehdokkaita marraskuussa järjestettäviin seurakuntavaaleihin. Ehdokaslistojen jättöpäivä on perjantaina 15. päivä kello 16 mennessä.


Loppukiri on tarpeen, sillä seudun kirkkoherrojen mukaan kentältä saatu viesti kertoo huolestuttavaa kieltä seurakuntavaalien tilanteeesta: ehdokkaita on entistä vaikeampi haalia kasaan. Kirkkoherroilla ei sinänsä ole mitään tekemistä valitsijayhdistysten kanssa, joten tarkkaa kuvaa ehdokastilanteesta on vaikea saada. Ja ehtiihän ensi perjantaihin asti vielä vaikka perustaa oman valitsijayhdistyksen. Sen perustamiseen vaaditaan kymmenen äänioikeutetun sitoumus.

- Olen kuullut, että uusia ehdokkaita olisi ilmaantunut, joten Loviisassa ei ainakaan ole luvassa sopuvaaleja, Loviisan vs. kirkkoherra Raimo Savolainen sanoo.

Liljendalissa taas rkp ja sdp ovat sulassa sovussa väsäämässä yhteislistaa, jotta puoluepolitiikalle jäisi mahdollisimman vähän sijaa ehdokasasettelussa.

- Minua se ainakin ilahduttaa. Jos joku tietää ehdokkuudesta kiinnostuneen, joka ei uskalla asiaa itse sanoa ääneen, niin yhteyttä vaan, patistaa puolestaan Liljendalin kirkkoherra Håkan Djupsjöbacka.

Ei itsestäänselvyys

Listan täyttyminen ei Djupsjöbackan mukaan ole mikään itsestäänselvyys. Liljendalissa valitaan 15-henkinen kirkkovaltuusto.
Tilanne ei näytä kovin lupaavalta myöskään Loviisan ruotsinkielisen seurakunnan osalta.
- Yhtään listaa ei ole toistaiseksi haettu, kirkkoherra Lars Junell vastaa.
Hän on kuitenkin luottavainen.
- Onhan tässä vielä aikaa.

Ruotsinpyhtään kirkkoherra Hannu Marttilan mukaan kaksi listaa on haettu, kolmeen hän olisi tyytyväinen.
- Toimitsijat puhuvat siihen suuntaan, ettei suuria intohimoja ihmisillä ole asettua ehdokkaaksi. Entistä hankalampi on löytää ehdokkaita. Elän kuitenkin siinä toivossa, että viimeisen viikon aikana vielä jotain tapahtuu.
Myös Pernajan kirkkoherra Rolf Steffansson on sitä mieltä, että aktiivisuutta voisi olla enemmän.

- Ehdokkaita varmasti tulee tälläkin kertaa riittävästi, mutta ei niitä koskaan ole ollut runsaasti.
Steffansson muistuttaa, että tulossa on tärkeät vaalit; kunta- ja palvelurakenteita uudistetaan valtakunnan tasolla ja sillä on vaikutuksensa myös seurakuntien toiminnalliseen kehitykseen. - Mikäli kuntarajoihin tulee muutoksia, seurakuntahallintoon lienee muutoksia luvassa.
Steffansson patistaa myös ehdokkaita liikkeelle.
- Kyse on myös siitä, millaisen seurakunnan haluamme tulevaisuudessa.

Lapinjärvellä tulevaisuutta olisi, mutta ongelma on toinen: alle 18-vuotiaat eivät voi asettua ehdolle tai äänestää seurakuntavaaleissa. Lapinjärven suomenkielisen seurakunnan kirkkoherra Matti Perälän mukaan kunnasta löytyisi useita alle 18-vuotiaita, jotka haluaisivat osallistua vaaleihin.

- Nyt ehdokkaitten haaliminen saattaa olla vaikeaa, Perälä jatkaa.
On vaarana, että vaaleista tulee - jos ei nyt sopuvaalit niin - läpihuutojuttu!

Lordi-ilmiö huolettaa

Perälä ehdottaakin, että osallistumisikärajaa tulisi tiputtaa nykyisestä 16:een ikävuoteen. Tämä mahdollistaisi nykyistä paremmin eri ikä- ja sosiaaliryhmien edustuksen seurakuntavaaleissa. Perälä perustelee kantaansa myös sillä, että vaalikelpoisuus ja äänioikeus olisi luonnollinen jatkumo nuorille rippikoulun jälkeen.

- Useasti nuoret ovat aikuisia enemmän mukana toiminnassa. Nuoret tulisi ottaa paremmin huomioon, Perälä sanoo.

Selkeä enemmistö Loviisanseudun kirkkoherroista on Perälän kanssa samaa mieltä. Usea kuitenkin toteaa, että osallistumisoikeus tulisi antaa 16-vuotiaille myös yhteiskunnallisissa vaaleissa.

Sitä se ei kuitenkaan vaadi. Seurakuntavaaleista päättää kahdesti vuodessa kokoontuva kirkolliskokous, joka voi päättää asiasta myös ilman eduskunnan siunausta. Mikäli Loviisanseudun kirkkoherrat saisivat asiasta päättää, nuorille tuo oikeus suotaisiin.

Lapinjärven ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Christer Åbergin mukaan rippikoulun käyneillä on riittävä tietopaketti seurakunnan toiminnasta.

- Osallistumisoikeuden lisääminen lisäisi demokratiaa ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä, Åberg sanoo.
Ruotsinpyhtään kirkkoherra Hannu Marttila huomauttaa, että nuoret kehittyvät nykyään aikaisemmin. Hän kuitenkin katsoo, että ikärajan alentaminen yhteiskunnallisissa vaaleissa samaan aikaan olisi linjakkaampi veto.

- En silti usko, että ikärajan alentaminen suurta innostusta aiheuttaisi nuorten aktiivisuudessa, Marttila epäilee.
Liljendalin kirkkoherra Håkan Djupsjöbacka kannattaa myös periaatteessa ikärajan alentamista, mutta muistuttaa, että kolikolla on myös kääntöpuolensa, varsinkin nykyisillä seurakuntavaalien äänestysprosenteilla.

- Jos esimerkiksi jokin ryhmä haluaisi tartuttaa Lordi-ilmiön seurakuntavaaleihin ehdokasasettelun kautta, niin asiaa voisi olla vaikea sulattaa, Djupsjöbacka sanoo.
Demokratiaa on siis annosteltava oikein. Djupsjöbacka katsoo, että alhainen äänestysprosentti johtuu muista syistä, kuin nuorten osallistumisesta.

- Ensimmäisen askeleen tulisi olla äänestysinnon kasvattaminen yleisesti, Djupsjöbacka katsoo.
Samansuuntaisia mielipiteitä esittää myös Pernajan kirkkoherra Rolf Steffansson, jonka mukaan nykyinen ikäraja on sopiva.

- Meillä on 16-vuotiaita lapsi- ja nuorisotyön johtokunnassa ja se on mielestäni hyvä käytäntö.
Loviisan suomenkielisen seurakunnan vs. kirkkoherra Raimo Savolainen näkee myös, että nuoria voisi toimia enemmän johtokunnissa. Hän väläyttää myös nuorisoparlamentin elvyttämistä vaihtoehdoksi nuorten osallistumiselle.

- Kirkkovaltuustossa päätetään paljon talouteen liittyvistä asioista, joten ehkä äänestysikärajaa tulisi laskea, mutta luottamushenkilöiden tulisi valtuustossa olla täysi-ikäisiä, Savolainen vastaa.

“Nuoret osaavat tehdä päätöksiä”

Loviisan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Lars Junell pitää kysymystä kiperänä, mutta äänestäisi luultavimmin ei nuorten osallistumiselle, mikäli saisi päättää.

- Kaikki mikä edistää yhdessä tekemistä on sinällään hyvä, mutta ikärajan alentaminen ei ole ratkaisu kirkon ongelmiin, väestökatoon, Junell täsmentää.
Virkavapaalta tavoitettu Loviisan kirkkoherra Veli-Matti Hynninen on toista mieltä.

- Osallistumisoikeuden ikäraja on laskenut kautta historian. Nuoret kypsyvät nykyään nuorempina. Mielestäni pitäisi alentaa ikärajaa sekä kirkollisissa että yhteiskunnallisissa vaaleissa. Nuoriso on valmis tekemään päätöksiä jo rippikoulun käytyään. Jo ”70-luvulla” muuten seurakunta delegoi täydet valtuudet nuorisotyöhön Kulosaaren nuorisoparlamentille. Silloin näin, että nuoret osaavat tehdä kovia päätöksiä - jotka ovat vielä oikeita, Hynninen sanoo.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI