|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Vanhan rakennuksen kunnostaminen kannattaa ottaa ikuisuusprojektiksi”

05.09.2006– Vanhan rakennuksen kunnostamisessa ei pitäisi asettaa liian tiukkoja aikatauluja. Kun korjaamisen ottaa ikuisuusprojektiksi, ei sitä pidä rasitteena, tietää itsekin vanhaa kansakoulua kunnostava kulttuuriministeri Tanja Saarela, joka vieraili lauantaina Loviisassa Wanhassa wara parempi -tapahtumassa. Valtiovallan tervehdyksen tuonut Saarela totesi perinne- ja korjausrakentamistapahtuman tulleen tarpeeseen.


– Kävijämäärä vaikuttaa suurelta ja kaupungissa on vipinää. Saarelan mukaan asuinympäristö on keskeinen asia ihmisten hyvinvoinnissa. Ei ole yhdentekevää, missä ja miten asuu. Hänen mielestään eri aikakausista kertova vanha rakennuskanta on merkittävä viihtyisyyttä lisäävä tekijä.

–Vanhat rakennukset edustavat pysyvyyttä nopeiden yhteiskunnallisten muutosten keskellä.
Moniin muihin Euroopan maihin verrattuna Suomen rakennuskanta on varsin nuorta. Ennen vuotta 1921 valmistuneita rakennuksia on noin 150.000 eli alle viisi prosenttia kaikista rakennuksista.

–Se tekee kulttuuriympäristöstämme varsin haavoittuvan ja tuo haasteita sen vaalimiseen. Vastuu vanhan rakennuskannan säilymisestä kuuluu meille kaikille.

Saarela kertoi panneensa ilolla merkille, että vanhojen rakennusten kunnostaminen ja säilyttäminen on lisännyt suosiotaan.

–Se, että jokin rakennus suojellaan, on merkki arvostuksesta. Suojelun ei pitäisi kuitenkaan olla omistajalle rasite.
Hän toivoikin vanhojen rakennusten omistajille lisää etenkin taloudellisia voimavaroja. Museovirasto jakaa jonkin verran korjausavustuksia, mutta hakijoita on tuplaten jaossa olevaan summaan nähden.

–Uskon kuitenkin, että pienelläkin avustuksella on kannustava merkitys, totesi Saarela.

Pinkopahvit kuin s-kirjaimet

Saarela kertoi olevansa erittäin kiinnostunut korjausrakentamisesta ja haluaa oppia taitoja itsekin. Hän omistaa Perniössä vanhan kansakoulun, jota parhaillaan kunnostetaan.

–Pidän lähes satavuotiaan koulun entisöimistä haastavana. Se vaatii paljon opiskelua, jottei korjaamisella pilaa vanhaa. Vanhan kunnostus edellyttää myös rakennushistorian ja -kulttuurin tuntemusta. Osaavista korjaajista onkin maassamme pulaa, mainitsi Saarela.

Vanhoissa loviisalaistaloissa kierrellessään Saarela ja hänen puolisonsa elokuvaohjaaja Olli Saarela katselivat jo kunnostettuja kohteita tarkkaan ja kyselivät neuvojakin. He kertoivat myös oman rakennuksensa ongelmakohdista.

–Meidän koulumme seinillä on pinkopahvit. Pahvit kupruilevat niin, että ne muistuttavat s-kirjainta, nauroi Saarela.

WWP-tapahtumassa 8.000 kävijää

Loviisan toiset valtakunnalliset perinne- ja korjausrakentamisen päivät kokosivat viikonvaihteessa arviolta 8.000 kävijää. Wanhassa wara parempi -tapahtuma onnistui näin ollen kasvattamaan yleisömääräänsä viime vuodesta noin tuhannella.

–Ihmiset pitivät näkemästään ja kokemastaan. Monet totesivat, etteivät ole aiemmin tienneet, millainen viehättävä pikkukaupunki sijaitsee ohikulkutien varrella, toteaa tapahtuman yhteyspäällikkö Rauni Eteläsaari.

Hän jatkaa, että loviisalaisten asukkaiden yhteinen ponnistus onnistui jälleen ja järjestävän yhdistyksen, Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen, suurimmaksi osaksi talkootyöllä toteutettu tapahtuma sai erittäin positiivista palautetta kävijöiltä.

–Loviisan kaupunki on tukenut tapahtuman järjestämistä ja yhteistyöllä on edistetty kaupungin markkinointia mahdollisena tulevana asuinpaikkana, mainitsee Eteläsaari.

Vanhat talot ja pihat kiinnostivat

Loviisaan saapui eri puolilta maata vanhojen talojen korjaamisesta kiinnostuneita ihmisiä. He kävivät tutustumassa lukuisiin avoinna olleisiin vanhoissa taloissa oleviin yksityiskoteihin ja pihapiireihin. Tällä kertaa tarjolla oli myös perinnepuutarhaneuvontaa ja lisäksi esiteltiin muotopuutarhan rakentamista.

Korjausvinkkejä yleisö sai työnäytöksistä. Tietoa tuotteista ja palveluista jaettiin Laivasillan näyttelyhallissa.

Päivien antiin kuului myös sunnuntaina järjestetty remonttiraati, joka täydensi lauantaisen seminaarin teemaa eli kulttuuriarvojen merkitystä julkisessa ja yksityisessä asuinympäristössä.

Lisäksi tarjolla oli paljon oheistapahtumia, kuten antiikkimarkkinat, käsityöläismarkkinat, keräilytapahtuma ja taidenäyttelyitä. Monet julkiset rakennukset olivat myös avoinna yleisölle ja vanhan kaupungin pihoilla riitti vilinää, kun tarjolla oli runsaasti yksityisiä kirpputoreja.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI