|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Keksijä Pukarolta

08.01.2003Syntyperäinen pukarolainen Jouko Heikkilä ymmärtää syvältä koneiden sielunelämää. Näin on pakko päätellä, kun kuuntelee rauhallisen miehen elämän tarinaa. Heikkilä on ilman alan opintoja kehitellyt tehtaiden tuotantolinjoja niin tehokkaasti, että hänen keksintönsä ovat johtaneet kymmenkuntaan patenttihakemukseen. Pukaron kauniissa kylässä Lapinjärvellä hän pyörittää omaa tuotantolinjoja tekevää yritystä.


–Ei oikestaan voi kuin ottaa selvää ja yhdistellä olemassaolevaa tekniikkaa, Heikkilä näkee menestyksensä salaisuuden ja lisää sitten, että ”jonkinlainen mielenkiinto asiaan on kai oltava”. Uransa juuret hän löysi kymmenen vuoden työreissulta Helsingistä. Jakso on sitten ainoa, jonka Heikkilä on ollut poissa Pukarolta. Takaisin pääkaupunkiin hän ei ole kaivannut.

Kassakoneista kaikki alkoi

Nuori mies pääsi töihin suuren amerikkalaisen kassakonefirman Suomen haaraliikkeeseen 1959. Yhtiössä saamaansa oppia Heikkilä kutsuu mekaniikkakouluksi. Yhtiö koulutti itse tarvitsemansa henkilökunnan ja Heikkilästä tuli kassakoneiden korjaaja.

Konttorityössä ei 60-luvulla edes haaveiltu tietokoneista. Isojen firmojen konttoristien työhuoneista kuului jatkuva kirjoituskoneiden ja laskukoneiden rätinä.

–Mekaanisessa kirjanpitokoneessa saattoi olla yli 3.000 osaa. Olin kuskaamassa silloisiin keskuspankkeihin Suomen ensimmäisiä atk-laitteita. Ne veivät monta metriä seinäalaa. Silloin tallennettiin magneettinauhalle.

Tältä ajalta Heikkilällä on hauska muisto liittyen 60-luvun loppupuolen suureen mullistukseen. Kun Suomessa siirryttiin yleiseen 40 tuntiseen työviikkoon ja lauantaista tuli kiinteä vapaapäivä amerikkalaiseen konserniin kuuluvassa firmassa työpäivä piteni kuudella tunnilla. Selitys piili siinä, että yhtiössä ei oltu tehty siihenkään asti töitä lauantaisin ja työpäivät olivat olleet suomalaisia lyhyemmät.

Kolme miestä ja vaipat

Heikkilä siirtyi myöhemmin Lapinjärvelläkin pitkään toimineen Mölnlycken palvelukseen. Hän vastasi tehtaalla koneista ja laitteista. Kun sopivat yhtiökumppanit löytyivät hän erosi konsernista ja oli mukana kolmen miehen yrityksessä, joka valmisti vaippoja. Silloin syntyi ensimmäinen itsenäinen työ, joka oli vaipanvalmistuskone omalle firmalle.

Kolmisen vuotta toiminut yritys kaatui heikkoon markkinointiin. Heikkilä sanoo nyt, että yritys oli pakko myydä.
–Myin samalla itseni 1985.
Työnantajana oli Tamron alainen Hyvinkäällä toiminut Kolmiset. Heikkilä jatkoi yrittäjänä ja teki Kolmisetille tuotantolinjoja sopimuksen mukaan. Yksi linjoista toimii Norjassa vieläkin. Uusi muutos oli edessä, kun Mölnlycke osti Kolmisetin Hyvinkään tuotannon.

–Sen jälkeen olin puhtaasti omineni seikkailemassa.

Kontakteja ympäri maailmaa

Heikkilä on jatkanut tuotantolinjojen kehittelyä ja valmistusta nykyisessä yrityksessään vuodesta 1986. Hän sanoo, että lama-aika oli yhtiölle toistaiseksi parasta aikaa. Niinkin voi käydä.

Nyt Heikkilä työllistää itsensä lisäksi yhden ulkopuolisen työntekijän. Suomen lisäksi asiakkaita on ympäri maailmaa Tanskassa, Saksassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Viimeisin isompi projekti on tehty metsäjätti M-Realille, joka aikaisemmin tunnettiin Metsä-Serlana. Kysymyksessä on koelinja kartongin valmistamiseen uusilla menetelmillä. Projekti on poikinut patentin, jossa Heikkilä on keksijänä.

Pääosan laitteiden valmistuksesta Heikkilä teettää alihankintana ympäristön pienissä yrityksissä. Yrittäjänä monet käänteet kokeneena hän luotaa tulevaisuutta varovaisesti.

–Olen ollut selviytyjä toistaiseksi – ei sitä tiedä, mitä vastaan tulee.

Mopsien kanssa rentoutuu

Vapaa-aikana Heikkilä ei koneita rassaile. Mutta yksi poikkeus on, jonka hän myös mieluusti esittelee. Pihapiirin konevajassa on nuoruuden rakas muisto viimeisen päälle korjattuna. Tsekkiläinen Jawa-moottoripyörä vuodelta 1961 on valmis museorekisteriin. Neljä vuosikymmentä sitten oli voimassa tiukka autojen ja moottoripyörien tuontisäännöstely. Vain sosialististen maiden menopelejä sai ostettua helpommin. Heikkilä muistelee, että kaikista moottoripyöristä Jawoja oli ainakin 70 prosenttia.

Heikkilän harrastuksiin kuuluu leijona-toiminta, jäsenyys ympäristölautakunnassa ja puuhailu perheen lemmikkien kanssa. Talossa on kolme mopsia ja kaksi kissaa.

–Koirien kanssa rentoutuu mukavasti.

Jouko Heikkilä täyttää 60 vuotta perjantaina. Hän on silloin matkoilla. (JL)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI