|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lauri Strengell pysähtyi kahden vuoden purjehduksen jälkeen Loviisassa
29.08.2006Kaksi vuotta sitten Australiasta Aliisa-veneellään kohti Suomea lähtenyt Lauri Strengell kiinnittyi perjantaina Loviisan Laivasillalle. Vastassa oli sisar, Loviisassa asuva Minna Strengell. Näin Lauri lunasti lupauksen, jonka antoi vuonna 2003 käydessään lentäen Australiasta Suomessa.- Tuolloin hän sanoi tulevansa vuonna 2006, kertoo Minna.

Laurin tie maailmanympäripurjehtijaksi eteni läheisillekin yllätyksenä. Diplomi-insinööri-isän ja kirjastovirkailijan poika asui lapsuuden keskellä Helsinkiä, eikä koskaan ollut veneilemässä. Hän eli normaalia nuoren miehen arkea aina vuoteen 1989 asti. Tyttöystävän kanssa asuttiin ja elettiin kuten muutkin lähiöläiset. Ulkomaanmatkailusta Lauri ei perustanut, ja tyttöystävä joutui pakottamaan hänet pakettimatkalle Lontooseen. Eipä osannut tyttö arvata, minkä Pandoran lippaan matka tulee avaamaan. Kotiin palattua Lauri katseli maailmankartastoa uusin silmin. Pohjoisen Tyynenmeren saaret ja palmujen alla lekottelu alkoi tuntua kiehtovalta. Lauri lähti Tongan saarelle kolmeksi kuukaudeksi vuonna 1991. Sieltä palattuaan hän sanoi lähtevänsä vuoden päästä uudelleen ja jäävänsä sille tielle. Vuoden kuluttua tyttöystävä ajoi Laurin Fiat 600:llaan lentokentälle ja kyynelehti lasin takana. Tongalta Lauri matkusti Australiaan suomalaisessa matkaveneessä, ja siitä syttyi ajatus, että näinkin voisi elää. Konkreettisemmaksi matkaveneily muuttui, kun Lauri pääsi Suomen ehkä tunnetuimman matkapurjehtijan Pertti Dunckerin veneeseen kahdeksaksi kuukaudeksi.

- Silloin päätin, että teen itse joskus samoin, muistelee Lauri.

Aliisassa koti kahdeksan vuotta

Lauri rakastui australialaiseen tyttöön, meni hänen kanssaan vihille ja asui Lontoossa kunnes pari muutti Australiaan vuonna 1996. Vuonna 1998 hän osti veneen, joka sai Aliisa-nimensä edesmenneen äidin mukaan, olihan äidin perintö osaltaan mahdollistanut oman veneen oston. Lauri on asunut veneessään tuosta lähtien, kahdeksan vuotta. Vaimokin asui alkuun, odottaen että Lauri tulisi järkiinsä ja ryhtyisi normaalielämään - maksamaan eläkekassamaksuja, hankkimaan uran ja 2,3 lasta.

- Kun rakastuimme, hänkin halusi matkustaa maailmalla. Neljä vuotta myöhemmin hän oli valmis ja minä vasta lämmittelin.

Aliisan hankkimisen jälkeistä aikaa Lauri kuvailee moniavioisuudeksi, joka ei toiminut. Työn jälkeen kaikki aika Laurilla kului toisen vaimon, Aliisan kanssa.

32-jalkainen teräsvene Aliisa on rakennettu vuonna 1984. Teräsveneen valinnassa Duncker vaikutti esimerkillään.

- Hän sanoi, että maailmanympäripurjehduksessa tarvitaan kolme asiaa; teräsvene, ylävesi ja yritteliäs mieli.

Kahdeksan vuotta kotina olleessa Aliisassa on päämukavuutena jääkaappi. Parisänkyyn mahtuu nukkumaan kaksi ja nykyisin myös Malesiassa mukaan liittynyt Charlie-kissa. Vessa on, mutta suihku otetaan kannella.

Lauri ei ole matkallaan joutunut mielestään suurempaan vaaraan. Thaimaassa valtavaa tuhoa tehnyt tsunami heitti Malesiassa tuolloin olleen Aliisan alle neljän metrin aallot, mutta ei tehnyt sillä seudulla suuria vahinkoja. Intian valtamerellä hän on kokenut kovan myrskyn, jossa kahden viikon ajan kaikki kolisi ja rajut aallot iskivät kylkeen, mutta ei pelännyt.

- Kovassa kelissä ei ehdi pelkäämään. Täytyy myös luottaa veneeseen. Jos on oikein huono keli, laitetaan luukut kiinni, mennään sisälle ja luotetaan veneeseen.

Lauri laskee, että matkapurjehtija tarvitsee noin 500-800 euron kuukausibudjetin. Tähän sisältyvät niin veneen korjaukset, satamamaksut, viisumit, auton vuokrat ja muut menot. Summa on noin 10 vuoden keskiarvo kuukaudelle.

- Pystyy kuukausimäärää pienentämään, ei ole pakko syödä ravintolassa tai juoda olutta tai käydä katsomassa nähtävyyksiä.

Chagoksen atolli

Lauri lähti liikkeelle Australian Cairnsista, reitti kulki Thaimaan, Malesian, Afrikan eteläkärjen ja Karibian saarten kautta Pohjois-Atlantille ja siitä kohti Suomea. Suomen vesillä hän purjehtiikin nyt ensimmäistä kertaa.

Paikka ylitse muiden, on ainakin keskellä Intian valtamerta sijaitseva Chagos, atolli jossa ei ole muuta vakituista asutusta kuin matkapurjehtijoiden yhteisö.

- Meilläkin oli siellä pieni puutarha veneen takakannella, jossa kasvatimme muun muassa tomaatteja.

Pysyvästi vai tilapäisesti

Kelassa ilmoittautuessaan Laurilta kysyttiin, onko hän Suomessa tilapäisesti vai pysyvästi.

- Vastasin, että elämä on tilapäistä, nauraa Lauri.

Hän laittoikin vastaukseksi, että oleskelu Suomessa on pysyvästi tilapäistä.

- Lähiössä elämä on tilapäisesti pysyvää, minulla pysyvästi tilapäistä, pohtii Lauri virnistäen.

Työhön ja normaalimpaan arkeen siirtyminen tietää kenkien jalkaan laittamista. Kengät hän omistaa, mutta ei ole juuri niitä jalassa pitänyt. Suomessa hän on ilokseen huomannut, että terassille on päässyt paljain jaloin.

- Joissain kolmansissa maissa saa asiansa hoidettua paremmin kun on siistit vaatteet ja kengät jalassa. En halua paljasjalkaisuudella myöskään tahallani loukata toista kulttuuria vaikka mielelläni kyseenalaistan sääntöjä, Lauri huomauttaa.

Koko ajan oppii

Suomen asioita hän ei hirveästi ole seurannut. Lehdissä ja muussa mediassa hän näkee olevan suurimmaksi osaksi ”epäuutisia”. Lyhytaaltoradion kautta hän seuraa Radio Finlandia ja etenkin sunnuntaisin Alivaltiosihteeriä. Netin kautta voi seurata maailman uutisia.

- Aika kuluu vaikka tuijottamalla horisontiiin. Läppärin kanssa kuluu aikaa. Luen ja kirjoitan. Tiedonjano on valtava. Veneillessä oppii koko ajan, on ymmärrettävä maaleista ja puusta, navigoinnista, moottoreista ja purjeista.

Lauri hankkii myös tietoa maista ja kulttuureista joihin on menossa.

- Tämä on elämää isolla E:llä.

Kysyttäessä mites eläke, hän toteaa ettei ole täällä eläkkeen vaan elämän takia.

- Eläke on kuin taloke talon sijasta, korvike elämälle.

Niin maailmanympäripurjehtija kuin onkin, purjehdus on Laurille vain yksi tapa kokea elämää ja keino päästä paikkoihin jonne lentokoneturistit eivät pääse.

- Näin voi matkustaa maailman ympäri lähtemättä pois kotoa. Aliisa ei ole vene vaan koti, eikä matkalla tule perille.

Matka jatkuu 2008

Lauri jatkoi sunnuntaina matkaansa Loviisasta Kotkaan jossa kyytiin tulee Pertti Duncker, jonka laiturissa Aliisa Saimaalla talvehtii.

- Duncker on ollut matkapurjehduksessa minulle esikuva ja innostaja. On hauska ajatus, että 12 vuotta sitten olin Dunckerin miehistöä ja nyt hän on minulla.

Aliisan ja Laurin tiet eroavat, sillä Aliisan jäädessä Saimaalle, työskentelee Lauri talven ajan Ruotsinlaivalla. Toki pidemmät vapaat Lauri aikoo viettää Aliisaa kunnostaen.

Suunnitelmiensa mukaan Lauri jatkaa matkaa Suomesta jälleen vuonna 2008.

- Henkisesti olisin valmis jatkamaan vaikka ensi kesänä, mutta en usko että saan talven aikana astioita keräämällä Ruotsinlaivalla riittävästi rahaa kasaan. Tarkoitus on lähteä vuonna 2008, saapua Australiaan vuonna 2010, aloittaa 2013 uusi kierros ja tulla Suomeen jälleen vuonna 2016, suunnittelee Lauri.

Laurin matkasta on voinut lukea Vene-lehdestä ja omilta kotisivuilta, www.laurig.com.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI