|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa oli hyvä koulu Kotkan kaupunginjohtajaksi

03.01.2003Puolisen vuotta Kotkan kaupunginjohtajana työskennellyt Loviisan ex-pomo Henry Lindelöf kertoo viihtyvänsä mainiosti uudessa työpaikassaan.


– Kotkan johtaminen on paljolti konsernijohtamista. Kaupungilla on tytäryhtiöitä, on ammattikorkeakoulu, pohditaan lahjoitusprofessuureja ja oppilaitosten kehittämistä, käytetään välillä aika isostikin rahaa vaikkapa matkailun puitteiden rakentamiseen. Kotka on suuri kaupunki, jossa tapahtuu paljon. Täällä on tehtaiden piippuja, satama, turismia ja vilkas kulttuurielämä. Pääministeri käy täällä usein, Kotkan kaupunginjohtajalle avautuvat monet ovet, eikä hänen tarvitse olla tekemässä itse kaikkea, vaan voi myös ideoida ja yrittää innostaa muita.

–Kaupunki elää kansainvälisessä sykkeessä, esimerkiksi Pietari on kovin kiinnostunut lisäämään yhteistyötä meidän kanssamme, Lindelöf kuvaa nykyisen asuinkaupunkinsa ja työpaikkansa menoa.

Kotkan torin laidalla kohoavan jyhkeän graniittisen kaupungintalon yläkerroksissa majaileva Lindelöf ei kuitenkaan halua vähätellä vuosiaan lähes kymmenen kertaa pienemmän Loviisan peräsimessä. Päinvastoin, hän tähdentää Loviisan kaupunginjohtajan homman olleen erinomainen koulu nykyiseen tehtävään.

-Kotkan kaupunginjohtajuutta ajatellen oli ehdottoman välttämätöntä työskennellä Loviisassa. Tuskinpa minulla ilman tuota työkokemusta olisi uskottavuutta nykyistä tehtävää ajatellen.

Lindelöfin kommenteista kuultaa kuitenkin selvä helpotus, kun työmaa vaihtui suuremmaksi. Vaikka Kotkakin painii Loviisan tapaan osittain samojen ongelmien, kuten muuttotappion ja ohenevien verotulojen kanssa, on asioiden käsittelytapa suuressa kaupungissa erilainen. Vastuunkantajia on enemmän kuin yksi mies.

–Jos menee huonosti, on pienessä kaupungissa kaikki helposti kaupunginjohtajan syytä. Jos menee hyvin, paistattelijoita kyllä riittää.

Pienessä kaupungissa kaupunginjohtajalla on 100 prosentin vastuu, mutta vain 20 prosentin mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Yksi helpotuksen aihe on, että Kotkasta puuttuu kokonaan kielipolitikointi.

–Täällä on toki pieni ruotsinkielinen yhteisö omine kouluineen. Kotkassa kuitenkin ajatellaan, että se on hieno juttu. Kotkalaiset ovat muutenkin huomattavan suvaitsevaisia, sekä itään että länteen päin. Johtuu varmaan siitä, että tänne on tultu paljon muualta.

Liitto Porvoon kanssa pelastus

Lindelöf ei halua ryhtyä moukaroimaan vanhaa kotikaupunkiaan, saati tarjoamaan patenttilääkkeitä, joilla Kotkaa paljon pidemmän historian omaava Loviisa saataisiin nousuun. Puoli vuotta isommissa saappaissa on kuitenkin antanut näköalaa itäisen Uudenmaan tilanteeseen.

Lindelöf näkee liittoutumisen Porvoon kanssa olevan se keino, jolla Loviisa voi päästä takaisin kasvu-uralle. Hänen mukaansa Porvoo on kiistatta itäisen Uudenmaan veturi, jonka menestys kyllä poikii hyvää myös naapureille.

–Näen, että joskus tulevaisuudessa Itä-Uudellamaalla on vain yksi kaupunki, joka ulottuu lännessä Sipooseen ja idässä Ruotsinpyhtäälle.

Kunnan kehittäminen vaatii tänä päivänä ennen muuta kolmea asiaa: taloudellisia panoksia, hyviä kavereita ja hitusen onnea. Jos sinulla ei näitä ole, et ole mitään.

Lindelöf tähdentää, että myös valtio panostaa jatkossa kasvukeskuksiin, jollainen Porvoo kiistämättä on. Valtion hallintopalvelut Itä-Uudellamaalla keskittyvät jatkossa hänen mukaansa varmuudella Porvooseen. Keskittämiskehitystä tulee Lindelöfin mielestä ruokkimaan valtion taloudenpito, joka jatkossa antaa kunnille yhä enemmän vastuuta tekemisistään.

Kuinka todellista on kunnan itsenäisyys?

Lindelöf kehottaa kaikkia itäisen Uudenmaan kuntia pohtimaan, mikä niiden todellinen itsenäisyys on, kun talouden liikkumavara on jatkossa käymässä todella ohueksi.

–Voiko kunta retostella erinomaisilla palveluillaan ja itsenäisyydellään, jos kirkonkylästä ei löydy edes kunnollista kioskia?

Kotka ja Loviisa painiskelevat saman ongelman edessä: väestön ikärakenne on vinoutunut. Kuolema niittää enemmän asukkaita kuin uusia syntyy. Mistä saadaan tulevaisuudessa uusia veronmaksajia – ja taitavaa väkeä kunnallishallintoon?

–Jos kaupungin tulot kasvavat vuosittain muutaman prosentin, mutta menot viisi, kuusi, sosiaali- ja terveyspuolella jopa kymmenen prosenttia vuodessa, mikä on yhtälö? Yhtälön ratkaisemisessa Lindelöf uskoo kasvavien paikkakuntien vetävän pidemmän korren. Hän kysyy, houkutteleeko jatkossa kenties noin 6.000 asukkaan kokoinen kaupunki maailmalla ja kasvukeskuksissa kulkemiseen tottuneita nuoria? Kaupunki voi olla nykyisille asukkailleen idyllinen ja mukava paikka. Mutta tuleeko uutta väkeä, jos kaupungin kadut ja torit ovat typösen tyhjiä virka-ajan jälkeen?

–Globaaliin elämään tottunutta nuorta voi tuollaisessa paikassa ahdistaa. par Lindelöf muistuttaa myös siitä tosiseikasta, että pelkkä uusien työpaikkojen syntyminen ei takaa asukasluvun kasvua.

–Tutkimusten mukaan vain joka seitsemäs suomalainen muuttaa asuinpaikkaansa työpaikan mukana. Loviisassa on lyöty rumpua asuntomessujen puolesta. Lindelöf pääsi aloittamaan uudessa virassaan samoihin aikoihin kun Kotkan asuntomessujen avajaisissa leikattiin silkkinauhaa.

–Kokemuksesta sanon, että asuntomessut ovat aika rikkaan miehen leikkiä. Panostus on vähintään tuollaista yhden veroprosentin luokkaa. Kotkan kaupunginjohtajan työpäivät ovat pitkiä eikä aikaa harrastuksille juurikaan jää.

–Vapaahetkinä kokkailen mieluusti ruokaa, otamme vaimon kanssa vähän viiniä ja keskustelemme. Joskus hyvä dekkarikin on paikallaan.

Merkkipäivän johdosta Henry Lindelöfillä on vastaanotto Kotkan kaupungintalolla 7. tammikuuta kello 12-16. (JK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI