|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Minne vie Pörrin ja Maken tie?
18.08.2006Loviisan kissatalon keskipäivä on raukea ja hiljainen. Noin 70 kissaa makoilee vatsat täynnä hyllyillä, kissapuiden päällä ja lattioilla. Kissojen ”emo”, Marja-Leena Juntunen on jälleen uuden tilanteen edessä. Edesmenneeltä Tenho Lemetiltä vuokratut tilat on nyt myyty ja uusi omistaja remontoi jo yläkertaa majoitustiloiksi. Kissojenkin on alakerrasta lähdettävä.


- Uusi omistaja on ollut todella ystävällinen ja antanut meille aikaa syksyn aikaa yrittää järjestää asioita ja etsiä uudet tilat, Juntunen kertoo.

Uusien tilojen löytymistä hän vertaa kuitenkin lottovoiton saamiseen. Kun tuli lähtö edellisestä paikasta Tykistökadulla, uutta paikkaa saatin hakea pitkään ja välillä haku tuntui toivottomalta. Valkon teollisuushallissa kissat asuivat jonkin aikaa, mutta kotiutuivat nykyisiin tiloihin Loviisan keskustan tuntumassa kaksi vuotta sitten.

Ensimmäiset kissat Juntusen hoiviin tulivat 1990-luvun alussa, ja näitä pitkään olleita kissoja on talon asukeista iso osa.

- Sijotuskuntoisille pyritään löytämään uudet kodit. Noin 40 näistä on sellaisia, että ne voidaan sijoittaa. Loput ovat jo niin vanhoja tai kroonikoita, eikä niitä voida luovuttaa eteenpäin, Juntunen kertoo.

Jos 40 kissaa löytäisi kodin, ja vanhimmasta ja sairaimmasta päästä lopetettaisiin, jäljelle jäisi kymmenisen kissaa, jotka tarvitsisivat uudet tilat.

2 000 pelastettua kissaa

Kaikkiaan näiden vuosien aikana Loviisan kissatalo on ottanut hoiviinsa noin 2 000 kissaa. Tuhatkunta on löytänyt uuden kodin. Uusiin kotiin lähtevien kissojen pärjäämistä seurataan, Juntunen soittelee uuteen kotiin tai sieltä päin laitetaan postia miten kissa pärjää.

Osa kissatalolle toimitetuista tai luonnosta kiinniotetuista on jouduttu lopettamaan, esimerkiksi pitkälle nälkiintyneet kissat on lopetettava.

Juntusen kissojen pelastustyö alkoi siilien ruokkimisesta kotipihalla. Siileille laitettujen lautasten ääreen alkoi kerääntyä nälkäisiä ja kodittomia kissoja. Juntunen otti ne hoitaakseen ja etsi niille kotia tai omistajia Lovarissa. Kissojen uusien kotien sijaan tulikin kissoja, eikä vain muutamaa vaan ajoittain ovista ja ikkunoista. Parhaimmillaan, tai pikemminkin pahimmillaan kissoja on ollut parisataa.

- Loviisassa ei ollut tehty eläinsuojelutyötä eikä varsinkaan kissoista huolehtinut kukaan. Silloin kissoja oli vielä isoina laumoina ja villiintyneet kissat tekivät pentuja. Pernajastakin tuotiin kerran kerralla 20 kissaa. Ja yhtenä aamuna oli kissatalon portailla pahvilaatikossa jätetty 16 kissanpentua, kertaa Juntunen kiivaimpia vuosia.

Hän ei kuitenkaan kadu siilien ruokinnasta alkanutta kallista ja terveydenkin vienyttä ”harrastustaan” huolehtia hylätyistä kissoista.

- Jokainen on oman luonteensa vanki. Tekisin edelleen täsmälleen samoin. Tämä on raskasta ja vie voimia ja terveyden, toteaa astmaa sairastava Juntunen mutta toteaa kuitenkin saavansa kissojen huolehtimisesta paljon hyvääkin oloa.

Hän muistuttaa, että kissatalon merkitys näkyy parhaiten siinä, ettei enää ole villikissapopulaatioita. Karanneita kissoja tietysti on, ja Juntusen ylläpitämä rekisteri kadonneista ja löytyneistä auttaa omistajaa hakemaan omansa pois.

Hiekkaa 200 kiloa viikossa

Asennemuutosta parempaan suuntaan kissaa kohtaan on tapahtunut. Juntunen arvioi, että myös kissanruokien ja -hiekan sekä eläinlääkärimaksujen kalleus nostaa kynnystä ottaa kissaa, jonka kanssa tulee varautua vähintään 10, mutta jopa 20 vuoden yhteiseloon. Kissojen leikkaaminen on myös nykyisin hyvin yleistä, mikä vähentää vahinkopentueiden määrää.

Kissatalossa kuluu purkkiruokaa päivittäin noin 30 purkkia. Palalihaa kissat syövät lisäksi kuukausittain noin 110 kiloa. Hiekkaa vessoissa kuluu 200 kiloa viikossa. Juntunen pyörittää toimintaa pitkälti omin varoin, miehensä avustuksella. Pientä tukea saadaan eri puolilta. Vapaaehtoiset käyvät Juntusen apuna siivoamassa ja ruokkimassa. Työtä tehdään aamu- ja iltavuoroissa. Nykyisen kokoisella porukalla ja Juntusen pahentuneen astman vuoksi on jo selvää, että näin suurta määrää kissoja ei jatkossa pystytä pitämään.

Kesä- ja joululahjakissat

Eläinlääkäri käy useamman kerran vuodessa tutkimassa jokaisen kissan jolloin myös karsitaan joukosta ne, joiden kunto on heikentynyt iän tai sairauden vuoksi.

- Lopettaminen tuntuu aina pahalta. Toisia on hoitanut jo toistakymmentä vuotta, ja niihin tietenkin kiintyy.

Surullista kyllä, kesäkissan ottaminen ei ole loppunut. Juntunen tietää myös perheitä, joissa lapsille otetaan joululahjaksi söpö kissanpentu, ja ennen pennun paketoimista on päästävä jo isoksi kasvaneesta edellisjoulun lahjasta eroon.

- Synti periytyy isältä pojalla, kesäkissoja ottavat ovat saattaneet tottua lapsena siihen, että kun mennään kesäksi mökille otetaan kissanpentu. Syksyllä se jätetään ja ajatellaan, että kyllä kissa pärjää. Jos mökille halutaan jokin eläin, suosittelen kiliä, joka on viehättävä eläin ja jonka voi syksyllä palauttaa omistajalleen.

Rääkättyjä kissoja ei Juntuselle ole enää onneksi tullut. Vielä viime vuosikymmenellä tuli todella kaltoin kohdeltuja, yhdeltä kissalta oli muun muassa koko kylki poltettu tupakalla.

- Suurin lahja mitä meille voi antaa, on tehdä meidät tarpeettomiksi, Juntunen toteaa.

Koiria aiemmin kasvattanut Juntunen muistaa vannoneensa, ettei ole ikinä kissaihminen, mutta toisin kävi.

- Kissa on älyttömän viisas ja vahva vaistotoiminnoiltaan. Sen tassun käyttö on plastista, hauskaa ja kaunista katsottavaa, kuvailee Juntunen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI