|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liikuntallin ja högstadiumin korjauksiin lisää rahaa hankkeet yhdistämällä?
08.08.2006Etelä-Suomen lääninhallituksen koulutusosasto neuvoo Loviisan kaupunkia tekemään nopeasti toiminpideohjelman Loviisan seudun ruotsinkielisen yläasteen korjaustarpeista. Lisäksi sivistystoimentarkastaja Krister Strandbergin mukaan kaupungin kannattaisi yhdistää liikuntahallin korjausprojekti yläasteen remonttiin. Hankkeet yhdistämällä valtionosuutta saataisiin hänen mukaansa kasvatettua.


Tarkastusryhmä tutki tilat lääninhallitukseen tulleiden kanteluiden vuoksi. Kantelijat katsoivat koulun homeongelman korjaamiseksi tehdyt toimenpiteet riittämättömiksi. Lääninhallitus teki tarkastuskäynnin högstadiumin tiloissa helmikuussa. Käynnistä tehty muistio valmistui kesäkuussa ja nyt odotetaan lääninhallituksen virallista vastausta kanteluihin.

Tarkastusryhmä totesi tarkastuksessaan, että koulurakennus on peruskorjauksen tarpeessa ja että ilmanvaihto ei ole riittävä ainakaan kaikissa koulun tiloissa.

Ilmanlaatumittauksissa koulussa on havaittu kosteus- ja mikrobivaurioita. Muistiossa todetaan, että joidenkin oppilaiden ja opettajien oireilu ei ole tilastollisesti poikkeavaa, eikä sairastavuus eroa muista alueen kouluista. Muistiossa kuitenkin todetaan, että koulun nykytilannetta on parannettava nopeasti. Lisäksi koulu on alunperin suunniteltu nykyistä huomattavasti pienemmälle oppilasryhmälle. Alimitoitus näkyy muun muassa riittämättömänä ilmanvaihtona.

Strandbergin mielestä Loviisan kaupungin kannataisi yhdistää liikuntahallin korjaus/uudisrakennushanke ja högstadiumin korjausprojekti:

”Kaupungin pitäisi mahdollisimman nopeasti panna projekti vireille, jotta se voitaisiin sisällyttää lääninhallituksen suunnitelmaan vuonna 2010. Pallohalli kuuluu toiseen valtionosuusjärjestelmään, jossa valtionosuusprosentti on alhaisempi. Kytkemällä yläasteprojekti ja pallohalliprojekti yhteen voitaisiin jossain määrin soveltaa peruskoulun valtionosuusprosenttia myös pallohalliin. Valtionosuus on kuitenkin vain pieni osa rahoituksesta, mikä merkitsee, että kaupungin on varattava riittävästi varoja omaan osuuteen.”

Kaupungille liian iso pala?

Loviisan kaupungin taloinsinööri Antti Kinnunen pitää muistion sanomaa kohtuullisena.

–Ongelmia on, mutta paljon asioita on myös tehty ja tilanne näyttäisi olevan aika hyvällä tolalla.

Kaupunginhallitus käsitteli eilen kokonaisselvitystä kaupungin kiinteistöistä. Kinnusen mukaan erilliseen kouluselvitykseen jouduttaneen ottamaan kantaa myöhemmin.

–Syksyllä on edessä talousarviokäsittely. Varmaan siellä taas asioita viedään eteenpäin. Mutta on selvä, että koska olemme keskittyneet sisäilma-asioihin, niin välttämättä kaikista rakennuksista ei ole tehty valmiita ohjeita ja työsuunnitelmia. Ne ovat resurssikysymyksiä.

Kinnunen suhtautuu hieman varauksellisesti ajatukseen yhdistää liikuntahallin ja högstadiumin uudistushankkeet.

–Saattaisi se olla järkevääkin tai sitten ei. Koulupuolen valtionosuus tulee eri tavalla kuin liikuntapuolen. Koulupuolen avustus on kuntakohtainen. Högstadiumia käyttävistä oppilaista 2/3 on muualta kuin Loviisasta. Loviisalla osuus on varmaan pienin. En osaa kuitenkaan sanoa, onko siinä eroa, viedäänkö yksi hanke vai yhdstetäänkö ne. Käsitykseni on, että valtionosuusprosentit lähtevät aina kokonaissummasta, oli se sitten iso tai pieni, kunhan on riittävän kokoinen hanke.

–Kattava peruskorjaus vaatii päätöksiä: jos haluamme päästä valtion rahoitussuunnitelmaan, niin hankkeiden on oltava tietyn kokoisia.

Kinnusen mukaan koulukiinteistöissä havaitut ongelmat ovat olleet sellaisia, että niiden kanssa ei ole voitu odottaa vaan korjaustoimiin on pitänyt lähteä heti.

–Kaupungin päätettävissä on, lähdetäänkö tekemään laajempia peruskorjauksia vain korjataanko koulua samalla tavalla kuin tähänkin saakka, eli koko ajan mutta pienemmillä panoksilla. Ne ovat poliittisia päätöksiä, Kinnunen toteaa sillä varauksella, että lääninhallituksen varsinainen vastaus kanteluihin ei tuo yllätyksiä.

–Tietenkin pitemmällä aikavälillä on tilojen käyttäjillekin parempi, että korjataan isompia kokonaisuuksia kerrallaan ja asiat saadaan hallintaan. Tämä on valintakysymys - nyt on korjattu vähän kerrallaan. Kysymys on politiikasta ja tietenkin rahasta.

–Liikuntahallia miettinyt työryhmä on ehdottanut, että pitäisi alkaa miettiä uuden hallin tekemistä. Nämä ovat valtavan isoja asioita. Kuinka monta isoa hanketta kaupungin talous kestää samanaikaisesti?

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI