|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)
?Minä en voi sellaista antaa? ? Petteri Orpo tyrmää Antti Rinteen 100 ?/kk-lupauksen Ylellä (17.11.2018 11:04)
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myös Suomen ydinvoimalat tarkastetaan Ruotsin voimalaongelmien vuoksi
04.08.2006Suomen kaikissa ydinvoimaloissa tehdään uudet turvallisuusanalyysit Ruotsin voimaloissa ilmenneiden puutteiden vuoksi. Säteilyturvakeskus (Stuk) tekee analyysit myös parhaillaan rakenteilla olevasta Olkiluodon voimalasta.


Lähellä Tukholmaa sijaitseva Forsmarkin ydinvoimala menetti sähkönsä 20 minuutiksi toissaviikolla. Puolet laitoksen turvallisuusjärjestelmästä meni pois päältä ja laitos joutui pikasulkuun. Eilen tapaus johti myös Oscarshamnin kahden reaktorin pysäyttämiseen.

Forsmarkin tapahtuma on osoittautunut alkuarviota vakavammaksi.

–Ei sydämen sulaminen ollut Forsmarkissa hirveän lähellä, mutta ei enää kovin kaukanakaan. Kyllä se oli jo vakava tilanne, sanoo Stukin toimistopäällikkö Juhani Hyvärinen.

Forsmarkin vuoksi myös Suomessa laitokset käydään nyt läpi.

Hyvärinen kertoo, että Forsmarkissa rikkoutui alkuvaiheessa joitakin sähkölaitteita. Myöhemmin paljastui, että vaikka Forsmarkissa oli useita reittejä hankkia laitokselle varakäyttövoimaa, moni näistä reiteistä oli riippuvainen samoista laitteista.

–Ruotsissa on jo esitetty, että kyseessä on puhdas suunnitteluvirhe, eli näin ei olisi pitänyt alunperinkään olla.

Hyvärisen mukaan Suomen laitoksia ei ole toistaiseksi tarpeen pysäyttää tutkimusten ajaksi. Analyysejä pystytään tekemään myös laitoksen käydessä, eikä paikan päällä tarvitse välttämättä käydä.

Loviisassa on parhaillaan meneillään ykkösreaktorin vuosihuolto. Sen aikana voidaan kuitenkin Hyvärisen mukaan tarkistaa asetuksia, joihin ei käytön aikana välttämättä pääse käsiksi.

Se, miten nopeasti Suomessa tehtävistä analyyseistä saadaan tarkempaa tietoa riippuu Hyvärisen mukaan myös siitä, miten pian ruotsalaiset saavat selkeät tiedot tapahtumista.

–Forsmarkissa menetettiin osa laitteista myös valvomossa, kun laitokselta meni osa varavoimajärjestelmistä. Siksi heillä on ollut vaikeuksia selvittää tapahtumien tarkkaa kulkua.

–Forsmarkissa tilanne on ollut vaikeampi kuin mitä aluksi näytti.

Voiko toistua myös Loviisassa?

Ruotsin tapauksesta voidaan Hyvärisen mukaan oppia yhtä ja toista.

–Voi olla, että meidän laitoksistamme löytyy joku muu heikkous. Siihenkin mahdollisuuteen täytyy varautua.

–Loviisan osalta tilanteen pitäisi olla monessa suhteessa parempi kuin Olkiluodossa, mutta tarkistamme myös Loviisan voimalan. Käymme läpi varavoiman tuotantoketjun Loviisassa ja katsomme, onko siellä samanlaisia laitteita ja asetuksia. Tutkimme, voiko Loviisassa syntyä samanlainen tilanne kuin Forsmarkissa.

Loviisan laitos, jossa on painevesireaktorit, on luontaisesti erilainen kuin Olkiluodon laitos, jossa on kiehutusvesireaktorit. Olkiluodon ja Forsmarkin kiehutusvesireaktorit ovat melko nopeatoimisia, eli jos jotain menee pieleen, niin ”menee sitten nopeasti pahasti pieleen jos on mennäkseen”. Loviisa puolestaan on ydinvoimaloiden lada, se kestää erilaisia häiriöitä paljon pitempään.

Stuk sai tietoja Forsmarkin ongelmista jo viikko sitten, Teollisuuden Voiman (TVO) kautta suoraan laitokselta sekä epävirallista tietä IAEA:n (kansainvälinen atomiaenergiajärjestö) kautta Ruotsista.

–Ryhdyimme heti selvittämään TVO:n kanssa miten täällä on laita, jos samanlainen tapahtuma lähtisi käyntiin Olkiluodossa. Ja löytyykö sieltä samoja heikkouksia kuin mitä Ruotsissa on paljastunut. Alustavasti näyttää siltä, että ei löydy. Varsinainen tilanne Ruotsissa syntyi, kun varavoimajärjestelmät eivät pystyneet toimimaan juuri silloin kun niitä tarvittiin.

Sydämen sulaminen

Sydämen sulaminen eli Kiina-ilmiö on ydinonnettomuus, jossa ydinreaktorissa olevan ydinpolttoaineen lämpötila nousee niin korkeaksi, että polttoaine sulaa tai alkaa sulaa. Reaktorissa olevasta polttoaineesta käytetään nimitystä reaktorisydän, josta onnettomuustyypin nimi tulee. Ydinreaktoreissa on tällaisen onnettomuuden ehkäisemiseksi luotu turvajärjestelmiä.

Sydämen sulaminen on vakavin onnettomuus, joka ydinvoimalaitoksella voi tapahtua. Vanha nimitys Kiina-ilmiö viittaa ajatusleikkiin, jossa sula ydinpolttoaine sulattaisi reiän reaktoriin sekä voimalaitosrakennuksen lattiaan ja porautuisi aina Kiinaan saakka.Termin popularisoi 1970-luvun lopulla samanniminen kirja ja sen mukaan filmattu elokuva.

Ainoa nykyaikaisessa länsimaisessa ydinvoimalassa sattunut sydämensulamisonnettomuus tapahtui USA:ssa Harrisburgissa 1979. Sydämen sulaminen oli osana ydinreaktorissa sattunutta onnettomuutta mm. Tshernobylissä 1986.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI