|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pernajan idylli riisuu aseista
01.08.2006Pernajan miljöö viehättää monia kesäasujia. Vanhassa kyläkoulussa, Pernajan Kvarnuddenissa kesiään viettää myös Suonion perhe, joka osti talon 11 vuotta sitten. Yli sata vuotta vanha puurakennus antaa kodin Aaro ja Taina Suoniolle, heidän neljälle pojalleen sekä Aaron vanhemmille. Talo on jaettu kahteen osaan, kahden sukupolven mukaan. Suuri talo ja piha takaavat 5-,10-, 11- ja 17-vuotiaille pojille mukavan kesänviettopaikan.


Suoniot asuvat loppuvuoden Pohjois-Irlannissa, Belfastissa, jossa he molemmat toimivat kansainvälisen aseidenluovutuskomission palveluksessa. Aaro toimii kabinettipäällikkönä ja Taina on hallinnollisena avustajana. Komissio on Iso-Britannian ja Irlannin hallitusten yhdessä perustama elin, joka kuitenkin toimii täysin riippumattomana kummankaan hallituksen mielipiteistä. Komissiota perustettaessa toimi Pohjois-Irlannissa komissaarina myös valtioneuvos Harri Holkeri.

Komissio koki suuren voiton, kun IRA hävitti aseensa viime syksynä. Nyt konfliktin osapuolia yritetään rauhanomaisesti neuvotella samaan hallitukseen. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä, sillä lojalistit eivät ole luovuttaneet aseitaan.

Uteliaisuus ajoi kriisinhallintaan

Suonio ajautui kriisinhallintauralle toimittajana toimimisen jälkeen. Helsingin alueuutisissa toimiessaan hänen ystävänsä oli ollut YK:n aseettomana tarkkailijana. Uteliaisuus ajoi reservin meriupseerinkin hakeutumaan YK-tehtävien kautta maailman kriisipesäkkeisiin.

Kriisinhallintaura alkoi Suoniolla Libanonista vuonna 1990. Käynnissä olevan sisällissodan Suonio näki yksin, mutta seuraavalle komennukselle, Balkanin niemimaalle, lähti mukaan myös perhe. Vuonna 1992 alkanut matka venyi kolme ja puoli vuotiseksi. Sen aikana perhe ehti kiertää monissa paikoissa ja todella nähdä sodan vaikutukset. Pariskunta kuitenkin kertoo kriisialueilla kiertämisen antoisaksi ja hyvin rikastuttavaksi kokemukseksi.

-Konfliktialueilla oleminen vetää perimmäisten kysymysten äärelle. Se vahvistaa perimmäisiä arvoja ja yhdistää perhettä, Aaro toteaa.

Vaikka lasten kanssa sota-alueella oleilu oli rankkaa, löytyi paikalta kuitenkin myös sellaisia toivonlähteitä jotka auttoivat jaksamaan. Balkanilaisten talkoohenki ei sammunut sodankaan keskellä, vaan kun joku lapsi tarvitsi uudet lenkkitossut, keräsi koko kylä niitä varten rahaa. Taina kertoo täysin normaaliksi sen, että kaikki mitä leivottiin, jaettiin tasan naapureiden kanssa.

-Kaikille tämän tapainen elämä ei sovi, mutta me olemme aina nauttineet uusien ihmisten tapaamisesta ja uusien kulttuurien oppimisesta, Taina sanoo.

Positiivista kehitystä Pohjois-Irlannissa

Kun Aarolle tarjottiin paikkaa kansainvälisessä aseidenluovutuskomissiossa Pohjois-Irlannissa, ei päätöstä tarvinut kauaa miettiä. Lapset alkoivat tulemaan koulunkäynti-ikään ja heille haluttiin tarjota normaalimmat olosuhteet kasvaa. Alkuaikoina ei asuinympäristö kuitenkaan ollut liian idyllistä. Belfastin ainoaan ostoskeskukseen ei pommien pelon takia saanut viedä käsilaukkua, eikä sateenvarjoa. Armeija partioi kaduilla ja kuuden jälkeen Belfast muuttui aavekaupungiksi. Lenkkeilijöitä ei kaduilla näkynyt, sillä heitä olisi pidetty armeijan tai poliisin edustajina, jotka molemmat olivat puolisotilaallisten ryhmien tappolistoilla. Nyt alueen normalisoituminen on kuitenkin saatu käyntiin ja tavallisten ihmisten arkielämä on helpottunut valtavasti. Nopea talouskasvu on ollut tilanteen ratkaisussa oleellista.

-Syyt ovat syvällä, mutta väkivalta pesii sosiaalisesti syrjäytyneissä. Nykyään paikalla on paljon enemmän työtilaisuuksia. Rauhanprosessit ovat kuitenkin sukupolvien asioita, kertoo Suonio.

Libanonin nykytilasta puhuttaessa Suoniota ei naurata.

-Tuntuu todella pahalta. Ei tätä voi kun kauhulla katsella.

Suonio harmittelee Libanonin tilannetta, sillä maa oli repivän sisällissodan jälkeen alkanut vähitellen päästä jaloilleen. Ennen Lähi-idän Pariisiksi kutsuttu Beirut kokee nyt kovia.

-Jos rauhan asialla oleva ei voi tuomita mitä tahansa väkivallantekoa, on jotain vialla, toteaa Suonio.

Pernaja elämän kiintopisteenä

Kesät kuluvat perheeltä Pernajassa. Suoniot pitävät tärkeänä, että elämässä on jokin pysyvä kiintopiste. Aaron ei tarvitse miettiä hetkeäkään nimetäkseen Pernajan kodikseen.

-Meille on tärkeää, että lapsilla pysyy suomalainen identiteetti, Taina sanoo.

Suomalaisuutta Suoniot ovatkin aina maailmalla levittäneet. Aarolla on tilanteen herkkyyden takia Pohjois-Irlannissa korkean profiilin työ ja sen myötä ovat myös mediat kiinnostuneet perheestä. Pariskunta oli mm. BBC:n suositussa kokkiohjelmassa tekemässä perinteistä poronkäristystä. Työnsä ohella hortonomiksi opiskelevaa Tainaa on myös pyydetty ensi vuoden Irlannin puutarhamessuille suunnittelemaan suomalainen puutarha. Hän haluaisi esitellä perinteistä suomalaista maaseutumaisemaa.

-Osa alueesta olisi lehtomaista metsää, jossa olisi valkovuokkoja ja kieloja. Välissä olisi oja, jonka toisella puolella ruispelto, Taina suunnittelee.

Suomikuvaa on parannettu myös urheilun merkeissä. Aaro on valmentanut Pohjois-Irlannissa jääkiekkoa ja auttanut hankkimaan paikalliselle Bryansburn-jalkapalloseuralle uudet peliasut. Junioriseuran sinivalkoisten asujen sponsoriksi saatiin rovaniemeläinen Joulupukin Kammari.

-Soitin Lapin matkailuneuvontaan ja pyysin saada joulupukille, nauraa Aaro.

Tulevaisuus epävarmaa

Tulevaisuus ei kriisinhallinnassa ole kovin varmaa. Lojalistien aseiden luovutus on Pohjois-Irlannissa vielä haasteena, mutta asiassa edetään vuosi kerrallaan. Tämän konfliktin jälkeisiä tarkkoja suunnitelmia ei Suonioilla vielä ole.

-Kriisinhallinnan saralla näyttää siltä, että töitä riittää – valitettavasti.

Kun työ vie maailman ääriin, ei matkustelu jaksa liikaa innostaa. Suoniot kertovat kyllä tutustuvansa aina uuteen asuinmaahansa kunnolla, mutta muuten on perheestä vaimo se jonka reissujalka on vilkkaampi.

-Minulle riittää kun pääsen vain kotiin, Aaro toteaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI