|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Veronmaksajat varoittaa ?pakkopaidasta?: ansiotulojen verotusta kevennettävä kaikilta (13.11.2018 07:16)
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kivenmurskaamo kuumensi tunteita Pernajassa

16.06.2006NCC Roads Oy piti tiistaina 13.6. tiedotustilaisuuden Greggbölen louhintahankkeen YVA-käsittelyn etenemisestä. Vanhankylän seuratalolla Byahemmetissä pidetty tilaisuus ei virallisesti kuulunut käynnissä olevaan ympäristövaikutusten arviointiin, vaan sillä haluttiin tiedottaa hankkeesta asukkaille. Asukkaat ovat vastustaneet kivilouhosta voimakkaasti. Tiedotustilaisuus veti paikalle runsaan ja kriittisen yleisön.


NCC Roads suunnittelee kalliokiviaineksen ottotoiminnan aloittamista Pernajassa sijaitsevan Greggbölen alueella. Yhtiön kaavailema ottoalue on noin 85 hehtaaria ja suoja-alueineen koko alue on noin sadan hehtaarin laajuinen. Hankkeen laajuuden vuoksi siitä on tehtävä lain määräämä ympäristövaikutusten arviointi. Arviointia suorittaa insinööritoimisto Paavo Ristola.

Hankkeen on määrä kestää kokonaisuudessaan neljäkymmentä vuotta, ja sinä aikana louhoksen kokonaistilavuus nousisi 14 miljoonaan kuutioon.

Louhittavaa kiviainesta tarvitaan monenlaiseen rakentamiseen. Rakennusten lisäksi kiviainesta käytetään teiden pohjarakenteena ja asfaltin valmistuksessa. Suomessa rakentaminen on keskittynyt Uudellemaalle, ja raaka-ainetta haluttaisiin mieluusti myös läheltä, jotta vältyttäisiin pitkiltä kuljetuksilta. Kalliokiviaineksen käytöllä pyritään myös suojelemaan harjuja ja niiden pohjavesialueita.

-Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on kova kiven tarve. Greggbölen alueelle suunnitellut 40 vuoden otot riittäisivät tyydyttämään pääkaupunkiseudun kivitarpeet noin puoleksitoista vuodeksi, kertoo Ristolan osastopäällikkö Matti Kautto.

-Kiviaineksesta on kohta huutava pula, vahvistaa NCC:n kehityspäälikkö Taina Piiroinen.

Ei uhanalaisia lajeja

Insinööritoimisto Pekka Ristolan Miljöösuunnittelija Milja Nuppula esitteli alueella suoritettuja luonto- ja kulttuurihistoriallisia tutkimuksia.

Hänen mukaansa alueelta ei löytynyt merkittävää uhanalaista kasvi- tai eläinlajistoa, joka olisi aiheuttanut tarvetta suojeluun. Museoviraston mukaan alue ei ole myöskään sellaista, jolla voisi sijaita arkeologisesti arvokkaita löytöjä.

Yleisön keskuudessa huolta aiheutti lähellä oleva Natura-alue. Kauton mukaan mahdollisia ongelmia aiheuttavat pintavesivaikutukset on kuitenkin tutkittu, eivätkä ne aiheuta haitallisia päästöjä.

-Alueella käytetään vettä pölyntorjuntaan ja murskeenkuljetukseen. Vettä pyritään kuitenkin kierrättämään erityisestä vettä keräävästä altaasta, selventää Kautto.

Melututkimukset tietokoneella

Tilaisuuden yleisö oli erityisen huolissaan louhoksen aiheuttamista meluhaitoista. Kautto esittelikin useita karttoja mahdollisista meluhaitoista. Kartat oli toteutettu tietokonemallinnusta apuna käyttäen. Esityksen mukaan kaivostoiminta ei lisää asutuille alueille kantautuvaa melua merkittävästi, mutta lisääntyvä liikenne voi aiheuttaa ongelmia.

-Tiehallinnolla voi meluntorjuntatarve kasvaa, kun moottoritien käyttö mahdollisen louhoksen myötä lisääntyy, kertoo Kautto.

-Arviointiohjelman jälkeen on hanketta pienennetty kolmannes ja tällä torjutaan myös meluhaittoja.

”Ei kaupankäyntiä”

Pääosa tuotettavasta kiviaineksesta kuljetettaisiin pääkaupunkiseudulle. Se lisäisi merkittävästi liikennettä Heskerintielle, ja kuormittaisi varsinkin Kuninkaantien Esson liittymää. Kautto vakuutti kuitenkin liikennesuunnittelijoiden todenneen, ettei ongelmia syntyisi.

-Kasvavat liikenneluvut lisäävät tarvetta tehdä kevyen liikenteen ratkaisuja, mutta ne ovat tiehallinnon hoitamia asioita, toteaa Kautto.

Yleisö vaati NCC:tä osallistumaan kevyenliikenteenväylän rakentamiseen, mutta esityksen pitäjät näkivät ettei yleisten teiden rakentaminen kuulu heidän vastuualueeseen. Kylä-yhteisön ja NCC:n välistä yhteistyötä ehdotettaessa Piiroinen pysyi tiukkana.

-Asiassa edetään YVA:n mukaan, eikä tämänkaltaista kaupankäyntiä tässä vaiheessa käydä. Ehdotuksia kuitenkin kannattaa tehdä.

Voidaanko vaikuttaa?

Esittelyn jälkeen kokoontuneessa kyläyhdistyksen kokouksessa pohdittiin mitä olisi seuraavaksi tehtäessä. Itä-Uudenmaan liittoa edusti kansanedustaja Mikaela Nylander (rkp) joka puhui lyhyesti. Nylander pohti sitä, kuinka yksityishenkilön voimat ovat tämänkaltaisissa asioissa rajalliset. Yhteisönä Pernajan asukkaat voivat kuitenkin halutessaan pysäyttää hankkeen.

-Masentavaa että NCC on ottanut asenteekseen toimia ainoastaan lain puitteissa. Ehkä tämä on vain se tapa jolla suuryhtiö toimii, huokaa kyläyhdistyksessä vaikuttava Johanna Grönqvist.

Elisabet Falt-Grönqvist harmittelee, että ihmiset on unohdettu ja tutkimukset koskevat vain luontoa ja eläimiä. Vielä ei kuitenkaan aiota luovuttaa.

-Yritetämme tehdä kaikkemme ja informoida ihmisiä asiasta mahdollisimman hyvin, toteaa Falt-Grönqvist.

Simo Arvo

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI