|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liljan suurperheessä paras joululahja olisi vesi

27.12.2002Joulu 2002 jää varmasti Lapinjärven Kimonkylässä asuvan Liljan perheen lasten ja vanhempien mieleen. Vanhan maatilan pihakaivo ehtyi lokakuun loppupuolella eikä vettä ole sen jälkeen kaivon pohjalle itsestään juuri tullut. Palokunnan säiliöauto on täyttänyt kaivon pahimpaan aikaan kolmesti viikossa. Kerralla kaivoon mahtuu kolme kuutiota vettä.


–Mutta jouluateria syödään oikeista astioista ja omaan joulusaunaan menemme kaiken uhallakin, vakuuttaa Pirjo Lilja.

–Jouluruuat tehdään kertakäyttövuokiin ja pipareitakin leivotaan, lupaa äiti vaikka epäilee, että sotkua syntyy – kokkeja kun on omasta takaa ja varsinkin yhdeksänlapsisen katraan pienimmät haluavat osallistua keittiöpuuhiin. Liljat ovat asuneet Kimonkylän perukoilla sijaitsevaa taloaan kymmenen vuotta. Koskaan aikaisemmin ei pihakaivo ole ehtynyt. Päin vastoin naapurit ovat aiempina vuosina hakeneet kaivosta vettä, kun omat kaivot ovat ehtyneet.

–Vettä riitti silloinkin, kun tällä tilalla pidettiin karjaa, tietää Pirjo kertoa.

Liljojen kaivolla on syvyyttä kolme metriä.

–Lokakuun loppupuolella mies ehdotti vedensäästölinjaa. Pidin ehdotusta vitsinä! Lokakuun lopulla palokunnan säiliöauto alkoi sitten tuoda kaivoon vettä. Kun auto tuli, pistin heti kaikki koneet pyörimään! Mutta kuten vanha kansa sanoo, ei kannettu vesi kaivossa pysy.

Vesilasku nousi pilviin

Niukan veden aika alkoikin sitten dramaattisesti, kun koko perhe sairastui ripuliin. Se tiesi melkoista ruljanssia, kun perheen nuorimmat, kaksoset Iida ja Mik

ko, ovat vasta vajaat kaksi vuotta ja Mattikin vasta kolme. –Marraskuun alku oli ihan kamala ja olin aika epätoivoinen. Lisäksi kaikille tilanne oli niin uusi, ettei kukaan osannut neuvoa miten asiat voisivat hoitua, Pirjo muistelee.

–Vedestä laskutetaan joka tapauksessa 50 kuutiolta, vaikka sitä ei käyttäisikään. Marraskuussa alkoi sitten selvitä, mitä vedenkuljetusrumba tulee maksamaan: 700 euroa kuukaudessa. Meidän taloudelle summa oli kestämätön. Kävin kunnan päättäjien puheilla ja asia meni kunnanjohtajan kautta kunnanhallitukselle. Jokin aika sitten saimmekin sitten kunnanjohtajalta väliaikaisen luvan käyttää vettä ilmaiseksi. Lapinjärven kunta järjesti lisäksi saunomismahdollisuuden kirkonkylällä kerran viikossa kunnan tiloissa. Kodinhoitaja käy hakemassa kerran viikossa liinavaatteet pesuun.

Tällä hetkellä Pirjo Lilja suhtautuu vesipulaan iloisella huumorilla, mutta toisin oli marraskuussa, kun vesipulan koko karmeus alkoi valjeta: vettä jouduttaisiin säännöstelemään kenties koko talvi ja jos vielä kevätkin on vähäsateinen niin kuin keväät yleensä....

–Nykyisin veteen suhtautuu eri tavalla kuin ennen. Maailmalla on paljon ihmisiä, jotka kärsivät vesipulasta. Meidän vähäkin vetemme on sentään puhdasta, ei mitään kuravettä, Pirjo-äiti miettii.

–Kun vettä taas saa kaivoon, niin kyllä siitä ajattelee ihan eri tavalla. Ja onneksi meillä ei ole eläimiä - jotkut ovat kuulemma joutuneet myymään elikkonsakin vesipulan vuoksi.

Saunareissu vie koko päivän

Kaksivuotias, puhelias Iida ei kuitenkaan vesipulmia ihmettele, sen sijaan tyttö riemuitsee kunnan saunaan tehtävistä ”retkistä”. Iida temppuilee pöydällä ja kommentoi: ”Uima-allas!” Äiti selittää, että perhe ottaa saunaan mukaan puhallettavan muovisen altaan, sillä yhdellä lapsista on atooppinen allergia.

–Hänen pitäisi käydä päivittäin suihkussa ja ihorasva pitäisi pestä pois.

–Siivouskin olisi tärkeää, sillä perheemme on allerginen. Kodinhoitoapua Pirjo Lilja saikin juuri siksi, että allergian vuoksi koti on pidettävä puhtaana ja se ei pikkulasten pyöriessä jaloissa oikein ota onnistuakseen.

Kunnan saunassa äiti ja pienimmät lapset ovat ehtineet käydä nyt kolmasti. Saunareissuun kuluu koko päivä, kun ensin pakkaa kaikki tavarat mukaan, reissaa kunnan keskustaan lähes Artjärven rajalta, lämmittää saunan, saunottaa lapset, pakkaa ja lähtee kotimatkalle.

Koska vanhemmat lapset ovat koulussa, he pääsevät pesulle koululla muun muassa liikuntatuntien yhteydessä. Joululomien alkaessa koko pesue on taas kotona. Vettä kuluu enemmän, kun Aki (14), Taru (13), Ali (12), Jere (10), Jyri (8) ja Jiri (6) ovat päivisin kotona eivätkä koulussa.

Lapsille ulkovessaukaasi

Perheen rutiinit vesipula on pistänyt uusiksi: astioita käytetään säästellen, vettä ei juoksuteta kuin hetken käsiä pestäessä ja vessaankin pyritään marssimaan perä jälkeen niin, että vasta viimeinen vetää. Neljä pienintä lasta käy kotona ”pikasuihkussa” kerran viikossa.

–Lapsille olemme sanoneet, että vettä pitää säästää, muuten odottaa ulkovessa! Pirjo nauraa ja kertoo vanhempien lasten aluksi vitsailleen aamuisin, että tarpeet säästetään kouluun saakka. Vitsit ovat kuitenkin vähentyneet vesipulan pitkittyessä. Liljan perheessä pyykinpesukerrat on supistettu aiemmasta 2-3 koneellisesta päivässä kuuteen koneelliseen viikossa.

–Koululle olemme kertoneet, miksi lapset saattavat kulkea tavallista tahraisemmissa vaatteissa. Vanhimmalla tyttärellä on ollut koulukavereilleen selittämistä, miksi ei vaatteita voi koko ajan vaihtaa.

Kertakäyttöastioihin ei Liljoilla ole siirrytty, eikä siirrytä.

-Kertakäyttöastiat ovat kalliita. Mutta talouspaperia kuluu! sanoo Pirjo ja pyyhkäisee pitkälle pirttipöydälle läikkyneen maidon.

Porakaivo kallis

Perheessä on Harri-aviomiehen kanssa keskusteltu jo siitäkin, pitäisikö pihaan teettää porakaivo.

–Siitä on keskusteltu, mutta porakaivo maksaisi 60.000 vanhaa markkaa. Kaivoa ei uskaltaisi lähteä syventämäänkään, sillä naapureilla on ongelmia ruosteisesta vedestä. Jotkut joutuvat uusimaan kodinkoneensakin muutaman vuoden välein ruosteen takia.

Kunnan miehet ovat puolestaan käyneet mittailemassa, mitä kunnallistekniikan vetäminen Kimonkylän perukoille tulisi maksamaan. ”Muovipussinkin” asentaminen nykyiseen kaivoon tuntuu ongelmalliselta, sillä kaivoon tulee joka tapauksessa hieman vettä.

–Eli tällä hetkellä veden kuljettaminen kaivoon tuntuu ainoalta vaihtoehdolta.

Jouluaattona perhe aikoo joka tapauksessa saunoa omassa saunassa.

–Jos vesi joulunpyhinä kaivosta loppuu, sitten sulatetaan lunta. Liljoilla toivotaankin joulupukilta runsaita sateita, niin että kaivo täyttyisi. Jokin aika sitten Kimonkylässä satoi yön ja vettä kertyi heti kaivoonkin.

–Paras joululahja olisi kova sade! Mikäli sateita ei tule, palokunnan säiliöauto kurvaa jälleen täyttämään Liljojen kaivoa heti uudenvuoden jälkeen.

–Lapset muistavat tämän vedensäännöstelykauden loppuikänsä, miettii Pirjo Lilja ja toivoo, että vesipula ei tulevina vuosina toistu. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI