|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kansanedustaja: Poliittisten lakkojen verotuki poistettava (23.10.2018 11:18)
Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän ? mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään (23.10.2018 09:11)
Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu (23.10.2018 08:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruukin Bluegrass-festivaali houkutteli noin 1000 kävijää

13.06.2006Aurinkoinen kesälauantai teki tehtävänsä, kun sadat cowboy-hattuiset ihmiset saapuivat perinteiselle Ruotsinpyhtään Ruukin Bluegrass-festivaalille nauttimaan bluegrass-musiikista ja huutamaan: jiihaa.


- Silloin on tunnelmaa, kun on hyvä ilma. Sateeseen emme olisi tulleet istumaan, kertoivat ruukkilaiset Paula ja Veli-Pekka Lehto.

Joka vuosi on festivaalilla nähty uusia esiintyjiä. Näin oli tänäkin vuonna. High Tyme Gospel Quartet veti yhden festivaalin kauneimmista keikoista. Kuten nimestä voi päätellä, yhtye soittaa gospel-musiikkia. Syksyllä 2005 perustettu yhtye koostuu pääosin kotimaisen eturivin bluegrass-orkestereissa mainetta niittäneistä jäsenistä. Tauri Oksala ja Kari Hella tunnetaan muiden muassa Suomen bluegrass-yhtyeiden ykkösnimiin lukeutuvan Jussi Syren & The Grondbreakers -yhtyeen banjon soittajana sekä basistina. Moniäänistä laulua harjoittavan akustisen bändin muut jäsenet ovat Marko Vanhatalo ja Jyrki Levä.

- Meidän duuri voittoinen gospel eroaa mustien gospelista siten, että siitä puuttuu blues aksentti kokonaan, Marko selventää. Hartaasti miehet lauloivat, vaikka svengaava rytmi puuttuikin. Kappaleet Two Wings ja Voice in the wilderness yllyttivät yleisön raivoisiin aplodeihin.

- Mihin tässä vielä päädytään, Jyrki ihmetteli mikrofoniin kappaleiden välissä.

Hempeää folkia

Jo kolmatta kertaa bluegrass-festivaalilla esiintynyt Band’o -yhtye yhdistää persoonallisella tavalla monet modernin folkin tyylisuunnat. Soinnillisesti kauneimmalta yhtyeessä kuulosti siskosten Jemina ja Selina Sillanpään vuosien varrella hioutunut yhteislaulu. Siskokset osoittautuivat myös taitaviksi kitaran ja viulun soittajiksi. Jemina ja Selina ovat kasvaneet bluegrass-musiikin parissa, ja se myös näkyi ja kuului lavalla. Heidän isänsä Seppo Sillanpää on ollut bluegrass-muusikko jo vuosikymmeniä.

- Bluegrass onkin aina ollut meille kansanmusiikkia, Selina kertoo.
Ei siis ihme, että tytöt tarttuivat teini-iässä viuluihinsa ja aloittivat säännöllisen bluegrass-musiikin harjoittelun.

Band’o -yhtyeen toinen levy ilmestyy kesäkuussa. Jemina ja Selina ovat sanoittaneet ja säveltäneet sen lähes 90 prosenttisesti.

- Levyn kantava teema on lähteminen, sekä kahden valinnan välissä oleminen, siskokset kertovat.

Band’o -yhtyeen muihin jäseniin kuuluu Seppo Sillanpää, joka soittaa kitaraa, mandoliinia, viulua, clawhammer banjoa sekä laulaa taustalaulua. Kontrabassoa soittaa Tom Nyman ja Olli Haavisto soittaa dobroa sekä mandoliinia. Janne Viksten säestää banjolla, mandoliinilla sekä välillä kitaralla.

Vakavat yhdysvaltalaiset

Yhdysvaltalainen The Clayhill Brothers -yhtye oli jälleen mukana festivaali-ohjelmassa. Hauskoista vitseistä tunnettu yhtye esitti kappaleensa tänä vuonna hieman vakavampaan sävyyn.

Viime vuoden, miesten kannattaa varoa, ettei mango vilahda shortseista esiin -vitsit puuttuivat ohjelmistosta lähes kokonaan. Sen sijaan veljekset soittivat hartaasti kappaleita edesmenneille bluegrass-muusikoille, kuten Bill Monroelle. Olivatpa veljekset säveltäneet kappaleen yhtyeen kitaristin Barclayn kuoleman läheisestä kokemuksesta, kun hän putosi jään läpi avantoon.

Ohjelman päätti Jussi Syren & The Groundbreakers, joka lukeutuu tällä hetkellä Euroopan arvostetuimpiin bluegrass-yhtyeisiin. Yleisön kestosuosikki oli elämänsä vedossa, ja ansaitsi lähestulkoon raikuvimmat ohjelman aikana kuuluneet aplodit.

Jytinää leirillä

Amerikan historian harrastajien Classic Old West Society ry:n perustama Ol’ Frontier Rendezvous -leiri oli nähtävillä jo viime vuonna. Tänä vuonna leiriin oli ammennettu vaikutteita lännensarja Deadwoodista. Leiristä löytyi pankki, postitoimisto, kauppa ja hotelli, joissa elävöitettiin 1800-luvun kaupankäynti henkeä ja leiritunnelmaa.

Helsinkiläinen Riku Siiskonen, yksi leirin intiaaniharrastajista kiinnostui villinlännen historiasta jo 13-vuotiaana.
- Sain silloin käsiini ensimmäiset Hopeanuoli-lehteni, hän kertoo.

Riku suuntasikin seuraavalle intiaanileirille, ja paluuta entiseen ei enää ollut. Nyt mies on harrastanut intiaanien historiaa jo lähes 27 vuotta.

- Harrastan pääosin mustaruutiammuntaa. Mustaruutiammunnassa kaadetaan ruutia vanhaan 1700-luvun aseen piippuun ja perään asetetaan kuula. Kipinä sytyttää ruudin ja panos singahtaa sankan savun saattelemana piipusta ulos, Riku selventää.

Helsingin Wanha Warusväki ja kaupungin hyvät asukkaat ry:n puheenjohtaja, Helsingin kaupungin kapteenia esittävä Juha Kaukinen, on tutkinut koko ikänsä Suomen ja Ruotsin 1700-luvun historiaa. Perinneyhdistyksen parissa hän on viihtynyt 10 vuotta. Yhdistyksen kautta hän on oppinut valmistamaan ja käyttämään 1700-luvun välineitä. Juhan harrastus näyttää hänen historiankirjoista lukemansa asiat uudessa valossa.

- Kun kirjoissa esitettyjä asioita tekee itse, niin huomaa, että ihan tyhmiltäkin tuntuneet asiat ovat todella fiksusti ajateltuja ja järkevästi tehtyjä, hän sanoo.
Leireillä Juha tapaa muiden historiaa harrastavien yhdistysten jäseniä.
- Täälläkin leirillä yhdistyvät monet 1700-luvun historiaa tutkivat ja harrastavat yhdistykset, sillä joku aina tuntee jonkun, Juha kertoo.

Leirin ohjelma päättyi sotanäytökseen, jossa Englanti ja Ranska kävivät siirtomaasotaa keskenään Pohjois-Amerikassa. Juha joukkoineen esitti ranskalaisia sotajoukkoja. Heillä oli käytössään mustaruutikivääreiden lisäksi isokokoinen tykki. Englantilaisilla puuttui tykki, he saivat tyytyä pelkkiin kivääreihin ja pistimiinsä. Tykki jysähtää ja savu nousee ilmaan. Englantilaisia kaatuu tasaisesti. Englantilaisten tussarit eivät hyvästä yrityksestä huolimatta pärjänneet ranskalaisten asevoimalle.

Tony Öhberg

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI