|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Containerships tuo kuwaitilaisia miehiä satamaoppiin Suomeen

09.06.2006Loviisan katukuvaan ilmestyneet tummatukkaisten arabimiesten ryhmät ovat herättäneet kaupunkilaisten uteliaisuuden viime viikkoina. Keskustan hotelliin majoittuneet ja katukuvassa erottuvat arabimiehet ovat Kuwaitin valtion satamayhtiön työntekijöitä, jotka ovat Suomessa opiskelemassa merenkulkua ja satamatoimintoja. Suomalainen logistiikkakonserni Containerships Ltd Oy on tehnyt Kuwait Ports Authorityn kanssa sopimuksen yhteensä lähes 200 kuwaitilaisen jatkokouluttamisesta satama- ja merenkulkuammatteihin.


Kurssilaiset asuvat hotelli Degerbyssä ja käyvät kursseilla lähinnä Etelä-Kymenlakson ammattiopistossa Kotkassa sekä Haminan, Helsingin ja Turun satamissa. Koulutuksen pääpaino on Kotkassa, jossa on käytössä huippunykyaikainen konttinosturisimulaattori sekä merenkulkusimulaattori. Suomessa järjestettävän koulutuksen tarkoituksena on parantaa kuwaitilaissatamien tehokkuutta sekä turvallisuutta.

”Sheikki näytti vihreää valoa”

Kuwait Ports Authorityn edustajat, talousjohtaja Mr. Abdullah Al-Shamely sekä koulutusjohtaja Mr. Abdullahadi Morad neuvottelivat Containerhipsin toimitusjohtajan Kimmo Nordströmin kanssa koulutussopimuksesta useaan otteeseen. Kun Kuwaitin kuninkaalliseen perheeseen kuuluva satamayhtiön KPA:n pääjohtaja, Hänen Ylhäisyytensä Sheikki Sabah Al-Jaber Al-Sabah näytti suomalais-kuwaitilaiselle koulutusyhteistyölle vihreää valoa, allekirjoitettiin sopimus Containershipsin ja Kuwait Ports Authorityn välillä pääsiäisenä. Sen jälkeen Containerships ryhtyi valmistelemaan kuwaitilaisryhmien koulutusta yhdessä ammattiopiston kanssa.

-Kilpailemme koulutustarjonnassa Egyptin Aleksandrian ja Liverpoolin satamien koulutusinstituuttien kanssa. Matkat ovat Kuwaitista tänne pidemmät, mutta täällä pystytään joustavammin palvelemaan asiakkaat yksilöllisiä tarpeita, kertoi toimitusjohtaja Kimmo Nordström. Hänen mukaansa koulutettavat ovat ammattilaisia, jotka ovat toimineet tehtävässään pitkään. Suomessa voidaan tarjota syventävää koulutusta yksilöllisesti.

-Loviisa sekä konsernin hotelli Degerby oli sopivasti siinä keskellä, josta oli sopiva matka Kotkaan, Helsinkiin ja Porvooseen. Pienemmässä hotellissa ja ravintolassa pystytään myös joustavammin ottamaan huomioon muslimien kulttuuriin ja ruokailuun liittyvät erityisvaatimukset, kertoi toimitusjohtaja Kimmo Nordström. Hän toivoo, että yhteistyölle löytyy jatkoa koulutuksen ja muun liiketoiminnan alueella.

Sopimuksen mukaan Loviisaan saapuu kesän ja syksyn aikana yhteensä noin 15 kuwaitilaisryhmää, joiden vahvuus on noin 11-14 miestä. Yhteensä kurssilaisia on noin 150-200. Kukin ryhmä viettää Loviisassa kerrallaan kahden viikon jakson. Koulutusta järjestetään satamatoimintojen eri osa-alueilla; konttinosturin käytöstä ja trukin ajosta aina satamahinaajien käyttöön sekä esimiestehtäviin. Kurssilaiset tulevat Kuwaitin kolmesta satamasta; Shuwaikhista, Shuaibasta sekä Dohasta.

Kotona 1-4 vaimoa odottamassa

-Pyrimme siihen, että selviämme tämän vuoden koulutuksista ennen Suomen talvea, joka olisi ilmeisesti liian raju kuwaitilaisille, naureskeli ryhmänjohtaja Adnan M.H. Dashti Suomen kesässä paksuun nahkatakkiin sonnustautuneena.

-Kuwaitissa on parhaillaan paahtava helle. Lämpötila voi nousta jopa +60 lämpöasteeseen. Lähtiessämme Kuwaitista lentoasemalla oli +42 astetta lämmintä. Tämä oli oikein sopiva ajankohta paeta Kuwaitista, Adnan naureskeli. Useimmilla kotona odottavat vaimot ja lapset, joihin pidetään yhteyttä lähinnä internetin välityksellä. Vaimot?

-Minulla on Kuwaitissa vain yksi vaimo, mutta meillä sallitaan pitää neljää vaimoa. Joillakin ryhmän jäsenillä on useampia vaimoja Kuwaitissa. Se tulee kyllä niin kalliiksi, että moni tyytyy yhteen vaimoon. Yksi vaimo, vähän ongelmia. Neljä vaimoa, paljon vaikeuksia, ynnää Adnan M.H. Dashti hymyssä suin.

-Meillä vaimot eivät yleensä tee töitä, vaan elävät kuin prinsessat ja pitävät huolta lapsista sekä kodista. Kuwait on moderni muslimivaltio, jossa naiset saavat äänestää ja naisia on valittu parlamenttiin ja ministeriksi. Uskonto on kuwaitilaisille tärkeää, mutta emme ole mitään fanaatikkoja. Meillä on Kuwaitissa moskeijoita, budhalaisten temppeleitä sekä kristittyjen kirkkoja sulassa sovussa.

-Näimme teidän ison kirkon keskellä kaupunkia ja mietimme, että, voisimmeko mennä sisään avoinna olleesta ovesta, kertoi Adnan. Hän yllättyi kuullessaan, että Loviisan kirkossa säilytetään Jasser Arafatin lahjoittamaa seimeä.

Keskiyön aurinko sotkee rukousajat

Adnan kertoi, että hän ja muut kuwaitilaiset muslimit törmäsivät yllättävään uskonnolliseen ongelmaan Loviisaan tullessaan. Muslimit rukoilevat hänen mukaansa säännöllisesti viidesti päivässä. Ensimmäinen rukoushetki on aina auringon noustessa. Toinen on keskipäivällä. Kolmas iltapäivällä. Neljäs auringonlaskun aikaan, ja viides noin kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen. Keskiyön aurinko sekoitti kuitenkin rytmit.

-Where is the night? – missä on yö? Tänne tultuamme odottelimme illalla, että tulisi pimeää, mutta sitä ei tullutkaan. Jatkuvasti oli valoisaa, ja sitten aurinko nousikin uudelleen. Kuwaitissa yö on yö ja päivä on päivä. Täällä yöllä on kuin päivällä. Minun on nukuttava täällä pyyhe silmien päällä, kun en ole tottunut nukkumaan valoisassa, naureskeli Adnan Suomen yötöntä yötä. Muutamat kurssilaiset ovat kävelleet kaupungilla öiseen aikaan ja ihmetelleet valoisia öitä sekä kaupungin rauhallisuutta. Sopiva rukousrytmi löytyi lopulta almanakasta, jossa kerrottiin auringon nousut ja laskut Loviisassa.

-Loviisa on pieni ja ystävällinen kaupunki. Ihmiset täällä ovat olleet erittäin ystävällisiä. Meitä on hämmästyttänyt se, että täällä on näin väljää eikä jonoja ole missään. Kuwaitissa on kolme miljoonaa ihmistä pienellä alueella, ja hotellit, ostoskeskukset ja ravintolat ovat aina aivan täynnä, Adnan kertoi.

Kuwaitilaiset asiakkaat ovat tienneet haastetta myös hotellin keittiölle. Muslimit eivät syö sianlihaa, ja muutkin eläimet on teurastettava oikealla tavalla. Hotellin keittiö on hankkinut liharaaka-ainetta varta vasten helsinkiläiseltä kosher-teurastastamolta. Kotkassa ammattiopiston keittiössä kuwaitilaiset ovat syöneet lähinnä kalaruokia.

”Nokia, paperi ja logistiikka tunnetaan”

-Suomella on hyvä maine tehokkaana ja korkeatasoisena satama- ja merenkulkumaana. Teillä on osaamista sekä kokemusta logistiikassa, satamien tehokkuudessa sekä turvallisuudessa. Suomi on kuin saari, jolle kauppamerenkulun tehokkuus on tärkeää.

-Aiemmin Suomesta on tunnettu lähinnä Nokia ja suomalainen paperi, johon kuwaitilaiset oppivat jo lapsena kirjoittamaan ja josta painetaan kuwaitilaiset sanomalehdet, kertoi Adnan M.H. Dashti. Hänen mukaansa suomalaisia pidetään rehellisinä ja luotettavina kumppaneina.

-Jos suomalainen sanoo, että tämä maksaa 100 dollaria, niin siihen voi luottaa, että se maksaa 100 dollaria eikä 150 dollaria, kuten esimerkiksi italialaisten kanssa voi käydä. Suomalaisia pidetään myös erittäin ahkerina ihmisinä, jotka tekevät Kuwaitissakin pitkää päivää. Suomalaiset ovat joutuneet ponnistelemaan menestyäkseen, kehuskeli Adnan M.H.Dashti.

Kuwaitilaisia ihastutti myös Suomen ja Loviisan turvallisuus. Kaupungilla voi liikkua iltaisin ja öisinkin ilman pelkoa joutua mukiloiduksi tai ryöstetyksi. Turvallisuus on erittäin tärkeä asia ja suuri plussa Suomessa, kertoivat kuwaitilaiset. Perheet voivat tulla tänne, ja lapset voivat leikkiä puistossa pelkäämättä kidnappaajia.

-Olen kokenut Helsingissä tapauksen, kun kävelin kadulla ja puhuin puhelimessa, kun teidän presidenttinne (Tarja Halonen) tuli kadulla vastaan ja olin vahingossa törmätä häneen. Vasta väistäessäni tajusin, että siinä oli Suomen presidentti kävelyllä kadulla, muisteli Containershipsin projektipäällikkönä toimiva kuwaitilainen Jimmy Saheb, joka on asunut Suomessa parikymmentä vuotta.

Hänen Ylhäisyytensä Loviisaan?

-Haluamme oppia paljon suomalaisesta kulttuurista ja elämästä. Toivomme myös, että kaupunkilaiset tulevat keskustelemaan kanssamme. Aiomme käydä konserteissa sekä tapahtumissa, joita kaupungissa järjestetään, kertoi Adnan ja sanoi nähneensä jo mainoksen paikallisesta ”hard rock –konsertista” tarkoittaen viikonlopun Räyhärockia.

Kuwaitilaisryhmät kiertelevät ahkerasti myös lähiseudun turistikohteissa. Viime viikonloppuna ohjelmassa oli käynti Ruotsinpyhtään Ruukkialueella. Ensi viikonlopuksi ehdolla on Svartholman linnoitusten lisäksi muun muassa Porvoon vanhakaupunki, Loviisan museo sekä muita lähiseudun nähtävyyksiä. Seuraava kuwaitilaisten ryhmä saapuu Loviisaan viikonpäästä lauantaina. Heinäkuussa on kesätauko, ja koulutukset alkavat jälleen elokuussa ja kestävät talven kynnykselle saakka.

-Toivottavasti saamme jossain vaiheessa järjestettyä Hänen Ylhäisyytensä Sheikki Sabah Al-Jaber Al-Sabahin tai jonkun kuninkaallisen perheen jäsenen vierailun Suomessa ja täällä Loviisassa sekä Kotkassa, kertoi Jimmy Saheb toiveikkaana.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI