|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tesjoen kyläkeinulle kieltopäätös ja toimenpidemääräys

23.05.2006Kuluttajavirasto päätti vihdoin ja viimein Tesjoen kyläkeinun kohtalosta. Keinun kohtalo on ollut Kuluttajaviraston käsissä viime kesäkuusta, jolloin Loviisanseudun terveydenhuollon kuntayhtymän terveystarkastaja lähetti virastolle lausuntopyynnön asiasta. Viime keskiviikkona tuli päätös.


Päätöksessä todetaan, että keinun käyttö tulee estää, mikäli viraston asettamat tiukat määräykset eivät täyty. Määräykset esimerkiksi kieltävät keinumisen alle 18-vuotiailta. Täysi-ikäistenkin keinumista tulee valvoa; paikalla on aina oltava keinun käyttöön ja turvallisuusasioihin perehtynyt henkilö. Vastuu tästä kuuluu Tesjoen Liikekulma Keskinäinen Kiinteistö Oy:lle, jonka aitaamattomalla tontilla keinu sijaitsee. Niinpä kiinteistöyhtiön toimesta keinu lukittiin ketjulla viime perjantaina.

Kuluttajaviraston päätös perustuu kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta säädettyyn asetukseen. Siinä todetaan, että elinkeinonharjoittaja tai muu palvelun tarjoaja vastaa palvelun turvallisuudesta. Koska kyläkeinu on kiinteistöyhtiön omistamalla alueella, se vastaa ensisijaisesti kyläkeinun turvallisuudesta. Kiinteistöyhtiö on taho, jolla on oikeus ja mahdollisuus keinusta aiheutuvien vaarojen poistamiseen. Kuluttajavirasto näkee keinun turvallisuusriskinä.

Kuluttajavirasto katsoo myös, että kyläkeinuun voidaan soveltuvin osin soveltaa leikkikenttävälineiden turvallisuusvaatimuksia. Keinun tulee olla iskua vaimentavaa alustaa keinun keskikohdasta katsottuna molemmin puolin yhtä paljon, täysin jäykkiä ripustuksia ei saa käyttää ja istuinlaudat eivät saa olla puisia. Osuessaan esimerkiksi lapseen, puiset istuinlaudat ovat vaarallisempia kuin muoviset, joita Kuluttajavirasto suosittelee. Päätöksessään virasto myös vaatii, että keinun putoamisalustan tulee olla suojattuna niin, ettei siinä ole kiviä tai kantoja tai muuta sellaista, joihin keinusta putoava voisi satuttaa itsensä. Keinun pyörähtäminen napatukin ympäri tulee myös teknisesti estää.

Valitus Helsingin hallinto-oikeuteen

Kiinteistöyhtiö ei aio valittaa Kuluttajaviraston päätöksestä. Se on ollut passiivinen koko prosessin ajan eikä se aio jatkossakaan puuttua keinun turvallisuuskysymyksiin. Sen sijaan keinun rakentanut talkooväki aikoo valittaa. Talkoolainen Erja Noroviita on hämmästynyt viraston päätöksestä ja toisaalta, virkamiesten menettelytavasta. Noroviidan mukaan päätös loukkaa kyläläisten oikeuksia.

- Edelleen tässä ollaan sillä linjalla, että keinu halutaan lukita, koska se voidaan lukita. Kukaan ei kiellä esimerkiksi skeittipaikkojen ramppeja tai muita paikkoja, jotka ovat vähintään yhtä potentiaalisia vaaranpaikkoja. Nyt toimenpiteet kohdistetaan kaikki kyläkeinuun, Noroviita valittaa.

Noroviita on pahoittanut mielensä myös siitä syystä, että Kuluttajavirasto ei hänen mukaansa ole kovin tarkkaan lukenut talkooporukan laatimia selvityksiä keinun turvallisuudesta.

- Jotkut viraston tiedoista ovat lisäksi virheellisiä, Noroviita pohtii. Esimerkiksi viraston vaatimukseen, että keinun pyörähtäminen napatukin ympäri tulisi teknisesti estää, on vaatimuksena jo kyseenalainen.

- Keinua ei edes saa ympäri ilman erikoisvälineitä.
Talkooväen selvitykset ovat menneet kuuroille korville myös lokakuussa tehdyn riskianalyysin osalta, jossa talkooväki selosti keinun turvallisuutta parantavia toimenpiteitä.

- Esimerkiksi alusta hiekoitettiin ja sepeli poistettiin. Kiviä ja kantoja, joihin virasto viittaa, ei ole ollutkaan keinun putoamisalustana.

- Asian esittely ja käsittely päätöksessä antavat osittain virheellisen kuvan, Noroviita täsmentää.

Kuluttajavirasto viittaa päätöksessään esimerkiksi iskeytymisvaarasta keinulavaan ja putoamisvaaraan. Päätöksensä tueksi se on pyytänyt lausunnon myös Museovirastolta, jonka mukaan kyläkeinujen aiheuttamista kuolemantapauksista löytyy mainintoja 1700-luvun puolivälistä alkaen. Tesjoen kyläkeinussa on toistaiseksi tapahtunut yksi haaveri. Huhtikuun lopulla 7-vuotias tyttö loukkasi päänsä keinutelineen alareunaan. Tämän seurauksena tytön silmäkulmaan tuli hiertymä ja silmä turposi kiinni.

Entä jos Helsingin hallinto-oikeus ei muuta Kuluttajaviraston päätöstä?

- Talkooväki uskoo, että päätös vielä kumotaan. Kyläkeinu on perinnemuistomerkki ja sitä tarkoitusta varten saimme jopa EU-rahaa. Lukittuna keinu on merkki byrokraattisesta holhousyhteiskunnasta, Noroviita sanoo.

Kuluttajavirasto valmistelee parhaillaan valtakunnallista kannanottoa kyläkeinujen osalta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI