|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hajuhaitat huolena Lapinjärvellä

19.05.2006Vasargårdissa tiistaina järjestetyssä yleisötilaisuudessa käytiin kipakkaakin keskustelua. Yleisötilaisuus järjestettiin sikalatoimintojen laajennushankkeen vuoksi. Kolme lapinjärveläistä sikatilaa aikoo laajentaa merkittävästi sikatalouden volyymiä ja tämä on johtanut YVA-menettelyn käynnistämiseen. Menettelyyn kuuluu kaksi yleisötilaisuutta, jossa ihmiset saavat esittää omia näkökantojaan. Nyt pidetyssä tilaisuudessa keskusteltiin arviointiin sisällytettävistä ja tutkittavista aiheista ja toisessa tilaisuudessa ensi syksynä tarkastellaan nyt käynnistetyn ympäristövaikutusten arvioinnin tuloksia. Tilaisuuden keskustelut ja asukkaiden kirjalliset mielipiteet otetaan huomioon ympäristövaikutusten arviointiprosessissa, jonka läpivienti on varsinaisen ympäristölupaprosessin edellytys.


Eräs paikalla olleista totesi heti alussa, että ei missään yleisötilaisuuksissa ole paikalla yhtä paljon porukkaa. Tämä enteili jo jotain.

Amerikan Porsas Oy:n, Granholman tilan ja Pukaron kartanon tilan aikomuksena on kasvattaa sikaloitaan reippaasti. Lihasian määrää kolmella tilalla on tarkoitus nostaa 4300:sta 14500:aan. Tämä tarkoittaa myös moninkertaista lietemäärää nykytilanteeseen verrattuna. Laajennus on tarkoitus tehdä vaiheittain. Yhtenä vaihtoehtona tarkastellaan biokaasulaitoksen perustamista laajennusten yhteyteen. Tämän ja toisen laajennusvaiheen toteutus on vielä avoin. Ympäristövaikutuksia vertaillaan nykytilanteeseen, joka on lain edellyttämä ”nollavaihtoehto”.

- Tässä YVA-menettelyssä tarkastellaan laajennuksia kokonaisuutena, ja niiden pitkän tähtäimen yhteisvaikutuksia nykytilanteeseen verrattuna. Kaikilta osin sikojen määrät eivät vaatisi YVA-menettelyä, Uudenmaan Ympäristökeskuksen yhteysviranomainen Satu Pääkkönen alusti.

Hanketta varten on perustettu YVA-ohjausryhmä, johon Itä-Uudenmaan liiton edustajan ja Lapinjärven kunnan edustajien lisäksi kuuluvat hankkeesta vastaavat Niels Borup ja Guy Bosas sekä Watrec Oy:n YVA-projektin yhteyshenkilö Kaisa Suvilampi. Suvilampi kertoi itse menettelystä ja hankkeen etenemisestä. Nyt tehdyn arviointiohjelman jälkeen laaditaan varsinainen arviontiselostus. Tämän valmistuttua järjestetään toinen yleisötilaisuus.

- Ensi vuoden aikana on tarkoitus toteuttaa ensimmäinen vaihe, eli Amerikan Porsas Oy:n laajentaminen, Watrecin Suvilampi täsmensi kuulijajoukolle.
Hän painotti myös, että vaikutukset arvioidaan samantien isolle kapasiteetille.
- Hanke voidaan sitten toteuttaa myös pienempänä - toisinpäin ei voi toimia.

”Mikä vaikutus työllisyydelle”

Mikäli hanke toteutetaan kokonaisuudessaan, lietemäärä kasvaa tilojen osalta 2,5 kertaisesti, fosforin määrä lähes kolminkertaiseksi, kuten myös liukoinen fosfori. Tämä saikin ihmiset haukkomaan henkeään.

- Millaisia hajuhaittoja tällainen lietemäärä sitten aiheuttaakaan, eräs paikalla ollut ihmetteli huolestuneena.
Hankkeessa arvioitavia ympäristövaikutuksia hajuhaittojen lisäksi ovat sosiaaliset vaikutukset ja terveysvaikutukset, vaikutukset maankäyttöön ja yhdyskuntarakenteeseen, maisemavaikutukset, liikennemäärät, päästöjen vaikutukset maaperään, ilmaan ja vesistöihin sekä vaikutukset esimerkiksi työllisyyteen. Yksi kuuntelija toikin hankkeen positiivisia vaikutuksia esiin Lapinjärven elinkeinoelämälle, jossa investointeja on varsin vähän näköpiirissä.

- Hajuttomasti ei Lapinjärveä laajenneta. Suurlaajennuksen yhteydessä mahdollisesti toteutettava biokaasulaitos voisi käsitellä koko Lapinjärven lannat. Mikä vaikutus tällä olisikaan työllisyydelle.

”Riskit lisääntyvät”

Puheenvuoron käyttänyt, pukarolainen Mikko Hongisto toi esiin biokaasulaitoksen hyötyjä nykytilanteeseen verrattuna, jossa jo on ongelmia. Hongiston mielestä biokaasulaitos pitäisi toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Lisäksi hän epäili massiivisten lietekuljetusten lisääntymisen kasvattavan onnettomuusriskejä kylällä, etenkin lasten turvallisuuden näkökulmasta.

- Myös hajujen vähentämiseen on olemassa tekniikkaa, Hongisto pohti.
Tähän YVA-yhteyshenkilö Suvilampi totesi, että juuri tällaisten seikkojen huomioon ottamista ja muita ympäristövaikutuksia YVA-ohjausryhmä pohtii.

Ohjausryhmä pohtii myös hankkeen rakentamisvaikutuksia, lannan käsittelyä, riskitekijöitä sekä hankkeen vaikutuksia ilmastoon, luontoon ja luonnon monimuotoisuuteen.

”Entä jos biokaasu-laitosta ei tulekaan?”

Biokaasulaitos mahdollistaisi ravinteiden säilymisen viljelykierrossa.
- Käsitelty mädäte voidaan jakaa vesi- ja humusjakeiksi, jotka voidaan edelleen jatkokäsitellä, Suvilampi sanoi.

Biokaasulaitoksen käsittelykapasiteetti olisi peräti 120 000 kuutiometriä vuodessa. Se olisi jopa puolet enemmän, millaista lietemäärää sikalat suurlaajennuksen jälkeen tuottaisivat. Näin sitä voitaisiin hyödyntää myös esimerkiksi teollisuuden ja yhdyskuntien biojätteiden käsittelyssä. Hiilidioksidia haitallisemman metaanin päästöt ilmakehään vähenisivät ja todennäköisesti myös hajuhaitat vähenisivät merkittävästi.

- Vehmaan biokaasulaitos käsittelee esimerkiksi kunnan vedenpuhdistamon jätelietteet.
Biokaasulaitos saattaisi olla myös satsaus tulevaisuuteen siinä mielessä, että tulevaisuudessa biojätteitä ei kaatopaikalle enää saa viedä.

Biokaasulaitos on kuitenkin investointina erittäin suuri. Eräs osallistuja kysyikin, että mitä jos biokaasulaitosta ei tulekaan, mutta sikalalaajennukset toteutetaan ensimmäisen vaiheen osalta, joille on olemassa aikataulu.

- Miten tällainen määrä lietelantaa aiotaan varastoida, miten sen kuljetukset voidaan hoitaa ja miten lannanlevitystä valvotaan. Tälläkään hetkellä lakia ei kaikilta osin noudateta, mies totesi.

- Mikäli biokaasulaitosta ei perusteta, hajuhaitat vain moninkertaistuvat, toinen lisäsi.

Laajennuksen jälkeen tiloilla muodostuu lietettä noin 42 000 kuutiometriä vuodessa. Tämä sisältää noin 50 tonnia fosforia.

Sikalalaajennusten ympäristövaikutusten arviointiohjelma on kokonaisuudessaan nähtävillä Lapinjärven kunnantalolla 22.6. saakka, johon mennessä myös kirjalliset mielipiteet YVA-menettelyn sisältämistä hankkeista ja niiden ympäristövaikutusten arvioimisesta tulee toimittaa yhteysviranomaisena toimivalle Uudenmaan ympäristökeskukselle.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Mikko Turklin

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI