|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kirkkoherra virkavapaalle
13.04.2006Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Veli-Matti Hynninen jää palkattomalle virkavapaalle 16.5. lähtien. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli myönsi kuukauden kestävän virkavapauden eilisessä kokouksessaan, jossa se totesi kirkkoherran kurinpitomenettelyn rauenneen.


Hynnisen virkavapausanomus saapui tuomiokapituliin tiistaina.
Hynninen anoi virkavapautta myös 15.7.-15.12. väliseksi ajaksi. Tuomiokapituli pyytää tästä pitemmästä virkavapaasta kirkkojärjestyksen mukaisen lausunnon seurakunnan seurakuntaneuvostolta. Lausunto tarvitaan kaikissa yli kahden kuukauden virkavapausanomuksissa. Sen jälkeen kapituli käsittelee anomuksen kokouksessaan.
Kirkkoherra Hynninen sanoo, että hänen tulevaisuudensuunnitelmansa ovat vielä tällä hetkellä auki.
–Katsotaan, mitä avautuu. Mihinkään ei ole vielä minkäänlaista virkamääräystä, hän kommentoi. Hynninen kuitenkin toteaa, että näillä näkymin virkavapaus kestää kuukauden ja sen jälkeen hän palaa töihin. Joulukuun puoliväliin ulottuvan toisen virkavapausjakson hän toivoo kuitenkin toteutuvan.
–Virkavapauden jatko-osaa ei tällä hetkellä ainakaan aktivoida, Hynninen sanoo. Virkavapausanomuksessaan Hynninen oli maininnut tarvitsevansa virkavapaata hoitaakseen tehtävää Espoossa.
Tuomiokapitulin lakimiesasessorin Kirsi Puolivälin mukaan kirkkoherralle määrätään aina sijainen, jos hän ei voi hoitaa tehtäviään. Yleensä se on saman seurakunnan pappi. Loviisassa Hynnisen sijaiseksi on määrätty seurakuntapastori Raimo Savolainen.
–Seurakuntaneuvosto esittänee, että puolestaan Savolaiselle hankitaan sijainen.
Vs. kirkkoherraksi määrätty Savolainen toimii Hynnisen virkavapaan ajan myös seurakuntayhtymän kirkkoneuvoston puheenjohtajana ja suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtajana.
Tuomiokapituli merkitsi eilen tiedoksi kurinpitoasiamies Ari Liikasen ratkaisun, jonka mukaan Hynnistä kohtaan ei ryhdytä kurinpitotoimiin, vaan menettely raukeaa. Liikasen mielestä kurinpitorangaistusta ei ole syytä vaatia, koska havaitut virheet ja laiminlyönnit eivät muodosta kokonaisuutenakaan siinä määrin moitittavaa menettelyä, että kurinpitovaatimus olisi syytä tehdä.

Piispa otti kantaa Loviisan seurakunnan tilanteeseen

Helsingin piispa Eero Huovinen on ottanut harvinaislaatuisen tiukasti kantaa Loviisan suomalaisen seurakunnan tilanteeseen ja sen kirkkoherran Veli-Matti Hynnisen tapaan hoitaa työtehtäviään.
Huovinen toteaa viime tiistaina ilmestyneen Uusimaa-lehden haastattelussa Loviisan seurakunnan olevan kriisitilanteessa, josta ei ole helppoa ulospääsyä. Huovinen korostaa, että tuomiokapitulin tähänastiset toimet ovat olleet varsin poikkeukselliset.
”Ylimääräisen piispantarkastuksen määrääminen on harvinaista. Tuomiokapituli myös käynnisti tutkinnan piispantarkastuksen pöytäkirjasta ja vei asian kurinpitoasiamiehelle, tämäkin on varsin poikkeuksellista”, Huovinen sanoo Uusimaassa.
Piispa kertoo myös viimeisen vuoden aikana ensin kirjallisesti kehottaneensa, sitten antaneensa kirjallisen huomautuksen kirkkoherralle koskien seurakunnan työnjohdollisia asioita. Ensin piispa on kehottanut kirkkoherraa keskittymään kirkkoherran ydintehtävien ja erityisesti esimiestehtävien huolelliseen hoitamiseen. Kirjallisesti piispa huomautti kirkkoherraa siitä, että tämä oli hoitanut kirkkoherran virkaan kuulumattomia tehtäviä sairauslomansa aikana. Piispa kertoo käyneensä kirkkoherran kanssa myös muita keskusteluja.
Piispa toteaa haastattelussa myös, että Loviisan suomalaisessa seurakunnassa pappien vaihtuminen on ollut poikkeuksellisen vilkasta. Huonosta työilmapiiristä on kapituliin kirjelmöity jo pitkään.
”Onhan se merkki jostain.”
Aiemmat työyhteisön kehittämishankkeet ovat seurakunnassa epäonnistuneet. ”Hankkeiden onnistumisen edellytys on, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Sellaista tahtoa ei Loviisassa ole riittävästi ollut, tässäkin asiassa kirkkoherran olisi syytä katsoa peiliin”, piispa neuvoo haastattelussa.

Seurakunnasta lähti lähes 40 ihmistä

Loviisan suomalaisesta seurakunnasta erosi viime vuonna 39 jäsentä ja siihen liittyi 7 ihmistä. Eronneiden lukumäärä kasvoi jonkin verran edellisvuodesta, jolloin jäsenyyden jätti 33 ja otti 10 ihmistä.
Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana suomalaisesta seurakunnasta on eronnut jo 8 ihmistä. Seurakuntaan on liittynyt kaksi ihmistä.
Vuoden 2003 tilaston mukaan seurakunnasta erosi 35 ihmistä ja siihen liittyi 8.
Tilastot eivät kerro, mitkä ovat olleet kirkosta eroamisen syyt, joten esimerkiksi seurakunnan tulehtuneen tilanteen vaikutusta lukuihin on vaikea selvittää. Muutoksiin vaikuttaa esimerkiksi muuttoliike, joka on kaupungin suomenkielisten keskuudessa voimakkaampi kuin ruotsinkielisten parissa.
Ruotsinkielisestä seurakunnasta eroaa vuositasolla 5-7 ihmistä.
Loviisan suomalaisessa seurakunnassa oli vuodenvaihteessa 3.400 läsnäolevaa jäsentä ja ruotsinkielisessä 2.820.
Yhtymän sisällä seurakunnan vaihtajia on jonkin verran. Yleensä taustalla ovat perhesyyt, eli esimerkiksi kaksikielisissä perheissä seurakuntaa on helpompi vaihtaa.
Kirkon tiedotuskeskuksesta kerrotaan, että seudun suomenkielisiä seurakuntia on jokseenkin vaikea verrata, koska lähiseudun suomalaiset seurakunnat eivät kooltaan aivan vastaa Loviisan suomalaista, vaan ovat joko pienempiä tai huomattavasti suurempia seurakuntia.
Kirkon tiedotuskeskuksen lukujen mukaan esimerkiksi vuonna 2001 Loviisan suomalaisesta erosi 24 henkilöä, kun siihen liittyneitä oli 7. Ruotsinpyhtäällä, jonka väestö on noin 2.800, eronneita oli 4, liittyneitä ei yhtään, Pyhtäällä (väestö noin 4.500) eronneita oli 13, liittyneitä 5, Sipoossa (väestö noin 8.000), eronneita oli 36 ja liittyneitä 22, Lapinjärvillä (väestö 1.700) eronneita oli tuona vuonna 6 ja liittyneitä 2.
Vuonna 2004 Ruotsinpyhtäällä eronneita oli 8, liittyneitä 5; Pyhtäällä eronneita oli 25, liittyneitä 4, Sipoossa eronneita oli 62, liittyneitä 30, sekä Lapinjärvellä eronneita 8, liittyneitä 7.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI