|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Timo Virtala palasi Lapinjärvelle kokemuksia rikkaampana

07.04.2006”Yleistä asevelvollisuutta kannattaa kolme neljästä” HS 8.5.05. ”Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen kasvattaa puolustusmenoja Euroopassa” HS 12.9.04.
Koulutusvastaava Timo Virtalan työhuoneen seinästä Lapinjärven koulutuskeskuksessa löytyy vanhoja lehtileikkeitä, jotka kertovat paljon Virtalan kiinnostuksen kohteesta ja työnkuvasta. Virtalan mielestä Suomen asevelvollisuusjärjestelmä on turhan kattava.


- EU:ssa trendi on vahvasti toiseen suuntaan. Suurimmassa osassa jäsenmaita yleisestä asevelvollisuudesta on kokonaan luovuttu. Pakon säilyttäneissäkin maissa on usein käytössä niin sanottu valikoiva asevelvollisuus, jossa palvelukseen määrätään vain osa ikäluokasta.

Neljä vuotta siviilipalveluskeskuksella työskenneltyään Virtala on joutunut miettimään pasifismin kysymyksiä myös omalta kohdaltaan. Hän myöntää, että kyseessä on hyvin kiehtova aate. - Sodan todelliset kasvot piilotetaan usein juhlapuheiden, paraatien ja muistomerkkien taakse. Pasifisti näkee sodan mielettömänä joukkotappeluna, jonka keskellä hän vaatii osapuolia tulemaan järkiinsä. Tästä näkökulmasta katsottuna nimenomaan aseista kieltäytyminen on kunniakasta ja yhteisen edun puolesta uhrautumista.

Toisaalta Virtala myöntää voimankäytön välttämättömyyden tietyissä tilanteissa. Hän nostaa esiin Ruandan ja Bosnian kansanmurhat, joissa tapettiin satojatuhansia ihmisiä.
- Se, että katselimme tuota teurastusta sivusta, on häpeällistä, Virtala sanoo.

Kansanmurhiin puututtava

Virtalan mukaan jossain meneekin se raja, että asiaan on puututtava. Rajan vetäminen vain on todella vaikeaa. Mikä on pasifistien keino puuttua esimerkiksi kansanmurhiin, sitä Virtala sanoo pohtineensa.
Kiinnostaako asia siviilipalvelusmiehiä, jotka saapuvat kolmen viikon koulutusjaksolle Lapinjärvelle.
- Useimpia, Virtala vastaa.
Sivarit ovat hänen mukaansa hyvin heterogeenistä porukkaa; osa saa koulutuksesta paljonkin irti, osa vähemmän.
- Esimerkiksi globalisaatiotutkija Pekka Himaselle en varmastikaan kyennyt tarjoamaan paljoakaan uutta, tai Kanadassa Victorian yliopistossa antiikkia ja arabifilosofiaa opettavalle Taneli Kukkoselle.

Virtala puhuu koulutuskeskuksessa globalisaatiosta, kehitysyhteistyöstä, Mahatma Gandhista, Arndt Pekurisesta ja niin edelleen.
- Kerron miehille heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan ja valmennan heitä tulevaa palvelusta varten, Virtala täsmentää.

Intohimona kirjoittaminen

Virtala saapui koulutusvastaavaksi Lapinjärven koulutuskeskukseen vuonna 1999. Sitä ennen hän opiskeli Ruotsissa filosofian maisteriksi. Ideana oli opiskelujen jälkeen löytää Helsingistä hyväpalkkainen työ sosiologina. Jostain Virtala joutui kuitenkin tinkimään.

- Piti tinkiä joko palkasta, työn sisällöstä tai sijoituspaikasta. Kun koulutuskeskukseen haettiin koulutusvastaavaa, päätin nöyränä ottaa haasteen vastaan ja tinkiä sijoituspaikasta. Vuonna 2003 Virtala jäi vuorotteluvapaalle, keskittyi matkustamiseen sekä hänen suureen intohimoonsa, kirjoittamiseen.

Bulgarian Sofiassa hän tapasi tyttöystävänsä, amerikkalaisen Sally Armbrechtin. He ovat edelleen yhdessä.
- Asuimme samassa majatalossa ja majatalon pitäjä oli sellainen hössöttäjä, joka halusi esitellä talon vieraat toisilleen, Virtala muistelee.
Mieleen juolahtaa myös se, miten suhde Sallyyn alkoi kehittyä. Virtalan hyvä ystävä Ville Vickholm menehtyi juuri tuolloin. - Keskustelin Sallyn kanssa asiasta ja siitä alkoi meidän oma suhde syventyä.

Jouluyönä pari kävi yhdessä ortodoksien jumalanpalveluksessa Kreetalla.
- Se oli vaikuttava kokemus.

Ihminen voi vaikuttaa

Virtala sanoo saaneensa ulkomailta niin paljon erilaisia vaikutteita, että se on pakostakin saanut hänet miettimään asioiden todellista laitaa. Hän on kuitenkin varovainen arvioissaan, viisaan varovainen.

- Koulutuskeskuksessa pyrin olemaan mahdollisimman kannustava; uskon, että pienikin yksilö voi saada isoja asioita aikaan. Sanonkin nuorille: olkaa aktiivisia, kokeilkaa, älkää vaipuko passiivisuuteen.

Virtalan mukaan tärkeätä on se, että elämässä on haasteellista tekemistä. Suomessa asiat ovat hänen mukaansa hyvin.
- Meillä on ilmainen koulutusjärjestelmä, laadukas terveydenhuolto ja oikeudenmukainen verojärjestelmä. Mutta meillä on myös masennusta, perheväkivaltaa, itsemurhia ja yleensäkin turhaa vakavuutta elämän suhteen.

Vakavuus näkyy Virtalan mukaan siten, että ulkomailla ihmiset saattavat olla tyytyväisempiä omaan elämäänsä, vaikka eläisivätkin köyhemmissä oloissa.

- Meillä on paljon opittavaa muista kulttuureista, mutta kaikkea ei tietenkään pidä kopioida, Virtala sanoo.

Oleskeluluvan saanti vaikeaa

Hän on itse kokenut universaaliksi ongelmaksi sen, että ihmisten liikkuminen ja varsinkin oleskelu toisessa maassa on edelleen hankalaa. Sally voi turistiviisumilla olla Suomessa ainoastaan kolme kuukautta puolen vuoden aikana.

- Toisinaan oleskelulupakäytännöt tuntuvat kohtuuttoman hankalilta. Ensi kuussa Sallyn esimerkiksi täytyy lentää Helsingistä Los Angelesiin hakemaan Helsingissä tehty päätös, Virtala sanoo.

Vuosi sitten lupaa haettiin Suomesta, mutta vastaus oli kielteinen. Virtala jäi virkavapaalle ja pari päätti lähteä lähes vuodeksi ulkomaille: Venäjän kautta Mongoliaan, sieltä Kiinaan, Vietnamiin, Laosiin, Thaimaaseen ja Myanmariin. Totalitarismin traditiot Myanmarissa saivat Virtalan mietteliääksi.

- Järjestelmän heikkouden huomasi, kun Sally osallistui köyhille tarkoitetun koulun perustamiseen. Virkamiesten korruptoituneisuus, tehottomuus ja pelko tulivat hyvin ilmi.

Sotilasjuntan toimeenpanemiin käytäntöihin kuuluu myös, että kaikki myanmarilaiset naiset synnyttävät keisarinleikkauksella, miehet pakotetaan lain nojalla pukeutumaan perinteisesti ja ulkomaalaisilta vaaditaan maahan tultaessa sitoumus, jossa he lupaavat olla puhumatta politiikkaa paikallisten kanssa. Itse asiassa Virtala toikin longin, eli paikallisten miesten käyttämän hameen näköisen lannevaatteen muistoksi Myanmarista. Kovin paljon matkan aikana ei kuitenkaan raahattu mukana, sillä lähes vuoden kestäneellä reissulla molemmilla oli mukana ainoastaan rinkka. Sinne mahtui sopivasti kamera ja matkapäiväkirja, jota Virtala käyttää hyödyksi tulevissa kirjoitustöissään.

Kummallisia kohtaamisia

Se, mikä Virtalaa on ihmetyttänyt, on maailman pienuus, tai oikeastaan sen sattumanvaraisuus. Latviassa hän tapasi eteläkorealaisen Lee Min Hon, joka oli matkustanut Etelä-Koreasta Eurooppaan maitse. Kahta viikkoa myöhemmin hän tapasi saman miehen uudestaan Puolan Krakovassa. Kuukautta myöhemmin Virtala sai lukea sähköpostista, että Lee Min Ho oli tavannut kahdesti Virtalan kahdesti tapaaman taiwanilaistytön Lu Jia Jian. Kerrottuaan Albaniassa tätä mielestään uskomatonta tarinaa amerikkalaiselle Jimille, oli Jim kertonut tavanneensa Lee Min Hon kolmesti. Kaikki jälleentapaamiset olivat tapahtuneet eri puolilla Eurooppaa ja ennalta suunnittelematta. Sattumaa?

- En tiedä, Virtala sanoo.
Joka tapauksessa Virtala on saanut ulkomailla valtavasti uusia tuttuja, joiden kanssa hän on yhteydessä, säännöllisesti tai ei.
- Osa ihmisistä pulpahtaa aina esiin toisissa yhteyksissä.
Virtalan mukaan ihmiset ympäri maailman ovat pitkälle samanlaisia. Valtioiden rajat ovat hänen mukaansa keinotekoisia. Virtalan uusin kirja kertookin miehestä, joka myy omaisuutensa ja lähtee maailmalle onnea etsimään.

- Jos luopuu kaikesta turhasta, jääkö jäljelle kaikkein olennaisin, Virtala pohtii.
Kirjassa pohditaan myös, onko yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytyminen vastuun pakoilua vai sen kantamista.
Kirjan päähenkilö käy dialogia Suomeen jääneen peilikuvansa kanssa.
Virtala tunnustaa, että kirja peilaa pitkälti myös hänen omaa elämäänsä. Romaani on nimeltään Luovutusvoitto ja se on tällä hetkellä luettavana Like-kustannuksessa.

Huone eurolla

Virtala sanoo, että hänelle oppiminen on tärkeää, ei niinkään raha tai materia. Ulkomailla oleminen ei olekaan rahasta kiinni. Laosin pääkaupungissa Vientianessa kahden hengen huoneen sai eurolla, aterian sai 30 sentillä. Junalla ja bussilla matkustettaessa Helsingistä Bangkokiin pääsi kaksi henkilöä 920 eurolla. Sen verran rahalla kuitenkin on väliä, että taloudellinen puoli oli yksi syy, miksi Virtala päätti palata Lapinjärvelle.

- Se on parin vuoden tupakkarahat, niin tällaisen noin vuoden reissun voi tehdä.
Virtalan mukaan kyse onkin siitä, millaiseen tärkeysjärjestykseen asiat elämässä haluaa laittaa.

Timo Virtala järjestää lauantaina 22.4. kello 15 yleisötilaisuuden Sjökullan Sikalassa, jossa hän näyttää valokuvia ja kertoo matkakokemuksistaan. Tilaisuus maksaa 5 euroa henkilöltä, joka menee lyhentämättömänä hyväktekeväisyyteen. (MT)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI