|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Cantores Minores tuo Matteus-passion Loviisaan

04.04.2006Loviisan kirkossa kuullaan harvinaista herkkua pääsiäisen alla: J.S. Bachin Matteus-passio Cantores Minores -poikakuoron esityksenä. Mukana on Lohjan kaupunginorkesteri sekä joukko tunnettuja solisteja. Lisävahvistusta tulee Liljendalin kirkosta, josta saadaan lainaksi pienet urut.


Kuoron toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Mäki-Luopa, kapellimestari Hannu Norjanen sekä Porvoon seudun musiikkiopiston rehtori Felix von Willebrand kävivät eilen tutustumassa esityspaikkaan. Kolmikko tuli siihen tulokseen, että 200 muusikon lisäksi tilaa jää vielä 900 kuulijalle.

Mäki-Luopa arvioi, että Cantores Minoresin edellisestä Loviisan konsertista on kulunut aikaa yli 20 vuotta. Tulevan, huhtikuun 12. päivänä kello 19 alkavan konsertin toteutuminen on monen tahon yhteistyön summa: kuoron kumppaneiksi ovat lähteneet Loviisan kaupunki ja molemmat seurakunnat, Pernajan seurakunta, Porvoon seudun musiikkiopisto sekä Loviisanseudun musiikkiopiston kannatusyhdistys.

–Kuoron perustoimintaa ovat Bachin isot teokset, Norjanen kertoo vuonna 1952 perustetusta poikakuorosta.

Kuoron laulajat ovat 10-26 -vuotiaita, koulutusryhmän laulajat 8-vuotiaita. Kuoroon hakee vuosittain nelisenkymmentä nuorta. Tällä hetkellä kuorolaisia tulee pääkaupunkiseudun ohella Porvoosta ja Lappohjasta saakka.

Norjasen mukaan lapsen, varsinkin pojan, laulutekniikka kehittyy myöhään.
–Korva voi olla erinomainen mutta nuori laulaa mitä sattuu. Systeemi vasta karsii.
–Poikien äänet ovat sellaisia instrumentteja, että ne pystyvät mihin vaan kunhan nuoria opastaa oikein, Norjanen painottaa. Hän itse ehti laulaa nuorena poikakuorossa kuuden vuoden ajan.

Poikakuoron johtaminen tuntuu olevan yllätyksiä täynnä:
–Joka viikko jollekin tulee äänenmurros, eikä mitään kannata ryhtyä harjoittelemaan kovin aikaisin.
Nuoren kuoroura ei kuitenkaan lopahda äänenmurrokseen, vaan laulajat vain siirtyvät eri stemmoihin.

Suomessa toimii tällä hetkellä parisenkymmentä poikakuoroa, joista Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores on ehdottomasti tunnetuin. Kuoro pitää kuutisenkymmentä konserttia vuodessa. Ensi lokakuussa ”pikkukanttorit” lähtevät kiertueelle USA:han ja Kanadaan.

–Japanissa kuorolla on oma, keski-ikäisistä naisista muodostuva fan-klubi, Mäki-Luopa kertoo.
Klubi kustansi kuoron Japanin-kiertueen vuonna 1997.
–Japanissa Muumit, joulupukki ja Cantores Minores kuuluvat samaan pakettiin, Mäki-Luopa nauraa.

Tunnetut solistit

Johann Sebastian Bachin Matteus-passio on yli kolme tuntia kestävä kirkkomusiikin peruspilari. Se sisältää koraaleja ja aarioita, joiden myötä pääsiäisen tapahtumat kerrotaan paitsi sanoin myös sävelin.

–Tuskaa, hämmästystä, odotusta, iloa, lohdutusta. Kukaanhan ei ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa, Norjanen kuvailee musiikin välittämiä tunnelmia. Mukana ovat kaikki inhimillisen elämän aspektit. Bachin näkökulma on laaja, vaikka hän oli kirkkomusiikin säveltäjä.

Matteus-passiossa solistiosuudet laulavat Laura Leisma, sopraano, Tiina Pellinen, altto, Nial Chorell, tenori, Tom Nyman, evankelista, Heikki Kilpeläinen, Jeesus, Heikki Orama, Pietari, Ari Hosio, Pilatus, Juudas, ylipappi.

Nyman on kuoron ”luottoevankelista”, joka vaihtoi kieltenopinnot Sibelius-Akatemian musiikkiopintoihin. Nyman on tämän hetken kysytyimpiä oratorio- ja passiotenoreita. Cantores Minores -kuoron solistina Nyman debytoi Johannes-passiossa 1995.

Sopraano Laura Leisma sijoittui Lappeenrannan laulukilpailuissa 4. sijalle vuonna 1989. Mezzosopraano Tiina Pellinen voitti Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan vuonna 2004.

Tenori Niall Chorell sijoittui Lappeenrannan laulukilpailuissa vuonna 2002 toiselle sijalle ja samana vuonna kolmanneksi Timo Mustakallio -laulukilpailuissa. Sen jälkeen hän on toiminut oratoriosolistina ja konserttilaulajana mm. Händelin, Bachin, Mozartin, Stravinskyn ja Rautavaaran teoksissa.

Baritoni Heikki Kilpeläinen toimii tällä hetkellä Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin solistina. Baritoni Ari Hosio laulaa Kansallisoopperan kuorossa. Hän on esiintynyt myös mm. Berliinin oopperassa sekä Tel Avivissa. Basso Heikki Orama toimii kirkkomuusikkona läntisellä Uudellamaalla. Aiemmin hän työskenteli sekä Kansallisoopperassa että oopperataloissa eri puolilla Saksaa. Orama on toiminut myös Sibelius-Akatemian laulunopettajana.

Cantores Minores -kuorossa solisteista ovat aikoinaan laulaneet sekä Hosio että Orama.

Bachin Matteus-passio alkaa kesiviikkona 12.4. Loviisan kirkossa kello 19. Lippuja on ennakkomyynnissä Lippupalvelun lisäksi musiikkiopiston kansliassa Loviisassa, Mariankatu 25. Kanslia on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 10-13 ja 13.30-17 sekä torstaisin 14-17. Lippuja saa lisäksi tuntia ennen konsertin alkua kirkon ovelta.

Protestanttisen poikakuorotradition jatkaja

Cantores Minores on kuoro, joka vie eteenpäin protestanttista poikakuorotraditiota. Cantores Minores on perustettu 1952. Vanhin on saksalainen Regensburger domspatzen, joka aloitti toimintansa jo 1200-luvulla.

Cantores Minores -kuoron perustivat pastori Tarmo Nuotio, kirkkoherra Aapo Santavuori ja kuoron ensimmäinen johtaja, amerikansuomalainen Ruth-Esther Hillilä.

Kuoron pitkäaikaisiin kuoronjohtajiin lukeutuu Heinz Hofmann, joka johti kuoroa vuosina 1962-87.
Kapellimestari Hannu Norjanen aloitti kuoron taiteellisena johtajana 2005.

Kuoron riveissä on vuosien aikana laulanut noin 3000 poikaa ja nuorta miestä. Kuoro esittää vuosittain ainakin kaksi J.S. Bachin suurteosta. Pääsiäisen aikaan vuorottelevat Matteus-passio ja Johannes-passio.

Kuoro on tehnyt 45 konserttikiertuetta ympäri maailmaa. Lohjan kaupunginorkesterin lisäksi kuoro tekee yhteistyötä myös Sinfonia Lahden ja Helsingin barokkiorkesterin kanssa. Kuorolaisilla on harjoituksia neljästi viikossa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI