|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)
Kokoomuksen konkari sote-yritysten keskittymisestä: ?Enkös minä sanonut? (19.11.2018 12:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan suomalainen seurakunta esittää yhteisiä virkoja

13.12.2002Itäuusmaalaisten seurakuntien yhteistyön tai mahdollisen yhdistymisen etujen ja haittojen puntarointi jatkui Liljendalin Mariagårdenilla keskiviikkoiltana. Pienissä seurakunnissa nykyistä tiiviimmän yhteistyön tai peräti laajan seurakuntayhtymän perustamisen etujen arveltiin jäävän melko mitättömiksi. Sen sijaan Loviisan seurakunnissa ollaan seurakuntayhtymätasoisen yhteistyön kannalla.


Kirkkoherrojen ja luottamushenkilöiden kokouksessa päätettiin jatkaa neuvotteluja ensi vuoden maaliskuussa. Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoneuvoston hyväksymässä ehdotuksessa esitettiin yhteistyöalueiksi yhteisiä virkoja, taloushallinnon yhdistämistä, toiminnallisen yhteistyön lisäämistä sekä seurakuntayhtymien perustamista tai seurakuntien yhdistämistä. Kirkkoherra Veli-Matti Hynnisen esittelemässä paperissa yhtenä mahdollisuutena mainittiin, että Loviisan suomalaisella seurakunnalla, Lapinjärven suomalaisella seurakunnalla ja Ruotsinpyhtään seurakunnalla voisi olla yhteinen kirkkoherra. Taloudenpitoa seurakunnat voisivat hoitaa tulevaisuudessa yhden talouspäällikön avulla. Myös hautausmaat ja virastot voisivat saada tukea yhteisestä kiinteistö- ja taloushallinnosta. ATK-laitteita ja niiden huoltoa voitaisiin toteuttaa yhdessä.

Toiminnallisen yhteistyön lisäämiseksi olisi Loviisan suomalaisen seurakunnan mielestä tutkittava yhteistyömahdollisuuksia varhaisnuorisotyössä, nuorisotyössä, rippikouluissa, diakonia- ja yhteiskunnallisessa työssä, lähetystyössä, tiedotuksessa ja musiikkielämässä. Esimerkiksi monien seurakuntien leirikeskukset ovat vajaakäytössä. Lisäksi Loviisan suomalaisella seurakunnalla on osuus Viron Haapsalun seurakunnan leirikeskuksesta. Myös tämä leirikeskus voisi palvella nykyistä useampia käyttäjiä.

Yhdistyjille luvassa porkkanarahaa

Loviisan ruotsinkielisellä seurakunnalla ei ollut yhteistyökaavailuihin virallista kantaa. Kirkkoherra Lars Junell oli kuitenkin laskeskellut, millaisia porkkanarahoja eri yhdistymismalleilla saattaisi olla luvassa. Porkkanarahaa maksettaisiin viiden vuoden ajan.

–Jos tavoitteena on säästöjen saaminen, kysymys ei ole helppo. aprikoi Junell.

Mikäli nykyisistä seurakunnista muodostettaisiin yksi suomenkielinen seurakunta ja kaksi kaksikielistä seurakuntaa, taloudellinen hyöty jäisi kahden kirkkoherran palkkaan. Junell kannatti yhdistymiskeskustelua, sillä hänen mukaansa vielä tällä hetkellä asia on seurakuntien päätettävissä.

–Mutta mikäli kuntia yhdistetään, niin lain mukaan seurakunnat liitetään yhtymäksi.

Junell oli laskenut, että suurimmat porkkanarahat olisi saatavissa, mikäli seudulle muodostettaisiin yksi seurakuntayhtymä, jonka muodostaisivat suomalainen ja ruotsalainen seurakunta. Porkkanarahaa olisi silloin saatavissa 1,5 miljoonaa euroa. Toinen vaihtoehto olisi yksi yhtymä, johon nykyisen seurakunnat kuuluisivat ja samalla nykyiset yhtymät lakkaisivat olemasta. Porkkanarahaa olisi silloin tulossa 750.000 euroa. Tällaisessa mallissa päätösvaltaa käyttäisi yksi valtuusto. Paikat laskettaisiin väestöosuuksien mukaan. Yhtymävaltuustossa suurin osuus olisi väkimäärän mukaan Loviisan suomalaisella 21 prosentin osuudella. Pernajan osuus olisi 20 prosenttia, Loviisan ruotsalaisen 18 prosenttia, Ruotsinpyhtään 17 prosenttia, Lapinjärven suomalaisen 10 prosenttia, Liljendalin 8 prosenttia ja Lapinjärven ruotsalaisen 6 prosenttia.

–Asioita olisi hyvä miettiä nyt, kun pakkoliitoksia ei ole tiedossa. Toisaalta; onko porkkanarahoja tarjolla enää 5-10 vuoden kuluttua?

Lämpimimmin yhden yhtymän mallia kannatti Hynninen, jonka mielestä yhtymä vapauttaisi väkeä hallinnosta.

–Rahat menisivät tasan oikeudenmukaisesti. Junell puolestaan tähdensi, että yhtymällä olisi valta kirjoittaa haluamansa perussääntö, jolla seurakuntien osuudet voitaisiin turvata.

Lapinjärven suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouko Paukkunen ihmetteli, mitkä mahtaisivat olla yhdentymisen jälkeiset kustannukset ja miten ne jakautuisivat.

Pieniä seurakuntia yhdistymisen hyödyllisyys arvelutti

Liljendalin kokoukseen oli saapunut edustajia Loviisan ja Lapinjärven seurakuntien lisäksi Ruotsinpyhtäältä, Artjärveltä ja Liljendalista. Pernajasta, Pukkilasta, Myrskylästä ja Pornaisista ei edustusta ollut.

Liljendalin kirkkoherra Håkan Djupsjöbacka mietti, millaisia hyötyjä liljendalilaiset mahtaisivat saada yhtymästä.

–Esimerkiksi hautojen kaivuu on hoidettu niin, että eräs liljendalilainen tulee kaivamaan haudan seurakunnan koneella. Jos hautojen hoito yhdistettäisiin, seurakunta joutuisi maksamaan esimerkiksi muualta tulevan haudankaivajan matkakulut. Annagårdenin seurakuntakotia hoitavat paikalliset martat. Mitä yhteistyön lisäämisellä voitaisiin saavuttaa?

Djupsjöbackan mukaan seurakuntalaisissa yhdentymiskeskustelut ovat kuohuttaneet tunteita sen verran, että vaatimuslistalla on kansanäänestys asiasta. Ruotsinpyhtään kirkkoherra Hannu Marttilakin oli empiväinen.

–Yhtymässä sen hallinto voi alkaa elää omaa elämäänsä ja tarvetta alkaa tulla omien virkamiesten palkkaamiseen, hän ennusti. Porkkanaraha on sen sijaan hetkellinen ilo. Mietittävä olisi myös sitä, miten yhtymässä turvattaisiin läheisyys seurakuntalaisiin.

Ruotsinpyhtäälläkään ei virallista kantaa yhteistyökuvioihin ole otettu. Marttilan mukaan keskusteluissa ollaan mukana kuitenkin myönteisessä hengessä, vaikka tällä hetkellä yhteistyön mahdolliset hyödyt tuntuvatkin vähäisiltä. Lapinjärven suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouko Paukkunen kertoi seurakuntalaisten suhtautuvan yhdistymisajatuksiin melko nihkeästi. –Mahdolliset yhdistymisen tuomat säästöt pitäisi olla tiedossa, se olisi keskeinen asia. Yhteistyön laajentamisesta ollaan kuitenkin valmiit keskustelemaan.

Lapinjärven ruotsalaisen seurakunnan luottamusmiehet Kim Svenskberg ja Gunnar Enqvist toivat kirkkoneuvostonsa kannanoton. Lapinjärven ruotsalaisessa yhdistymishankkeeseen suhtaudutaan nihkeimmin.

–Säästöjä pitäisi löytyä lähinnä palkkakuluista ja tämä edellyttäisi, että meillä on ihmisiä vailla työtä. Näin ei kuitenkaan ole. Yhdistymisen avulla saataisiin porkkanarahat, mutta mitä sen jälkeen? mietti kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Enqvist. Kim Svenskberg puolestaan epäili pienten seurakuntien vaikutusmahdollisuuksia yhden suuryhtymän mallissa.

–Yhteistyötä voidaan joka tapauksessa lisätä ja voimme myydä muille seurakunnille palveluja, mikäli ylikapasiteettia löytyy. Lapinjärven ruotsalainen seurakunta tekee tällä hetkellä yhteistyötä lähinnä Liljendalin suuntaan.

Artjärven kirkkoherra Jouko Rintanen puolestaan arvioi, että seurakuntalaisille nyt valittu lähestymistapa ei ole paras mahdollinen, vaan se aiheuttaa lähinnä vastustusta.

–Lähtökohtana pitäisi olla miten voimme säästää, ei se, miten saamme rahaa säästämättä.

Artjärvi tekee tällä hetkellä yhteistyötä Orimattilan ja Pukkilan seurakuntien kanssa. Yhteistyössä hoidetaan nykyisin kirjanpito, väestökirjanpito, kiinteistöt ja hautausmaat.

–Yhdistymishanke olisi liian suuri harppaus. Siinä tulee seinä vastaan. Olisi edettävä hitaasti.

Seurakuntien yhteistyö- ja yhdistymismahdollisuuksia pohditaan jälleen 19. maaliskuuta ensi vuonna. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI