|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tuulivoimaa Hästholmenille

07.03.2006Vastaperustettu Hevosvoima-Hästkraft -yhdistys ryhtyy lobbaamaan Hästholmenille tuulivoimaloita. Niin itse saari kuin Kirmosundin pohjoispuolella voimalinjaa pitkin sijaitsevat kaupungin maat sopisivat eriomaisesti tuulimyllyille.


Itä-Uudenmaan liitto ja Kymenlaakson liitto kartoittivat jokin aika sitten maa- ja merialueita saadakseen selville parhaat tuulivoimalle soveltuvat paikat. Loviisan Hästholmenin-Björnvikin alue ja Pyhtään Munapirtti sopivat selvityksen mukaan parhaiten tuulivoimatuotannon jatkosuunnitteluun.

Caring Windpower Energy OyAb:n johtaja Tage Romberg kävi katsastamassa Hästholmenin maastoa helmikuun lopulla. Konsulttiyritys on ollut hankkimassa tuulivoimaa monella paikkakunnalle Suomessa, muun muassa Inkoon Barösundiin. Voimalat omistaa ruotsalais-suomalainen Oy Saba Ab.

Hevosvoima-yhdistyksen puuhamies on puolestaan loviisalainen Thomas Rosenberg. Miehet pitävät Hästholmenin isona etuna sitä, että alueella on infrastruktuuri eli tiet ja voimalinjakadut ovat jo valmiina.

–Tuulivoima olisi hyvä lisä Loviisan kaltaiselle energiakaupungille, Rosenberg sanoo.

Tuulimyllyjä ei rakennettaisi koskemattomaan luontoon, vaan alueelle, jossa ihmisen kädenjälki jo näkyy voimakkaasti. Eihän kukaan voi väittää nykyistä voimalinjaa kauniiksi. Mökkiläistenkään näkökenttään myllyt eivät sattuisi muulloin kuin silloin, jos lähtee tarpeeksi kauas merelle - samaan tapaan kuin ydinvoimalan suojakuvut.

Rosenberg sanoo, että hankkeen taustalla on pitkään käynnissä ollut keskustelu tuulivoiman käyttöönotosta Suomessa. Itäuusmaalaisittain keskustelu sai vauhtia maakuntaliittojen selvityksestä.

–Katse on luontevaa kohdistaa nimenomaan Hästholmenin alueelle. Tämä edellyttää yhteistyötä tietysti paitsi Loviisan kaupungin, myös alueella toimivan yhtiön, Fortumin, kanssa. Lisäpontta suunnitelmille antoi kaupunginhallituksen viime viikon maanantaina antama ”ydinvoimasignaali.

–Nyt päättäjillä olisi luonteva tilaisuus liputtaa myös tuulivoiman puolesta. Onhan asia muualla osoittautunut yllättävänkin vaikeaksi. Loviisa voisi näin ollen profiloitua positiivisella tavalla. On oikeastaan vaikea kuvitella, mikä puhuisi tuulivoimaa vastaan. Tuulivoimalathan osoittaisivat, että täällä ajatellaan myös vihreästi, Rosenberg kuvailee.

Hän ei kuitenkaan usko, että Fortum lähtisi itse tuulivoimaloita rakentamaan. Sen sijaan kaupungin puolella, ainakin virkamiestasolla, mielenkiintoa löytyy.

Aluetta silmäillyt Tage Romberg oli tyytyväinen näkemäänsä. Edes maisemalliset näkökohdat, jotka ovat usein estäneet saaristossa rakentamisen, eivät olisi esteenä, sillä alue ei ole enää koskematon.

–Hästholmenin seutu on niitä harvoja paikkoja Suomessa, jossa olosuhteet tuulivoimaloille ovat erinomaiset ja johon uusi toiminta sopisi.

Hevosvoima-Hästkraft -yhdistys suunnittelee yleisen keskustelutilaisuuden järjestämistä tuulivoimasta huhtikuun lopulla, alustavasti 26.4.

Ranta-asemakaavan tekeminen kakkosena

Loviisan seudun aluearkkitehti Maaria Mäntysaari kertoo, että Hästholmenin-Björnvikin alueella ei ole tällä hetkellä oikeusvaikutteista yleiskaavaa. Hästholmenin voimalasaarella sen sijaan on asemakaava ja alue on kaavoitettu energiantuotantoon.

–Ranta-asemakaavan laatiminen on tullut vireille. Seuraava vaihe on konsultin valitseminen.
Mäntysaari huomauttaa, että ykkösenä tärkeysjärjestyksessä on Loviisan pohjoisen alueen ja Tesjoen osayleiskaava. Sen Loviisa ja Ruotsinpyhtää tekevät kenties yhdessä.

–Se on kiirreellisyydessä ajamassa rantaosayleiskaavan ohi. Tiehallinto on ilmoittaunut laativansa alueelle uuden tieyleissuunnitelman. Sen vuoksi rantayleiskaavan aiakataulu varmaan ehkä hieman siirtyy.

–Maakuntakaavaluonnoksessa tuulivoiman tuotantoalueet on osoitettu ja Itä-Uudenmaan kolmesta alueesta Hästholmenin alue on niistä kenties kaikkein paras, hän lisää.

–Toki vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön on tutkittava kaavalla.

Kaupungin maata alueella on Svartholman tasalta pohjoiseen. Mäntysaari huomauttaa, että yleiskaava ei saa olla ristiriidassa maakuntakaavan tavoitteiden kanssa.

Voimalajohtaja ei innostu suoralta kädeltä

Voimalaitosjohtaja Arvo Vuorenmaan mukaan Fortum ei ole suunnittelemassa mitään investointeja tuulivoimaan tällä hetkellä.

–Se perustuu siihen, että meillä on jo nyt aika paljon tuulivoimaa yhtiössä, myös niin sanottua myymätöntäkin tuulivoimaa, omistamiemme yhtiöitten kautta.

Fortum omistaa Tunturituuli-yhtiöstä 55,4 prosenttia. Yrityksellä on 4,5 megawatin voimala, eli neljä tuulimyllyä kahdessa tuulipuistossa, jotka sijaitsevat Lapissa Oloksella ja Lammasoaivissa. Öskatan Tuuli Närpiö Oy:stä Fortum omistaa 16 prosenttia. Närpiössä on vain yksi 0,75 megawatin tuulivoimala.

Vuorenmaa kertoo, että maakuntaliittojen tuulivoimalapaikkaselvitys perustuu Fortumin aiemmin tekemiin selvityksiin.

–Jo niissä Hästholmenin saari todettiin monessa suhteessa aika hyväksi paikaksi, ennen kaikkea valmiin infran takia. Eli nämä seikat ovat meidänkin tiedossamme.

Vuorenmaan mukaan voimalasaarelle kyllä mahtuisi tuulimyllyjä.
–Nehän eivät kovin paljon tilaa vie.

–Siinä mielessä ajatus on ok. Kunhan tuulivoima kannattaa investointimielessä, tekniset edellytykset kyllä ovat olemassa. Tällä hetkellä tuulivoima ei meidän mielestämme ole kuitenkaan riittävän kannattava investointi. Se takia emme ole siihen vielä lähteneet.

Vuorenmaan mielestä Fortumin kannalta on ollut järkevää keskittää yhtiön tuulivoimaomistus yhtiöihin, jotka ovat erikoistuneet tuulivoiman tuottamiseen.

Koneikkojen rakentajia tarvitaan lisää Valkossa

Loviisan Valkossa toimiva Hollming Worksin konepaja kokoaa kotimaisten tuulivoimaloiden koneikkoja eli konehuoneita. Ensimmäinen koneikko valmistui viime vuoden lopulla.

–Näkymät ovat nyt sellaiset, että jatkossa ongelma on pikemminkin se, miten paljon pystymme tekemään. Tuulivoimabisnes kasvaa valtavaa vauhtia, niin myös näillä meidän asiakkaillamme. Hyvältä näyttää, sanoo konepajan johtaja Toni Kilpeläinen.

–Seuraava, Porin kolmemegawattinen toimitetaan maaliskuun loppuun mennessä. Tällä viikolla aloitamme kahdeksan kappaleen sarjan valmistamisen Viroon, kertoo Kilpeläinen.

–Siitä eteenpäin tuotantoa on tarkoitus lisätä niin, että syksystä lähtien koneikkoja valmistuisi kaksi kappaletta kuukaudessa. Kasvu on kova ja paineita tarjota työtä. Nykyporukalla resurssit eivät riitä.

Tällä hetkellä tuulivoima työllistää konepajalla 20 ihmistä. Asiakkaita on kaksi, eli WinwinD Oy ja Rotatek Finland Oy. Kilpeläisen mukaan lisätarve on kuusi työntekijää.

–Avoin haku on koko ajan päällä. Palkataan sitä mukaan, kun hyviä tyyppejä löytyy.

Valkossa tuulivoimalan koneikkoon asennetaan muun muassa voimalan generaattori, staattori ja vaihteisto. Koneikko painaa noin 120 tonnia.

Valkossa viime vuoden lopulla valmistunut koneikko päätyi Kemiin, Ajoksen kolmen magewatin tuulivoimalaan. Tilaaja oli Haminan Energia Oy. Tuulivoimala tuottaa sähköä 7.500 megawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 3.000 kerrostalokaksion sähkönkulutusta. Ajokseen on rakenteilla 11 voimalan tuulipuisto, jonka teho tulee olemaan yhteensä 33 megawattia.

Caring Wind Energy konsultoi ja rakentaa

Inkoolaisen Tage Rombergin yritys Caring Wind Energy OyAb on erikoistunut tuulivoiman konsultointiin, suunnitteluun ja rakentamiseen.
–Yritys koordinoi ja pitää projekteja ikäänkuin kasassa, Romberg kertoo.
Rombergin yritys omistaa lisäksi tuulivoimaa sekä Suomessa että ulkomailla.
–Loviisassa näkisin mieluusti käytettävän WinwinD Oy:n 3 megawatin voimaloita. Se on toiveeni ja sisältyy suunnitteluun, Romberg lisää.
–Olisi typerää olla antamatta hanketta kotimaiselle yritykselle.

Loviisan kaupungin energiakanta valtuustoon

Loviisan kaupunginvaltuusto käsittelee ydinvoimakannanottoaan huomenna keskiviikkona.

Kaupunginhallitus päätti helmikuun lopussa äänestyksen jälkeen, että kaupunki suhtautuu myönteisesti ydinvoiman lisärakentamiseen. Kaupunginhallitus halusi ottaa asiaan kantaa etukäteen varautuakseen kuudennen ydinvoimalayksikön rakentamisesta käytävään keskusteluun.

Niin ikään äänestyksen jälkeen hyväksyttiin maininta, jonka mukaan kannanotto ei sulje pois ”kaupungin kiinnostusta ja myönteistä suhtautumista hankkeisiin, joissa voidaan edistää myös muita ympäristöystävällisiä energiamuotoja ja energiaratkaisuja”. Ehdotuksen perusteluissa esimerkkeinä mainitaan bioenergia ja tuulivoima.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI