|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jaakko Laakso rentoutui kiihkeän viikon jälkeen mökillään Pernajassa

07.03.2006Jaakko Laakso ei suostu ottamaan niskoilleen puolueensa puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen eroa.
–Vasemmistoliitto ei ole kriisissä vaan Siimes.
Laakso vietti viime viikonlopun mökillään Pernajan Sarvisalossa. Takana oli poikkeuksellisen kiivas viikko politiikassa.


Siimeksen eroilmoitus oli menneen viikon suuri poliittinen uutinen. Puheenjohtajan syyttävä sormi osoitti ennen kaikkea Jaakko Laaksoa. Siimes arvosteli suorasukaiseen ja värikkääseen tapaansa ennen muuta Laaksoa, jonka muun muassa katsoi olevan puolueensa eduskuntaryhmän todellinen johtaja. Siimes ilmoitti myös, ettei aio olla seuraavissa eduskuntavaaleissa olla ehdokkaana, vetämässä Laaksoa mukanaan Arkadianmäelle seuraavaksi kaudeksi.

Laakso suhtautuu Siimeksen arvosteluun melko tyynesti. Suomenkielen opettajien vuoden puhujamestari -tittelillä palkittu konkaripoliitikko ei hänkään säästele sanojaan.

–Taitaa olla enää aika vähän niitä ihmisiä, joita Siimes ei olisi arvostellut Vasemmistoliiton johdossa: hän arvostelee koko eduskuntaryhmää, nimeltä mainiten eduskuntaryhmän puheenjohtajaa (Martti Korhonen), perjantaina hän nimesi myös puoluesihteeri Aulis Ruuthin kovan arvostelun kohteeksi, sekä (kansanedustaja) Outi Ojalan - kaikki lähimpänsäkin. Taustalla on ajatus, että minä ikäänkuin johdan näitä muita. Kukaan, joka politiikkaa seuraa läheltä, ei usko tällaiseen väitteeseen.

”Motivaatio heikkeni kuukausi kuukaudelta”

Laakson mielestä ongelmien taustalla ei ole Laakso-niminen taustapiru, vaan Siimeksen oma ajatusmaailma.

–Silloin kun Siimes joutui jäämään pois ministerin paikalta, hänen motivaationsa johtaa puoluetta on kuukausi toisensa jälkeen heikentynyt. Hän tuli Vasemmistoliittoon suoraan ”kermakakkuosastolle”. On aivan selvää, jos ministeriauton takapenkiltä putoaa joukkkoliikennevälineeseen, niin maailma näyttää erilaiselta. Keskisuuren oppositiopuolueen johtaminen vaatii todella paljon työtä: maan kiertämistä, viikoittaisia puhereferaatteja, aktiivista osallistumista eduskuntatyöhön. Mutta siihen hänellä ei ole voimia riittänyt.

Laakson mukaan tästä on seurannut se, että kaikki ovat pystyneet omin silmin seuraamaan puheenjohtajansa motivaation hiipumista.

Poliittiset erimielisyydet Vasemmistoliiton sisällä ovat Laakson mielestä osin seurausta puheenjohtajan motivaation heikkenemisestä.

”Muutama poliittinen ongelma”, erimielisyys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, sai aikaan Laakson mukaan aikaan maljan vuotamisen laitojen yli.

–Hän alkoi lonksutella Nato-ovea ja ennen kaikkea kysymys Euroopan unionin taistelujoukoista ja YK:n turvallisuusneuvoston mandaatista alkoi hiertää.

–Puolueemme on koko ajan edellyttänyt suomalaisten valtaenemmistön tavoin, että suomalaiset joukot voivat osallistua EU:n taisteluoperaatioihin vain YK:n hyväksynnällä. Siimes alkoi tästä perääntyä, vaikka puolueella on aivan yksimielinen kanta asiaan - samoin kuin Natoonkin.

Laakso ei näe, että hänellä ja nyt jo ex-puheenjohtajalla olisi ollut minkäänlaisia muita erimielisyyksiä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Laakso kertoo, että aina viime elokuuhun saakka hän tuli Siimeksen kanssa hyvin juttuun.

–Tapasimme lounaalla ja kahvilla, keskustelimme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja mietimme yhdessä asioita. Yhtäkkiä sukset menivät ristiin.
Laakson mielestä Siimes lipesi puolueen hyväksymältä yhteiseltä linjalta.

–Sitä yhteistä linjausta puheenjohtaja ei enää hyväksynytkään, vaan alkoi poiketa siitä. Samalla kun hänen motivaationsa heikkeni, monet uumoilivat lähtölaskennan alkaneen. Hänen itse rakentamansa lähtölaskentaprosessi alkoi jo pitkän aikaa sitten, oikeastaan siitä päivästä lähtien kun hän joutui jäämään pois hallituksesta.

Laakso mainitsee, että ulko- ja turvallisuuspoliittisissa asioissa Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ollut yksimielinen.

–On ollut muutama äänestys eduskunnassa, joissa hän on yksin äänestänyt toisella tavalla kuin koko muu eduskuntaryhmä.

Leimakirves peittää

Siimes on julkisuudessa syyttänyt lähdöstään ennen kaikkea puolueensa ”taistolaissiipeä”. Siimes on muun muassa todennut, että jossain taustalla kummittelee koko ajan marxismi-leninismin käsikirja, jonka mukaan asiat aina lopulta punnitaan.

–On tietenkin selvää, että aina pelotellaan taistolaisuudella ja kaiken maailman asioilla, kun ei enää haluta puhua asioista, joista ollaan eri mieltä. Kun ei haluta puhua asioista niiden oikeilla nimillä, otetaan esiin leimakirves, jota käytetään asioiden peittämiseen.

Laakso miettii, ettei hänkään koskaan pääse irti menneisyydestään.

–Mutta kunnioitin Siimestä hänen tullessaan puheenjohtajaksi nimenomaan sen vuoksi, että hän ei katsonut menneisyyteen. Hän sanoi minulle ja monelle muulle, ettei välitä palaakaan meidän menneisyydestämme vaan siitä, miten toimimme tässä ja nyt.

”Vasemmistolitto ei ole hajoamassa”

Laakso ihmettelee myös sitä, että Siimes on vaatinut Kansanuutisten mukaan Laakson erottamista jo tammikuussa 2005.

–Eli että en voisi ryhtyä ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Onhan se outoa, sillä eihän puheenjohtajalla sellaista oikeutta ole. Porukkahan päättää jäsenäänestyksessä, ketkä eduskuntavaaleissa ovat ehdokkaina. Aikamoisena yllätyksenä tämäkin tieto tuli.

Laakson mielestä Siimes käyttää mediaa yhtenä pelottelukeinona.
–Media mielellään jakaa Vasemmistoliittoa erilaisilla nimikkeillä. Se on myös helppohintaista, kun taistolaiseksi leimaamisella vältetään keskustelua itse asioista. Kun olennaista on, että en ymmärrä sitä että vasemmistopuolueen puheenjohtaja lonksuttelee Nato-ovia.

Laakso aikoo vakaasti lähteä eduskuntavaaliehdokkaaksi ensi vuoden vaaleihin.

–Minut on jo asetettu Uudeltamaalta ehdolle.

–Ja nyt tulee koko ajan puheluja ja sähköposteja ympäri Suomea. Koskaan minulle ei ole tullut niitä niin paljon. Mielenkiintoista viesteissä on yksi ja sama ajatus: muodostetaan kunnon vasemmistolainen puolue, joka tappelee köyhien ihmisten puolesta. Tällaiselle puolueelle on nyt sosiaalinen tilaus: pitää uskaltaa sanoa myös ei, eikä koko ajan kyllä, tälle markkinavetoiselle systeemille.

Laakso kuitenkin vakuuttaa, että uutta vasemmistolaisempaa vasemmistopuoluetta ei tarvitse perustaa.

–Eduskuntaryhmähän on yhtä mieltä. Tämä ei ole Vasemmistoliiton kriisi, vaan Suvi-Anne Siimeksen syvä, henkilökohtainen kriisi. Puolue ei ole kriisissä vaan Siimes.

–Puolue ei ole hajoamassa mihinkään. Mutta puoluepolitiikan ulkopuolella on paljon sellaista porukkaa, joka näkee tarvetta vähävaraisia puolustavalle puolueelle. Heillä on nyt vähän toivoa, että voisiko Vasemmistoliitosta tulla tällainen puolue.

Laakso kertoo tukevansa eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Martti Korhosta puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Vasemmistoliitto pitää ylimääräisen puoluekokouksen Tampereella toukokuussa.

–Korhonen pystyy yhdistämään puolueen. Hän on harkitseva, vakaa ja kokenut. Olen todella hänen puolellaan, ei siellä takana mitään piilopuolueohjelmaa ole, Laakso nauraa.

Linnut toivat Sarvisaloon

Laaksoilla on ollut kesämökki Sarvisalossa jo yli 20 vuotta.
–Olemme ”vanhoja pernajalaisia”.
Pernajaan turkulaissyntyisen Laakson toi lintuharrastus.

–Olen jo pienestä pitäen katsellut lintuja. Hankimme aivan tietoisesti merensaaresta kesäasunnon, joka on nykyään myös talviasuttava. Lintujen muutto kulkee tätä kautta.

Laakso pitää lintupäiväkirjaa päivittäin. Paikka on lintujen seuraamiseen todella hyvä alue. Minulla on myös paljon kavereita, jotka harrastavat ornitologiaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI