|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yön kuningattaren aarioista a cappella rockiin

28.02.2006Sibeliuksen ja Mozartin lauluja, huilumusiikkia. Kevennyksenä latinalaisrytmejä ja Semmarit. Uuden konserttitilan, Laivasillalla sijaitsevan Österstjernanin rakennushallin, valtaa a cappella rockia esittävä Fork.


Loviisan 13. Sibeliuspäivät 15.-17.6. tarjoaa tulevana kesänä klassisen musiikin makupaloja Yön kuningattaren kahdesta aariasta Paganinin Sonata consertanteen.

Konsertteja on kolmena päivänä yhteensä kuusi. Pääosa konserteista pidetään kirkossa.

Taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson on valinnut festivaalin teemaksi Wolfgang Amadeus Mozartin, jonka syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 250 vuotta. 1756 syntyi myös toinen, vähemmän tunnettu säveltäjä, ruotsalainen Josef Martin Kraus. Myös hänen sävellyksiään kuullaan ensi kesänä Loviisassa.

–Kraus on tuntematon suuruus, jonka musiikkia ei ole juuri Suomessa esitetty. Kraus syntyi Saksassa. Kustaa III sai kuitenkin vihiä lahjakkuudesta ja rahoitti hänen opintojaan, Gustafsson valottaa.

Niinpä Kraus päätyi Wieniin. Tiedossa ei ole, tunsivatko Mozart ja Kraus toisensa. Todennäköisesti, sillä molemmat kuuluivat samaan vapaamuurariloosiin. Ylimpiä ystävyksiä miehet tuskin olivat, sillä Kraus kuului Antonio Salierin, Mozartin vihamiehen, ystäväpiiriin.

Gustafssonin mukaan Krausin musiikissa kuuluu kuitenkin Mozartin vaikutus. Miten paljon, sitä voi tutkailla ensi kesänä.

Sibeliuspäivien ennen kuulumattomaan tarjontaan kuuluu myös Mozartin huilukvartetto D-duuri, jonka soittavat Elina Vuorela, huilu, Emma Vähälä, viulu, Juliet Jopling, alttoviulu ja Jan-Erik Gustafsson, sello. Kvartetto kuullaan perjantain kirkkokonsertissa.

Vanhoja ja uusia tuttavuuksia

Sibeliuspäivien esiintyjistä osa on vanhoja Loviisan kävijöitä: Arvid Engegård, viulu, Emma Vähälä, viulu sekä Juliet Jopling, alttoviulu. Uusia tuttavuuksia ovat ainakin Per Lundberg, piano, Elina Vuorela, huilu sekä Kaisa Ranta, sopraano. Ranta voitti äskettäin Lappeenrannan laulukilpailut.

Mozart-teeman ohella Sibeliuspäivillä keskitytäänkin lauluun. Niitä kuullaan sekä Mozartilta että Sibeliukselta.

Laulua edustavat myös Seminaarinmäen mieslaulajat eli Semmarit, jotka esiintyvät Ungernilla lauantaina. Semmarit oli melkoinen menestys toissakesänä, joten ryhmä tulee Loviisaan ns. yleisön pyynnöstä.

Laulutaidetta edustaa myös Fork, jossa laulavat loviisalaissyntyinen näyttelijä ja laulaja Mia Hafrén, Silva Lillrank, Kasper Ramström ja Jonte Ramsten. Nelikko esittää a cappella rockia Österstjernanin rakennushallissa Laivasillalla. Sibeliuspäivät päättyy jo lauantaina, kun aikaisemmin musisointia on jatkettu vielä sunnuntaina. Pyhäpäivä on Gustafssonin mukaan saanut kuulijoita liikkeelle vain vähän.

Sen sijaan lauantain iltakonsertti Bongan linnassa on osoittautunut menestykseksi. Tilaa on ensi kesäksi luvassa aiempaa enemmän, sillä taiteilija Riitta Nelimarkan gallerian yksityispuolen ison salin saamisesta konserttikäyttöön on ollut jo alustavasti puhetta. Sallin mahtuisi parikymmentä kuulijaa enemmän kuin aiemmin käytössä olleeseen saliin, eli noin 120 istumapaikkaa. Bongan linnan konertit ovat olleet aiemmin niin suosittuja, että osa halukkaista on joutunut jäämään talon ulkopuolelle.

Bongan linnan konsertin alkupuolella kuullaan Mozartia ja Beethovenia, mutta puolivälin jälkeen vaihdetaan kiihkeisiin latinalaisrytmeihin. Ohjelmassa on brasilialaisen Gnattalin Duo kitaralle ja sellolle, jonka esittävät Ismo Eskelinen, kitara ja Jan-Erik Gustafsson, sello.

Konsertti päättyy virtuoosikappaleisiin: Händel-Halvorsenin Passacagliaan viululle ja alttoviululle sekä Paganinin Sonata consertanteen.

Paljon pienellä budjetilla

Loviisan Sibeliuspäivien budjetti on 60.000 euroa. Kolmannes rahasummasta tulee Loviisan kaupungilta, runsas kolmannes sponsoreilta ja säätiöiltä, noin 25 prosenttia katetaan pääsylipputuloilla. Viime vuonna festivaalien konserteissa kävi runsaat tuhat kuulijaa, ensi kesän kävijätavoite on vähintään samansuuruinen.

Vuodesta 1998 festivaalien taiteellisena johtajana toiminut Jan-Erik Gustafsson on tyytyväinen siihen, että myös paikalliset asukkaat ovat löytäneet festivaalin.

–Toivottavasti ihmiset lähtevät rohkeasti kuuntelemaan. Ei klassisesta musiikista tarvitse tietää mitään. Voi vain kuunnella, Gustafsson kannustaa.

Myös taiteilijoitten keskuudessa kamarimusiikkifestivaalilla on hyvä maine.

–Jotkut taiteilijat kutsuvat itse itsensä. Loviisassa on hyvät puitteet kamarimusiikille, vaikka konserttitalo puuttuukin.

Loviisan Sibeliuspäivät kuuluu Finland Festivals -ketjuun. Se on antanut festivaalille myös kansainvälistä näkyvyyttä markkinoinnissa. Ensi kesänä Sibeliuspäiville on tulossa muun muassa parinkymmenen saksalaisen musiikinystävän ryhmä, joka varasi liput kahteen konserttiin tietämättä mitään tulevasta ohjelmasta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI