|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Viiniä, kauppias Sibelius!

24.02.2006Loviisan Sibeliustalon remonttimiehistä on tullut kaikesta päättäen myös historiantutkijoita. Niklas Dufvelin ja Nils Björklund löysivät viime keskiviikkona vintin eristepurujen joukosta kaksi mielenkiintoista paperia. Niistä toinen oli kirjoitettu vuonna 1820 ja toinen 1851.


Muutama viikko sitten remonttimiehet löysivät samalta vintiltä yli 80 vuotta vanhoja valokuvanegatiiveja, joista Loviisan Sanomat kertoi jokin aika sitten. Kuvien maisemia tunnistettiin yhdessä museonjohtaja Pia Wilhelmsonin kanssa. Vintin papereiden vuoksi hän joutui jälleen tunnistustehtäviin.

Papereista vanhempi paljastuu aikoinaan sinetöidyksi kirjeeksi. Vastaanottajaksi on merkitty kauppias Sibelius, säveltäjä Jean Sibeliuksen isoisä.

Joku on tilannut kauppiaalta kahvia, sokeria ja ehtoollisviiniä. Kirjeen sulkemisen jälkeen lähettäjä tiedustelee vielä kirjeen kääntöpuolella, mahtaisiko kauppiaalta löytyä myös silliä. Sibeliuksen isoisä Johan syntyi Lapinjärvellä 1785. Hän muutti nuorena Loviisaan, pääsi kauppaneuvos Pehr Martin Unoniuksen oppiin ja kohosi kauppahuoneen kirjanpitäjäksi Suomen sodan aikana 1808.

Unonius joutui kuitenkin epäsuosioon onnistuneitten venäläisten kanssa tekemiensä kauppojen vuoksi ja liike myytiin Sibeliukselle ja tämän ystävälle Henrik Lindrothille 1811. Seuraavana vuonna Sibelius sai porvarioikeudet ja hänet valittiin kaupunginvanhimpien joukkoon 30-vuotiaana.

Avioiduttuaan Sibelius osti talon silloiselta Läntiseltä Tullikadulta, nykyiseltä Sibeliuksenkadulta, 1817. Sibeliukset olivat siis asuneet uudessa kodissaan kolmisen vuotta, kun kauppiaalle tuli tilaus.

Pia Wilhelmson aprikoi, että kirje on päivätty Iitissä. 1700-luvun kirjoitustyylillä kirjoitetun kohteliaan kirjeen on kirjoittanut herra, joka tilaa ranskalaista viiniä ehtoollisviiniksi, peräti kaksi ja puoli lekkeriä (ankare, 39,25 litraa), eli lähes sata litraa!

Sekä kahvia ja sokeria

Sokerin ja kahvin tilausmääriä Wilhelmson pohtii professori Olle Sirénin kanssa. Mikäli tuontielintarvikkeita on tilattu pari leiviskää (lisspund) määrä on iso. Jos taas kyseessä on naula (skålpund), määrä on paljon pienempi. Leiviskä on 8,5 kiloa, naula 0,400 grammaa.

–Jos 1800-luvulla tilaa kaksi ja puoli leiviskää kahvia, se tarkoittaisi 17 kiloa kahvia! Tilaisiko joku tuohon aikaan niin paljon kahvia, joka oli 1800-luvulla vielä melkoinen harvinaisuus? Kahvia kyllä nautittiin Loviisassa, sillä täällä oltiin hyvin moderneja, Wilhelmson miettii.

–Mutta tiedämme, että 1750 koko maassa oli 116 taloutta, joissa nautittiin kahvia. Loviisassa kahvia käytettiin 11 taloudessa. Olisiko 70 vuodessa kahvinjuonti levinnyt niin nopeasti? Määrä tuntuu isolta. Pienemmällä mitalla tilaus olisi vajaa kilo kahvia. Kahvi tunnettiin tosin hyvin Loviisassa jo vuonna 1800. Silloin kaupungin tuontisataman kautta tuli neljä prosenttia kaikesta maahan tuodusta kahvista.

–Toisaalta tilatun viinin määrä on niin suuri, että jos tilaa lähes sata litraa viiniä, ehkä tarvitsee myös paljon kahvia ja sokeria, Wilhelmson nauraa.

–Koska tilauksessa lukee ehtoollisviini, pappilassa mahtoi olla aikamoiset kekkerit!
Tilauksen allekirjoituksen jäljille johdattaa professori Sirén: Löytyisikö Iitistä kirkkoherraa tai kappalaista, jonka nimi oli Arrhenius?

Tilaaja löytyy

Iitin nykyinen kirkkoherra Jyrki Nordlund selvittää tilaajan nimen alle puolessa tunnissa. Miehestä on maininta Iitin historiassa.
Kauppias Sibeliukselle kirjeen lähettänyt henkilö on mitä todennäköisimmin Axel Johan Anchrenus, lukkari.

–Isä Anchrenus oli melkoinen juoppo, eikä hänen virantoimituksestaan tullut mitään. Siksi hänen poikansa ja seuraajansa Axel hoiti lukkarin tehtäviä. Axel hoiti lukkarin virkaa sukunsa viimeisenä, sillä hänen kuoltuaan lukkariksi oli tarjolla Axelin veli. Kirkkoherra kuitenkin kieltäytyi palkkaamasta veljeä.

Syytä lukkarisukua koskeneeseen päätökseen historia ei kerro. Jos joku nyt ajattelee, että sadan litran viinitilaus meni juopolle lukkari-isälle, hän erehtyy. Isä oli nimittäin jo kuollut, kän hänen poikansa lähetti tilauskirjeen Loviisaan.

–Jos isä olisi viinin tilannut, hän olisi varmaankin tilannut sen itselleen.
Viinitilauksen määrä naurattaa Nordlundia. Mahtoi Iitin seurakunta olla suuri ja sen jäsenet ahkeria kirkossa kävijöitä?
–Kauhia määrä! nauraa Nordlund ehtoollisviinitilausta.
–Siinä on varmaan mennyt jotain omaankin käyttöön!
Nordlund pitää täysin järkeenkäypänä sitä, että lukkari tilasi viinit, kahvit ja sokerit.
–Lukkarit hoitivat yleensä kirkkoherran taloutta.

Opintolainaa Helsingin menoihin?

Mutta takaisin Loviisaan ja Sibelius-suvun löytyneisiin papereihin.

Toinen vintin fylleistä löytynyt paperi on velkakirja vuodelta 1851. Carl Edvard Sibelius on saanut Helsingin säästöpankilta 150 hopearuplan lainan.

Edvard Sibelius oli säveltäjä Jean Sibeliuksen setä, joka tuona vuonna opiskeli maanmittausta Helsingissä. Maanmittausauskultantiksi hän pääsi vajaan kahden vuoden kuluttua velan ottamisesta.

150 hopearuplaa oli tuohon aikaan ihan kohtuullinen summa, arviolta 2.200 euroa. Vuonna 1844 kuollut kauppias Sibelius jätti jälkeensä 1.500 ruplan perinnön, eli noin 22.000 euroa.

Jean Sibeliuksen Christian-isä opiskeli lääkäriksi samoihin aikoihin. Jean Sibeliuksen Loviisan vuosia tutkinut ja sukulaisten kirjeenvaihtoon perehtynyt toimittaja Mia Grönstrand kertoo veljesten asuneen jonkin aikaa yhdessä Helsingissä. Kenties laina kului veljesten opintojen rahoittamiseen?

Säveltäjämestarin isä osasi ainakin nauttia opiskeluajastaan. Siksi hänen opintonsa edistyivät melko verkkaisesti ja hän ehtikin kuitata kaikki tulevat perintönsä Loviisasta jo ennen valmistumistaan.

Kaikesta päättäen Edvard-veli selvisi velastaan, koska velkakirja löytyi kotitalosta. Edvard, joka oli erikoinen persoonallisuus, kuoli naimattomana Loviisassa vajaan 40 vuoden ikäisenä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI