|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen työtaistelun seuraus: saksalainen satama jo aivan täynnä autoja (18.10.2018 08:37)
Taloustieteen professori ihmettelee: ?Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti ? on jo aika purkaa? (18.10.2018 08:15)
Juha Sipilä nostaa esiin kolmikantariitelyn ? ?Lakoilla vastustetaan politiikkaa, joka on tuonut Suomeen uusia työpaikkoja? (18.10.2018 07:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lintuinfluenssan varalta tehdään valmiussuunnitelma

17.02.2006Terveysviranomaiset koko Itä-Uudenmaan alueella kokoontuvat Porvoon sairaalan johtavan lääkärin Kimmo Mattilan johdolla tekemään alueellista valmiussuunnitelmaa lintuinfluenssan varalta 1. maaliskuuta.


– Terveyskeskusten edustajat ja infektiovastaavat kokoontuvat silloin miettimään valmiusjärjestelyjä. Valtakunnallisten ohjeitten mukaan katastrofivalmiussuunnitelma on oltava valmiina toukokuuhun mennessä. Työryhmä ollaan jo perustettu, kertoo vs. ylilääkäri Katariina Borup Loviisan seudun terveydenhuollon kuntayhtymästä.

Tilanne ja sen mukaan ohjeetkin muuttuvat Borupin mukaan jatkuvasti. Maaliskuun alun kokous ei ole kuitenkaan mikään kriisikokous.

–Maaliskuun alun kokouksessa katsotaan senhetkinen tilanne. Toistaiseksi on pysytty aiemmissa suunnitelmissa. Tilanne kuitenkin elää, joten voi olla, että ohjeet ovat jo ensi viikolla erilaiset.

Borupin mukaan perusterveydenhuollon suunnitelmissa on mietittävä lähinnä rokotusohjelmaan liittyvät seikat.
–Miten organisoimme koko väestöpohjan rokottamisen kahdessa viikossa ja mihin perustamme ns. influenssapoliklinikat. Hyvin tärkeää on potilaiden luokittelu puhelimitse: tehdään sellainen valmius, että potilaat pystytään ohjaamaan oikeisiin paikkoihin. Osalle neuvotaan jäämään kotiin ja nauttimaan flunssalääkettä, toiset kutsutaan tutkimuksiin ja näytille, tai jopa ohjataan suoraan sairaalahoitoon.

Paikallisesti on myös suunniteltava ns. varasairaaloiden perustaminen.
–Eli mihin perustamme yksikön, joissa hoidetaan osastopotilaita ja mihin muut potilaat sijoitetaan. Kaikki laitokset, joihin potilaita voidaan siirtää, on listattava. Jos pandemia tulee ja ihmisiä joudutaan hoitamaan osastolla, se sijaitsee täällä pääterveysasemalla laboratorion ja röntgenin vuoksi.

Varasairaalasuunnitelmissa huomioidaan lähinnä jo olemassaolevat hoitolaitokset ja vanhainkodit.
–Hätätilassa kaikki hoitopaikoiksi kelpaavat tilat kartoitetaan.
Pahan epidemian tai pandemian iskiessä viranomaiset joutuvat huolehtimaan yhteiskunnalle elintärkeiden toimintojen, terveydenhuollon ohella esimerkiksi energiahuollon, vesihuollon ja elintarvikehuollon toimivuudesta. Tärkeillä sektoreilla työskentelevien ihmisten mahdollisista rokottamisista huolehditaan valtakunnallisten ohjeitten mukaan.

–Jos pandemia tulee, niin katastrofiskenarion mukaan 30-35 prosenttia väestöstä voi sairastua. Silloin on ajateltava infrastruktuuria, koska sairaana ja punkassa on silloin kolmasosa työvoimasta. Mistä silloin rekrytoidaan henkilökuntaa, myös täällä meillä? Se on iso asia.

Borup vertaa lintuinfluenssaa espanjantautiin.
–Sarsia, hongkongilaista ja muuta on ollut, mutta lintuinfluenssaan suhtaudutaan niitä vakavammin. Suurin katastrofi ja pandemia on ollut espanjantauti, johon menehtyi jopa miljoonia ihmisiä. Itse en muista, että tällaisia valmiuksia olisi suunniteltu aikoihin. Lintuinfluenssa on seuraava teoreettinen pandemian mahdollisuus.

Virus ei toistaiseksi tartu ihmisestä toiseen

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan lintuninfluenssaviruksen  alatyyppi (H5N1) tarttuu linnuista ihmisiin, mutta toistaiseksi ei ole merkkejä sen tarttumisesta ihmisestä toiseen. Näin ollen ei myöskään voida puhua pandemiasta eli maailmanlaajuisesta epidemiasta. Maailman terveysjärjestö on kuitenkin kehottanut maita varautumaan pandemian varalta.

Euroopan unioni on kehottanut jäsenmaitaan tehostamaan valmiuttaan mahdollisen lintuinfluenssan ja influenssapandemian varalta.

Suomen hallitus antoi kuukausi sitten kahdelle ministeriölle tehtäväksi laatia kokonaisvaltaiset ja kaikki hallinnonalat kattavat suunnitelmat lintuinfluenssan varalta. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee suunnitelman siipikarjan mahdollista sairastumista varten, sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan laatii suunnitelman siltä varalta, että lintuinfluenssa muuntuisi ihmisestä toiseen tarttuvaksi pandemiaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama pandemiatyöryhmä laatii parhaillaan yksityiskohtaista varautumissuunnitelmaa, joka koskee yhteiskunnan eri lohkoja. Työryhmä jätti väliraporttinsa viime vuoden joulukuun alussa. Loppuraportti suosituksineen julkistetaan maaliskuun alkupuolella.

Suomen viranomaiset eivät ole suositelleet pidättäytymistä matkustamasta niihin maihin, joissa ihmisiä on sairastunut virukseen. Tartuntavaarassa ovat näissäkin maissa vain ne ihmiset, jotka ovat kosketuksissa sairastuneiden lintujen kanssa.

Ei uusia ohjeita: Palokunnat jatkavat lintupelastuksia

Itä-Uudenmaan palokunnat jatkavat edelleen joutsenten ja muiden siivekkäiden pelastustehtäviä entisten periaatteiden mukaisesti.

-Emme ole saaneet uusia ohjeita lintuinfluenssan varalta. Nykyisissä ohjeissa on jo huomioitu tartuntatautien riskit, joka koskevat niin ensivaste-, sairaankuljetus- kuin myös eläinpelastustehtäviä. Tukeudumme toistaiseksi näihin vastuulääkärin ohjeisiin, mutta jos jotain uutta ilmenee, ohjeet voidaan päivittää nopeastikin, kertoi päivystävä palomestari Kosti Heiskanen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta eilen.

Myös vuoroesimies Jukka Kyöstilä Loviisan pelastusasemalta kertoi, että lintujen pelastustehtäviä jatketaan Loviisan seudulla entisten ohjeiden pohjalta.

Maakunnan palokunnat hälytetään vuosittain kymmenisen kertaa pelastamaan pulaan joutuneita lintuja – useimmiten joutsenia. Joutsenpelastukset ajoittuvat yleensä vesistöjen jäätymisen aikoihin.

Edellisen kerran Loviisan pelastusasema hälytettiin Loviisan Laivasillan puistoon tammikuun 30. päivänä, jolloin rannalta löytyi uupunut joutsen. Pyydystämisen jälkeen joutsen toimitettiin ydinvoimalan lämpimiin jäähdytysvesiin elpymään. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI