|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Matkapalvelukeskuksista apu harvaan asutuille seuduille?

14.02.2006Linja-autovuorojen lakkauttamistahti ei näytä laantuvan. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä miettii parhaillaan, voidaanko joukkoliikennepalvelujen katoamista ehkäistä matkapalvelukeskusten avulla.
Etelä-Suomen linjaliikenteen hakemus linja-autovuorojen muuttamiseksi tai lakkauttamiseksi on parhaillaan lausuntokierroksella Loviisan seudun kunnissa.


– Lakkautushakemuksia on tällä hetkellä sisällä paljon. Edelliskevät oli aika kamala ja viime keväänä suurin piirtein samanlainen. Tahti ei ole ainakaan laantunut, sanoo erikoissuunnittelija Satu Hyvärinen Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

–Odotin jo, että lakkautukset on tehty, mutta hakemuksia on taas paljon sisällä. Hyvärinen jatkaa.
Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä pohtii parhaillaan aivan uudenlaisia vaihtoehtoja joukkoliikennepalvelujen säilyttämiseksi. Työryhmän on määrä antaa ehdotuksensa maaliskuun lopulla.

Yksi vaihtoehto on matkojen yhdistelykeskusten perustaminen.
–Näissä matkapalvelukeskuksissa voitaisiin hoitaa osa liikenteestä kutsuohjattuna. Tällä hetkellä matkapalvelukeskuksissa hoidetaan vammaiskuljetuksia, mutta jatkossa niihin voitaisiin yhdistää tavallista joukkoliikennettä. Kutsuohjatulla liikenteellä matkustajia voitaisiin saada liitännöillä pitkiin runkolinjoihin.

–Matkapalvelukeskusten avulla voitaisiin varmaan paikata linjojen lakkautuksia syvällä maaseudulla. Mutta myös koko järjestelmä on tällä hetkellä mietittävänä.
Hyvärinen uskoo, että muutoksia joukkoliikenteeseen on joka tapauksessa tulossa.

–Systeemejä mietitään nyt vakavasti, koska tilanne näyttää menevän aika ihmeelliseen suuntaan.
Matkapalvelukeskusten toiminta on tähän mennessä aiheuttanut ongelmia ainakin Helsingissä, jossa vammaiskuljetuksia hoidetaan palvelukeskuksen kautta. Ongelmia on tullut erityisesti siitä, että aikataulut eivät ole pitäneet ja asiakkaat ovat joutuneet odottelemaan kyytiä tuntitolkulla.

Mahdollisuus vain vuoden lykkäykseen

Erikoissuunnittelija Hyvärisen mukaan linja-autoyhtiöt vetoavat vuoroja koskevissa lakkautushakemuksissaan enne kaikkea vähäisiin matkustajamääriin ja vuorojen kannattamattomuuteen.

–Yleensä matkustajalaskennat pitkillä vuoroilla saadaan näyttämään siltä, että miinusmerkkistä on.

Lääninhallitus voi, jos katsoo esimerkiksi kuntien lausuntojen pohjalta tarpeelliseksi, lykätä lakkauttamista vuoden eteenpäin.

–Sen jälkeen vuoron on pakko antaa mennä. Siinä välissä meidän on mietittävä, onko vuoro kunnan rajat ylittävää ja ostammeko me vuoron. Kunta joutuu miettimään ostamista, jos kysymys on kunnan sisäisestä liikenteestä.

Hyvärisen mukaan kunnissa parhaillaan lausunnolla olevista lakkautusuhan alaisista vuoroista on varauduttu tekemään vielä pieni ostokierros. Siksi kuntien kanta esimerkiksi tärkeistä, lakkautusuhan alla olevista työmatka- tai asiointiyhteyksistä on tärkeä saada lääninhallitukseen.

Nyt vireillä olevat linja-autovuorojen lakkautukset tulevat voimaan kesällä.
–Jos kunnista ei muuta viestitetä, niin kyllä vuorot lakkaavat kesän alussa suurin osa. Osa hakemuksista koskee vasta ensi syksyä.

Pernajan kunnassa lausunnolla lääninhallitukselle oli eilisiltana Etelä-Suomen linjaliikenteen suunnitelmia koskeva kannanotto. Yhtiö hakee vähäisiin amtkustajamääriin vedoten seuraavien vuorojen lakkauttamista tai muuttamista:
Sunnuntaivuoron 6.20 välillä Kotka-Helsinki lakkautus, vuoro 20.30 välillä Kotka-Helsinki lakkautus, korvaava vuoro kulkisi Kotkasta 19.30 ja laajenisi kulkemaan lauantaisin sekä Pernajan kautta, lauantaivuoro 9.00 Helsinki-Inkeroinen vain Porvooseen, lauantaivuoro 16.40 Helsinki-Loviisa lakkautus, lauantaivuoro 8.20 Loviisa-Helsinki lakkautus, kuten myös sunnuntaivuoro 10.00 Helsinki-Loviisa, joka pysähtyisi Porvooseen. Vuoro 7.35 arkipäivisin Loviisa-Helsinki ajettaisiin tulevaisuudesssa ainoastaan lauantaisin.

Emilia Toivanen toivoo uudenlaisia ratkaisuja

Pernajan Isnäsissä asuva Emilia Toivanen aprikoi, että linja-autovuorojen supistamiskierteen oikaisemiseksi pitäisi löytää uudenlaisia, luovia ratkaisuja.

–Yksi vaihtoehto olisi jonkinlainen linjataksi. Kyytiä tarvitseva voisi tilata auton etukäteen. Vähemmän käytettyjä linjoja voitaisiin ajaa pienemmällä kalustolla.

Toivasen mielestä linja-autosta pitäisi tehdä myös aiempaa houkuttelevampi liikkumisvaihtoehto. Ihmisillä kun on jo sellainen etukäteisajatus, että joukkoliikenne ei toimi. Siksi sen palveluja ei edes ajatella käytettävän.

–Siksi linja-autoja pitäisi markkinoida nykyistä enemmän. Vuoroja voisi markkinoida myös suoraan yrityksille.

Toivanen miettii, että jonkinlainen yhdistelmäliikennekin voisi tulla kyseeseen: omalla autolla ison väylän varteen ja bussin kyytiin.

Vääränä ratkaisuna Toivanen pitää linja-autovuorojen lakkauttamista kesäajaksi. Silloin bussikyytiin voisi olla enemmänkin kiinnostusta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI