|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uraanihankkeita vastaan kootaan kansalaisliikettä

03.02.2006Itä-Uudellamaalla kootaan parhaillaan kansalaisliikettä kansainvälisten yhtiöiden uraanihankkeita vastaan.
– Kansalaisliike ei ole yhden ihmisen juttu. Maanantain tilaisuuden jälkeen teimme aika selkeän johtopäätöksen siitä, että tästä kansalaisliike syntyy, kertoo pernajalainen Janne Länsipuro Porvoossa viime maanantaina pidetystä, Vihreiden järjestämästä kokouksesta. Paikalla oli pari sataa ihmistä. Vielä nimeä vailla oleva kansalaisliike yrittää omalta osaltaan estää uraanin etsinnän ja uraanikaivosten perustamisen Itä-Uudellemaalle.


–Kansalaisliikkeen tavoite on saada yhteen mahdollisimman laajasti kaikki ne, jotka kaivostoimintaa vastustavat. Pidättäydymme ottamasta kantaa ydinvoimaan sen laajemmin, koska selkeästi kaikki paikalliset kaivosten vastustajat eivät välttämättä halua leimautua ydinvoiman vastustajaksi. Siinäkin mielessä linjaus on perusteltu, että vaikka uraania ryhdyttäisiin louhimaan Itä-Uudeltamaalta, se ei grammaakaan vähennä louhimista muualla maailmassa. Eli se, että uraania louhittaisiin täällä nimenomaan kotimaiseen käyttöön, on virheellinen selitys. Uraanihan tulisi ranskalaisen Cogema-yhtiön käyttöön, joka toimittaa uraania kaikkialle maailmaan. Suomen uraanista tulee tällä hetkellä noin puolet Venäjältä, eikä siihen tätä kautta muutosta välttämättä tule. Suomi olisi vain yksi maa lisää, josta uraania hankittaisiin.

Länsipuron mukaan itäuusmaalaisten kansalaisliike linkittyy sekä pohjoiskarjalaisten että länsiuusmaalaisten vastaaviin hankkeisiin.

Huolena matalaaktiiviset jätteet

Kansalaisliike on huolissaan mahdollisten uraanikaivosten perustamisesta muun muassa siksi, että toiminta tuottaa ison määrän radioaktiivista jätettä.

–Toiminnasta syntyy valtava määrä matala-radioaktiivista jätettä, joka jää louhinta-alueelle. Yhden uraanikilon tuottamiseen tarvitaan muistaakseni tuhat tonnia materiaalia. Toinen juttu on, että rikastamisen ensimmäinen vaihe, eli ns. yellow caken valmistaminen malmista tapahtuu paikan päällä altaissa. Niiden padoista on esimerkiksi USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa päässyt karkuun vuotoja. Altaissa, joissa on yleensä muovimatto pohjalla, ovat vuotaneet ja pohjavesi on saastunut. Totta kai kauppa- ja teollisuusministeriö ja yhtiöt sanovat, että toiminta on turvallista. Riskit ovat kuitenkin valtavia.

Varsinainen uraanin väkevöiminen tapahtuisi Ranskassa. Länsipuron mielestä nyt pinnalle tulleessa hankkeessa on erikoista se, että suunnitelmat koskevat taajaan asuttuja alueita.

–Se aiheuttaa muunkinlaisia ongelmia. Missä määrin kaivokselta kulkeutuisi pölyä lähialueen asuinalueille esimerkiksi rekkojen renkaissa? Riskejä alkaa olla jo siinä vaiheessa, kun tehdään koelouhintoja. Alkuvaiheessa kansalaisliikkeen yksi selkeä tavoite onkin se, että jos hankkeet etenevät ja koelouhintaa tulee, niin jo siinä vaiheessa on tehtävä ympäristövaikutusten arviointi (YVA) ja hakea toiminnalle ympäristölupa.

Kaivoslaki kaipaa remonttia

Kansalaisliike pyrkii vaikuttamaan myös tällä hetkellä voimassa olevaan kaivoslakiin.

–Kaivoslaki on todella ongelmallinen. Se on vanha, peräisin vuodelta 1965. Sen lähtökohta on, että kansantalouden kannalta kaivostoiminta on niin merkittävää, ettei tämän taloudellisen edun tiellä voi olla esimerkiksi maanomistaja. Nyt tilanne on aika lailla toinen: kyseessä on Cogeman tapauksessa ranskalainen valtionyhtiö, muissa tapauksissa monikansalliset kaivosyhtiöt. Silloin kyseessä ei ole mikään julkinen etu. Voidaan ajatella, että kaivoslaki on ristiriidassa jopa perustuslain kanssa: oikeus puhtaaseen ympäristöön ja terveyteen on suojattu, samoin yksityinen omistus. Länsimaisen yhteiskunnan perusajatushan on, että yksityiseen omaisuuteen ei kajota.

–Mielenkiintoista on myös, että kaivoslakia ollaan muuttamassa. Työryhmällä on aikaa työskentelyyn tämän vuoden loppuun. Lakia tullaan muuttamaan 2007-2008 ja kaiken järjen mukaan kansalaisia osallistavampaan suuntaan. Siksi on mielenkiintoista, että (kaivosyhtiöiden) hakemuksia tulee rutkasti juuri nyt. Yhtiöt ovat selvästi huomanneet laissa olevan aukon ja niissä ollaan tietoisia myös siitä, että se aukko saattaa lähitulevaisuudessa umpeutua.

Kannanottoja ministeriöön

Kauppa- ja teollisuusministeriö on pyytänyt yhtiöiden hankkeisiin kuntien kannanotot helmikuun loppuun mennessä.

–Alkuvaiheessa vain kunnilla on oikeus antaa huomautuksia. Tosin ainakin asukasyhdistys Porvoon Kerkkoosta on ollut yhteydessä KTM:öön. Asukasyhdistys aikoo tehdä muistutuksen ja KTM:stä oli sanottu, että jos sellainen tulee niin kyllä se luetaan. Siksi kannustaisin myös sekä yksityisiä ihmisiä että asukasyhdistyksiä jättämään oman muistutuksensa vaikka niitä ei pyydettäisikään. Apua kannattaisi pyytää myös lainoppineilta, niin että kaikki mahdolliset muotoseikat, joihin voidaan puuttua, hyödynnetään.

YVA-prosessi pitää Länsipuron mielestä saada käyntiin mahdollisimman aikaisin, niin että asiasta saataisiin enemmän tietoa.

–Silloin myös kansalaisten vaikutusmahdollisuudet lisääntyvät. Länsipuro aprikoi, että KTM on jonkinlaisessa esittelijän roolissa YVA-prosessissa.

–Mutta siinä vaiheessa mukaan tulee muun muassa Ympäristökeskus. Työkaluna YVA on kuitenkin hyvä: saadaan tietoa ja järjestetään kuulemistilaisuuksia.
–Harvemmin YVA yksistään mitään hanketta peruuttaa. Kyllä se on poliittinen painostus, joka loppupeleissä sen tekee, hän kuitenkin huomauttaa.

Asian vireillä olokin vaikuttaa monen elämään

–Ennen kuin varsinaista kaivosta voidaan ajatella, edessä on vielä monta vaihetta, Länsipuro tähdentää.
–Viimeinen sana on valtioneuvostolla. Mutta jos 10-15 vuotta vievä prosessi todella lähtee käyntiin, eikä uraanikaivosta lopulta tulisikaan, niin jo tuon ajan hanke vaikuttaa esimerkiksi ihmisten omaisuuden arvoon, tonttikauppoihin ja yritystoimintaan, sekä alueen vetovoimaisuuteen vaikkapa asuinalueena.

Lisäksi vireillä oleva hanke on otettava huomioon seutukaavoituksessa, samaan tapaan kuin esimerkiksi Heli-rata.

–Itse asiassa ehkä jo kaivosyhtiön valtaus pitänee huomioida, mutta varsinkin se, jos yhtiö perustaa ns. kaivospiirin.
Kaivosyhtiöiden uraanihankkeista on tarjolla tietoa jälleen ensi maanantai-iltana. Silloin asiasta keskustellaan Askolan Juornaankylän nuorisoseuratalolla. Tilaisuus alkaa kello 18. Länsipuron mukaan samassa yhteydessä kokouksen jälkeen jatketaan epävirallisen kansalaisliikkeen järjestäytymistä. Länsipuron tietojen mukaan paikalle tulee myös KTM:n edustajia.

Suomen maaperän uraani kiinnostaa isoja kaivosyhtiöitä

Suomen maaperän uraani kiinnostaa kansainvälisiä kaivosyhtiöitä. Itä-Uudellamaalla valtaushakemuksen teki viime marraskuussa Cogema.

Yhtiö haki Askolan, Mäntsälän, Pernajan, Porvoon ja Pukkilan alueelta noin 150 hehtaarin laajuista valtauslupaa. Valtauslupa koskee erityisesti Askolassa sijaitsevia alueita, mutta viistää myös muun muassa Pohjois-Pernajaa.

Itä-Uudenmaan kallioperän uraanipitoisuuksista kertoo muun muassa radon.
Kauppa- ja teollisuusministeriö ottaa kantaa valtaushakemuksiin tämän kevään aikana. Kaivoksen perustamiseen luvan antaa maan hallitus.
Uraanimalmia on louhittu koeluontoisesti muun muassa Askolassa puoli vuosisataa sitten.

Uraania tarvitaan ydinvoimaloiden polttoaineeksi. Parin viime vuoden aikana uraanin hinta on kolminkertaistunut. Koko maailmassa käy tällä hetkellä 441 ydinreaktoria, rakenteilla on parikymmentä reaktoria.

Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan uraanin louhinta ei aiheuta vaaraa ympäristölle, jos se toteutetaan oikein.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI