|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jesse Joensuusta tuli maalitykki ? Jokereilta hurja nousu (18.10.2018 23:18)
Lewis Hamiltonin mestaruus katkolla sunnuntaina (18.10.2018 20:17)
Lehti: Stubbille ikäviä uutisia ? EPP:n valtiojohtajat tukevat kilpailija Weberiä (18.10.2018 19:49)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Salakalastus rehottaa Loviisanlahdella

27.01.2006Kylmä tuuli puhaltaa jäiseltä Loviisanlahdelta, kun kalastuksenvalvoja Erkki Ikonen avustajineen suuntaa moottorikelkalla Sahaniemestä etelään. Päivän ohjelmassa on Loviisanlahdelle asetettujen pyydysten laillisuuden tarkastaminen ja luvattomien pyydysten paljastaminen. Kalastuksenvalvoja on saanut vihiä mistä saattaa löytyä jälleen luvattomia pyydyksiä. Valvontaiskuun on kerätty vapaaehtoisia avustajia jo edellisenä iltana.


Jo pikainen silmäys osoittaa, että Loviisanlahdelle jään alle on vedetty kymmeniä verkkoja. Ikosen mukaan suurin osa on luvallisia, mutta joukkoon mahtuu runsaasti myös luvattomia pyydyksiä.

Pian nelimiehinen iskuryhmä on Siksalan saaren eteläkärjessä, Valkon sataman koillispuolella. Tuoreen avannon vieressä jäällä on pieni oksa, johon kalastuksenvalvoja Ikonen oli päivää aiemmin ripustanut varoituksen.

-Ajattelin, että joku on vain unohtanut laittaa merkit pyydyksiin, mutta sitten sainkin vihiä, että kyse on laajamittaisesta ryöstökalastuksesta, jossa yhdellä kalastajalla epäillään olevan selvästi liikaa pyydyksiä vedessä, Erkki Ikonen sanoi.

Talviaikaan merkitsemättömiin pyydyksiin saatetaan ensimmäisellä kerralla kiinnittää varoituslappu, jossa kalastajaa kehotetaan kiinnittämään lupaprikka pyydykseen. Jos varoitus ei tehoa, nostetaan pyydys yleensä ylös ja takavarikoidaan. Avovesikautena luvaton pyydys nostetaan yleensä saman tien ylös.

-Kyllä tämä täytyy nyt nostaa, kun ei ole lupamerkkiä ilmestynyt varoituksen jälkeenkään, tuumaa Ikonen, ja ryhtyy kaivamaan verkkonaruja avannosta.

Salakalastajan tuoreet jäljet avannolla

Kalastaja on jäljistä päätellen käynyt pyydyksellään jo aamuvarhaisella. Avannon vieressä on kymmenkunta lahnaa ja särkeä, jotka ovat vielä pehmeitä eivätkä ole ehtineet jäätyä purevassa pakkasessa. Muutaman verkon jata nousee sujuvasti moottorikelkan vetämään ahkioon. Ikonen kiinnittää avannon vieressä olevaan näreeseen oranssin merkin, jossa lukee tylysti ”Takavarikoitu”. Siitä luvattoman verkon omistaja tietää, mihin verkot ovat kadonneet ja mistä niistä voi ryhtyä kyselemään.

Aiemmin aamupäivällä kalastuksenvalvoja avustajineen oli kohdannut jäällä paikallisen kalastajan, jonka kanssa syntyi kiivas sanaharkka pyydysten määrästä.

Miehet jatkavat kierrosta Loviisanlahdella. Seuraavasta avannosta nostetaan verkko, jonka korkeudeksi Ikonen mittaa kolme metriä.

-Tämäkin verkko on luvaton. Loviisanlahdella saa kalastaa korkeintaan 1,80 metriä korkeilla verkoilla. Nostetaan ylös, huikkaa Ikonen avustajilleen. Pian luvaton pyydys on ahkiossa. Kalastuksenvalvoja jättää avannonreunalle jälleen ilmoituksen luvattoman pyydyksen takavarikoinnista.

Verkkojatat sulkevat kalojen reitit

Siksalan saaren itäpuolella verkkoja on tuiki tiheässä. Leikarin ja Kråkholmenin välisessä salmessa eri kalastajien verkkojatat ulottuvat lähes koko salmen leveydelle. Sääntöjen mukaan kolmasosa salmen syvimmästä kohdasta pitäisi jättää vapaaksi, jotta rannikkovesiin nousevilla kuhilla olisi mahdollisuus päästä Loviisanlahden perukoille. Nyt mahdollisuudet ovat pienet, sillä verkkoja on tiheässä. Loviisanlahden salmissa niin sanottua kalatien sijaintia ei kalastajien mielestä ole määritelty riittävän tarkasti.

Dunkahällin eteläpuolelta löytyy verkkojata, jossa on ammattikalastajan FIN-tunnukset. Puhelimitse tavoitettu tunnusten haltija kiistää verkot omikseen, ja epäilee tunnuksia väärennetyksi. Ikonen kiroaa. Verkot nostetaan armotta ahkioon. Lupaehtojen mukaan yhdellä ruokakunnalla saa olla vedessä enintään yhdeksän verkkoa. Moni kiertää rajoitusta hankkimalla verkkolupia esimerkiksi eri taloudessa asuvien vanhempiensa, tuttaviensa sekä sukulaistensa nimiin. Kalastuksenvalvojan on vaikea todistaa, kuka verkkoja lopulta käy kokemassa.

-Sellaiseen ei olla kovin herkästi puututtu, kunhan lupamaksut on maksettu. Voihan olla, että sukulainen tai kaveri käy itsekin kokemassa verkkoja, Ikonen sanoi.

Päivän päätteeksi Erkki Ikonen avustajineen siirtyy Varvin salmen liepeille, josta ahkioon nostetaan kolme tuplariimuverkkoa. Pian ahkio on niin täynnä takavarikoituja verkkoja, että valvontakierros on pakko siltä erää keskeyttää.

Salakalastusta ympäri vuoden

-Saalis oli kaksikymmentä verkkoa. Takavarikoidut verkot viedään kaupungin varastoon, jossa omistaja voi käydä niitä kyselemässä. Kun luvaton kalastus on todettu, on kaupungin asia tehdä asiasta rikosilmoitus. Tosin ei kaupunki kovin herkästi vie asiaa eteenpäin. Taitaa olla vuosia edellisestä kerrasta, Ikonen muisteli.

Muutama vuosi sitten yksi Loviisan salakalastusasia ja takavarikko päätyi hovioikeuteen asti. Kalastuksenvalvojan takavarikko ja sakkotuomio pysyivät.

Erkki Ikonen on valvonut Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään kalavesiä kollegoidensa kanssa kuutisen vuotta. Loviisan kaupungin alueella toimii kaksi sivutoimista kalastuksenvalvojaa; Ikonen ja Seppo Virtanen. Alueella riittää valvottavaa, sillä luvattomia pyydyksiä paljastuu lähes jokaisen partiomatkan yhteydessä. Salakalastusta sekä valvontaa harjoitetaan ympäri vuoden. Ehkä vilkkain sesonki on syksyisin, jolloin Loviisanlahdella on runsaimmin sekä luvallisia että luvattomia pyydyksiä. Salakalastukseen syyllistyvät sekä kotitarvekalastajat että sivuammattikalastajat. Kalastusrikkomuksista liikkuu eri kalastajaryhmien keskuudessa värikkäitä tarinoita, joiden todenperäisyyttä on vaikea tarkistaa. Oma lukunsa ovat kalastajilta kadonneet verkkojatat, joita sanotaan olevan merenpohjassa satoja metrejä. Ne saattavat kalastaa viikkokaupalla, kunnes vajoavat mätääntyneiden kalojen painosta pohjaan.

-Kalastussääntöjä noudatetaan Loviisan alueella yleensä varsin hyvin. Lupaehtojen rikkomisiin näyttävät syyllistyvän toistuvasti samat henkilöt, Ikonen sanoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI