|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kreivi Johan Creutz tyrmistyi valtausaikeesta

20.01.2006Malmgårdin kartanon isäntä kreivi Johan Creutz on järkyttynyt ranskalaisyhtiön suunnitelmista etsiä uraania Itä-Uudellamaalla. Valtaushakemus, jonka yhtiö on jättänyt kauppa- ja teollisuusministeriölle, ulottuu myös kartanon maiden pohjoisosiin.


–Osa alueesta on meidän puolella. Reaktioni on aika jyrkkä: olen todella pettynyt siihen, että meihin ei ole otettu mitään yhteyttä. Katsoin keskiviikkona hanketta käsitelleen ohjelman, jossa ranskalaisyhtiön edustaja kertoi, että maanomistajiin on oltu yhteydessä. Mutta ei meihin ole kukaan ottanut yhteyttä.

–Olen todella pettynyt, muuta kantaa ei voi ottaa.
Creutz on pettynyt myös kauppa- ja teollisuusministeriön toimintaan.
–Kyllä myös heillä on tietty vastuu ottaa yhteyttä. Jos asiassa edetään näin huonosti, mitä tulevalta yhteistyöltä voi odottaa? Todella huono lähtö, ihmettelee Creutz, joka kuuli asiasta ensimmäisen kerran Loviisan Sanomilta keskiviikkona. Johan Creutz ei ole vielä ehtinyt miettiä mahdollisia toimia.

–En tiedä mitä voin tehdä tässä vaiheessa.
Creutz sanoo, että valtaushakemus ei koske isoa osaa kartanon maista. Kyse on ”muutamista hehtaareista”. Alueella kasvaa metsää.

Malmgårdin kartano on erikoistunut luomuviljelyyn ja muutenkin kaikissa toimissa otetaan huomioon sekä vanha kulttuurimaisema että luontonäkökohdat.
–Todella paha juttu tämä on senkin kannalta, Creutz harmittelee.

Valtaushakemuksen hyväksyminen riittää etsinnän aloittamiseen

Ranskalaisen uraanin etsintään erikoistuneen Cogeman valtaushakemukset koskevat Askolan lisäksi sen ympäristökuntia. Pernajassa valtaushakemukseen kuuluu kaistale Övre Rikebyn pohjoisosaa 167-tien länsipuolella. Areva-konserniin kuuluva Cogema haki uraanin etsintään oikeuttavia varauksia vuonna 2004 Uudellemaalle ja Pohjois-Karjalaan. Viime marraskuussa Cogeman tekemät valtaushakemukset kohdistuivat Etelä-Suomessa Askolan, Pukkilan, Porvoon ja Pernajan alueelle, yhteensä noin 150 neliökilometrin kokoiselle kaistaleelle.

Mikäli valtaushakemukset kauppa- ja teollisuusministeriössä hyväksytään, kaivosyhtiö voi aloittaa uraanin etsinnän. Valtauksesta kaivosyhtiön on maksettava maanomistajalle kymmenen euron korvaus hehtaarilta vuodessa. Valtio saa lisäksi vajaan seitsemän euron valtauskorvauksen vuodessa.

Uraanin louhimiseen tarvitaan valtioneuvoston lupa. Lupaa edeltää ns. YVA-prosessi eli ympäristövaikutusten arviointi. Kaivostoiminnan aloittamiseen tarvitaan myös ns. kaivoskirja, ympäristöviranomaisen ympäristölupa ja Turvatekniikan keskuksen keskuksen hyväksymä yleissuunnitelma. Ympäristöluvat tarvitaan jo koelouhinnalle.

”Kaivoslaki aikansa elänyt”

Kauppa- ja teollisuusministeriö odottaa kunnilta kannanottoja helmikuun loppuun mennessä. Pernajan kunnanjohtajan Ralf Sjödahlin mukaan kunnassa pohditaan parhaillaan mahdollisia toimenpiteitä.

–Kaivoslaki on nähtävästi aikansa elänyt, kun ajatellaan mitä se mahdollistaa ja verrataan lakia muun lainsäädännön ympäristönäkökohtiin. Käytännössä tällaista valtausta ei pysty estämään, vaan kauppa- ja teollisuusministeriö myöntänee luvan kevään aikana. Ainoastaan asema- tai yleiskaava voisi muuttaa tilannetta. Hakemus koskee Pernajassa ns. pohjoisia kyliä, joissa ei ole kaavoitusta. Ainoa seikka, johon Pernajan kunta pystyy mahdollisesti vetoamaan, on pohjavesialueet.

Sjödahlin mukaan kunnassa joudutaan nyt miettimään mahdollisia toimia, koska ”juridiikka on mitä on”.

–Ei kannata huutaa vain huutamisen vuoksi, vaan katsoa mitkä ovat todelliset vaikuttamiskanavat käytännössä.
Sjödahlin kuva kaivoslaista on se, että kauppa- ja teollisuusministeriö voi myöntää esimerkiksi tutkimusluvan, vaikka kyse olisi yksityisomistuksessa olevista maista.

–Luultavaa on, että kun uraanin hinta on kolminkertaistunut, niin tietysti kansainväliset yritykset tutkivat mahdollisuudet sekä lainsäädännön. Täällä Suomessa kaivoslakia olisi pitänyt uusia ajat sitten. Kukaanhan ei ole sinänsä kiinnostunut siitä, että kaivostoimintaa harrastettaisiin omalla alueella. Toinen asia sitten on, että todennäköisyys louhinnan aloittamiseen taitaa olla häviävän pieni. Mutta jo se, että mahdollisuuksia selvitetään, voi vaikuttaa henkisesti ihmisten päätöksiin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI