|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Venäläinen oligarkki haastoi Nordean, OP:n ja Dansken oikeuteen - kytköksiä Suomeen Helsingin Areenan ja Jokerien kautta (21.10.2018 12:12)
Venäjältä hyytävä vastaus Donald Trumpille: ?Vastatoimet voivat olla myös sotilaallisia? (21.10.2018 11:57)
?Samalla lakkojen määrällä olisi voitu muuttaa poliittisten lakkojen lainsäädäntöä? ? Hjallis Harkimo sivaltaa sekä ay-liikettä että hallitusta SS-blogissa (21.10.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pernaja aloittamassa Porvoon kanssa neuvottelut koulusopimuksesta

05.12.2002Pernaja aloittanee piakkoin Porvoon kanssa viralliset neuvottelut koulusopimuksen solmimisesta. Länsipernajalaiset vanhemmat ovat jo jonkin aikaa patistaneet kuntaa mahdollistamaan yläasteikäisten koulunkäynnin Loviisan sijasta Porvoossa. Tähän saakka kunta on muun muassa evännyt koulukuljetusten korvaamisen Loviisan kanssa tehtyyn koulusopimukseen vedoten.


Kunnanjohtaja Ralf Sjödahl arvioi virkamiesten saavan ohjeet neuvottelujen aloittamiseen kunnanvaltuuston käsitellessä ensi vuoden budjettia 16.12. Samana iltana Loviisan kaupunginhallitus käsittelee ruotsinkielisen yläasteen rehtorin virkaa hakeneen kahden ehdokkaan soveltuvuustestien tuloksia.

Loviisan ruotsinkielisen yläasteen rehtorin valintaprosessi on ollut yhtä pitkä kuin vaikeakin. Pari viikkoa sitten Loviisan naapurikunnat närkästyivät kaupunginhallituksen puheenjohtajan Teuvo Mankosen päätöksestä alistaa rehtorin valinta kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitus päätti tuolloin lähettää molemmat rehtorin virkaa hakeneet, eli Joan Hafrénin ja Henrik Paetaun soveltuvuustestiin, vaikka koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto oli jo päättänyt valita uudeksi rehtoriksi Hafrénin, äänin 8-4. Koulutuslautakunnan jaostoissa on edustus myös ympäristökuntien edustajilla, koska esimerkiksi Loviisan ruotsinkielisen yläasteen oppilaista 70 prosenttia tulee naapurikunnista, ainoastaan 30 prosenttia on kotoisin Loviisasta.

Nykytilanne ei tyydytä Pernajan länsiosassa asuvia

Pernajan kunnanjohtajan mielestä rehtorin valinnan ympärillä tapahtunut soutaminen ja huopaaminen ei ”ainakaan edistä yhteistyötä Loviisan kanssa”.

–Pernajassa koulusopimusasia koskisi lähinnä Pernajan läntisen osan asukkaita. Edellisellä kerralla kun asia oli meillä esillä esitettiin, että kunnan pitäisi ryhtyä tukemaan koulukuljetuksia Porvooseen. Epäilen, että asia tulee nyt talousarvion käsittelyn yhteydessä esiin. Eli operatiiviselle johdolle annetaan tehtäväksi aloittaa viralliset neuvottelut Porvoon kanssa.

Sjödahlin mukaan muutos koskisi kunnassa useita nuoria. Esimerkiksi ensi syksynä Sarvisalossa on yläasteen aloittamassa kahdeksan lasta.

–Isnäs-Sarvisalo-alue on yksi kokonaisuus, mutta en tiedä miten päätöksentekijät näkevät Vanhankylän ja Koskenkylän alueet. Minullekin on vielä epäselvää, mistä meidän halutaan neuvottelevan.

Pernajasta on muun muassa lukiolaisia jo käynyt koulua Porvoossa, jos porvoolaiskouluihin on ulkokuntalaisia oppilaita mahtunut.

–Aiemmin kunta ei ole osallistunut oppilaiden matkakuluihin, vaan olemme todenneet voimassa olevan sopimuksen Loviisan kanssa. On tullut esille, ettei tilanne tyydytä vanhempia, jotka asuvat Länsi-Pernajassa.

Myös suomenkielisillä haluja siirtyä kouluun Porvooseen

Sjödahlin mukaan on ennenaikaista spekuloida, päädytäänkö Pernajassa valitsemaan porvoolaiskoulujen ja loviisalaiskoulujen välillä.

–Sen olen todennut, että kahteen samanlaiseen sopimukseen eivät meidän rahkeemme riitä, hän kuitenkin toteaa.

–Loviisan kohdalla osallistumme käytännössä kaikkiin kustannuksiin, myös suurempiin investointeihin. En lähde myöskään ennakoimaan sitä, johtaako tämä Loviisan sopimuksen irtisanomiseen. Jos ja kun neuvottelu alkaa ja valtuusto päättää ryhtyä tukemaan matkakustannuksia, edellyttäen että Porvoossa on kouluissa tilaa, niin silloin on selvää, että pernajalaisoppilaiden lukumäärä Loviisassa vähenee. Mielikuva Porvoon tilanteesta on, että ruotsinkielisellä puolella on nyt täyttä, mutta sen jälkeen kun Lyceiparkenin koulua laajennetaan, tilanne muuttuu. Porvoossa ollaan valmistelemassa kiintiöitä muista kunnista tuleville oppilaille.

Pernalaisilla on toiveita koulusopimuksen muuttamiseen myös suomenkielisellä puolella.

–Ei tämä ole mikään kielikysymys. Kun ja jos ryhdymme virallisesti neuvottelemaan Porvoon kanssa, neuvottelut koskevat myös suomenkielisiä. Toiveet ovat ymmärrettäviä, kun katsoo maantieteellistä sijaintiamme. Pernajassa ei haluta ottaa högstadiumin rehtorikiistassa kantaa ehdokkaisiin.

–Olemme todenneet, että päätös olisi pitänyt jättää lautakunnan tasolle, eikä käyttää kuntalain 51. pykälää. Nyt käveltiin maalaiskuntien yli. Mielikuvani on, että jos lopputulos on epätyydyttävä, se heijastuu käytännön yhteistyöhön, valitettavasti.

Lapinjärveltä paimenkirje Loviisalle

Lapinjärven kunnanhallitus närkästyi niin ikään Loviisan kaupunginhallituksen menettelyyn. Loviisassa yläastetta käy tällä hetkellä 31 ruotsinkielistä oppilasta.

–Lapinjärven kunnanhallitus on lähettänyt asiasta tiukan kirjeen Loviisan kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.

Kannanotossamme tuomme esiin, että paheksumme tapaa jolla (kuntalain 51§) otto-oikeutta on käytetty, koska asiassa ei ole tapahtunut mitään muodollista virhettä. Otto-oikeutta on käytetty pelkästään tarkoituksenmukaisuussyihin vedoten, sanoo kunnanjohtaja Peter Backman.

–Toivomme jatkossa, että yhteistyötahojen näkemykset otetaan päätöksenteossa huomioon. Emme kuitenkaan ole tämän pidemmälle asiaa viemässä, hän lisää.

Lapinjärvi toivoo, että kunnan kannanotto menee myös kaupunginvaltuustolle tiedoksi. Backman katsoo, että koska kaupunginhallitus otti asian käsittelyynsä, asia on vietävä tällä linjalla loppuun, eli kaupunginhallitus myös ratkaisee asian. Lapinjärvelläkin katsotaan, että rehtorin valintaprosessissa naapurikunnat joutuivat ylikävellyiksi ja loviisalaista toimintatapaa on seurattu lähinnä huuli pyöreänä.

Käsittämätön soppa

Tuleviin yhteistyökuvioihin Backman ei toivo kiistan kuitenkaan vaikuttavan. Lapinjärven ruotsinkielisille yläasteen ja lukion oppilaille Loviisa on yhä ainoa järkevä kulkusuunta.

–Toivon mukaan tämä ei vaikuta yhteistyöhön, eikä meillä ole pyrkimyksiä vaikeuttaa yhteistyötä – sehän olisi yhtä tyhmää, eikö yksi tyhmyys jo riitä? Olemme kaikki riippuvaisia yhteistyöstä. Se on meidän kaikkien elinehto, ja pitäisi olla myös Loviisan kaupungin etujen mukaista toimia yhteistyössä naapureidensa kanssa.

Backman toivoo, että tästä prosessista otetaan opiksi. Hän ei halua ryhtyä aprikoimaan, mitä sekavaksi käyneen prosessin taustalla mahdollisesti muhii.

–Heidän, jotka ovat olleet mukana päätöksenteossa, pitäisi näihin kysymyksiin vastata. Backman ei kuitenkaan voi olla ihmettelemättä, miten tähän tilanteeseen on päädytty.

–Olisi lähes järjetöntä romuttaa tähän saakka toiminutta järjestelyä, jota on yhdessä aikanaan pistetty pystyyn. En jaksa ymmärtää, miten tällainen asia voidaan sotkea näin pahanpäiväisesti! Käsittämätöntä, millaisia latauksia tällainen asia voi pitää sisällään – tämähän johtaa siihen, että kaikki kärsivät.

Kuntalain 51§:n suomaa otto-oikeutta on Backmanin mukaan käytetty äärimmäisen harvoin. Yleensä näin hänen mukaansa tehdään, jos hallitus epäilee lautakunnan menetelleen asian käsittelyssä lainvastaisesti. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI