|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)
HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä ? johto ja lainvalmistelu ?täysin hukassa? (22.11.2018 11:33)
Tällainen on Bernerin ja autoalan sopimus: Nuorennusleikkaus Suomen autokantaan (22.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kari Lehtola aloittaa kuulustelut seurakuntajupakassa

10.01.2006Helsingin hiippakunnan tutkinta-asiamies, varatuomari Kari Lehtola aloittaa kuulustelut Loviisan suomalaista seurakuntaa koskevassa jupakassa. Lehtola pyrkii selvittämään, onko seurakunnan hallinnossa syyllistytty sellaisiin normien rikkomisiin tai virkavelvollisuuksien laiminlyönteihin, jotka olisi rangaistava kurinpitomenettelyssä. Tässä vaiheessa kyseessä on vielä epäily.


–Nyt pitää ruveta kuulemaan ihmisiä. Päiviä on varattava jatkuvasti. Kun yhtä kuulee, se aiheuttaa kahden muun kuulemisen, arvioi Lehtola tulevaa työrupeamaansa eilen.

–Työni vertautuu poliisin työhön. Kun saan työn valmiiksi katson, onko asia aihetta lähettää eteenpäin. Jos on, niin asia menee tuomiokapitulin kautta syyttäjää vastaavalle hiippakunnan kurinpitoasiamiehelle.

Lehtolan mukaan tässä vaiheessa ei ole syytä olettaa, että seurakuntajupakka päätyisi myös maalliseen tuomioistuimeen.
–Ei tällä hetkellä näytä siltä. Jos selvästi todella rikollista tulisi esille, niin voisi mennäkin.
–Selvitän nyt vain sitä, onko hallinnollisia määräyksiä rikottu tai virkavelvollisuuksia laiminlyöty.

Lehtola sai tuomiokapitulilta syyskuun alussa suomalaisessa seurakunnassa ja seurakuntayhtymässä toimitetun erillisen talouden ja hallinnon tarkastuksen eli ylimääräisen piispantarkastuksen asiakirjat. Tarkastus tehtiin viime keväänä. Myöhemmin tuomiokapituliin saapunut suomalaisen seurakunnan työolosuhteita koskeva hallintokantelu yhdistettiin Lehtolan saamaan toimeksiantoon.

Ongelmat tiivistyvät Rauhanfoorumiin

Lehtola teki alustavaa selvitystään koko syksyn ja päätti saamiensa asiakirjojen pohjalta käynnistää valmistavan tutkinnan, koska hänen mukaansa on syytä epäillä, että seurakunnan hallinnossa ei ole vuosiin noudatettu hyvää hallintotapaa. ”Ongelmat liittyvät huomattavalta osin Loviisan Rauhanfoorumiin, missä suomalaisen seurakunnan kirkkoherralla (Veli-Matti Hynninen) on kaksoisrooli yhtäällä foorumin keskeisenä toimijana ja toisaalta sen päärahoittajan päätöksentekoelimien (seurakunta) puheenjohtajana”, todetaan Lehtolan eilen antamassa tiedotteessa.

Lisäksi seurakunnan hallinnossa ohjeita ja menettelytapoja ei ole vuosien saatossa päivitetty vastaamaan kirkkolainsäädännön muutoksia.

Lehtola manitsee, että seurakunnan johtamisongelmat ja huono työilmapiiri eivät itsessään muodosta kurinpitomenettelyssä rangaistavaa tekoa. Lehtolan mukaan työpaikan ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan syvällisempiä menettelyjä kuin mitä kurinpitomenettely tarjoaa.

Mikäli Lehtola tulee valmistavassa tutkinnassa siihen tulokseen, että seurakunnassa on syyllistytty kurinpitomenettelyssä rangaistaviin tekoihin tai laiminlyönteihin, tutkinta-asiamies antaa tutkintapöytäkirjan tuomiokapitulille. Kapituli voi toimittaa pöytäkirjan hiippakunnan kurinpitoasiamiehelle, joka puolestaan voi tehdä tuomiokapitulin istunnolle vaatimuksen kurinpitorangaistuksen tuomitsemisesta.

Valmistava tutkinta edeltää mahdollista kurinpitotoimea

Helsingin hiippakunnan kurinpitoasiamiehenä aloitti vuoden alussa varatuomari Ari Liikanen. Hän työskenteli aiemmin sotilaslakimiehenä.

Kirkkolain valmistavaa tutkintaa koskevassa pykälässä todetaan, että jos tuomiokapitulin kurinpitovallan alaisen papin tai muun viranhaltijan on perusteltua syytä olettaa syyllistyneen virkarikokseen tai sellaiseen menettelyyn, josta voi seurata kurinpitorangaistus, on asiassa tehtävä valmistava tutkinta. Jos tutkinnan tulos niin edellyttää, aineisto on toimitettava edelleen joko viralliselle syyttäjälle tai kurinpitoasiamiehelle, taikka pantava vireille kurinpitomenettely. Ennen kurinpitomenettelyä vastaajalle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen.

Kurinpitoasiamies päättää kurinpitovaatimuksen tekemisestä itsenäisesti.
Kurinpitorangaistuksena voi olla kirjallinen varoitus, virantoimituksesta erottaminen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi kuukaudeksi, tai viraltapano.

”Yllättävän hidasta”

Loviisan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Thomas Rosenberg ihmettelee selvitysprosessin hidasta etenemistä.
–Yllättävän hidasta on, maallikon kannalta ollaan yhä pisteessä A.
Rosenberg kiinnittää huomionsa myös siihen, että tutkinta-asiamies rajaa seurakunnan työilmapiiriongelmat tutkinnan ulkopuolelle ja keskittyy ainoastaan kurinpitotoimien edellytyksenä oleviin muodollisten virheiden löytämiseen.

–Työsuojelupiirin välityksellä luottamusmiehet ovat tosin ottaneet aloitteen käsiinsä varaamalla 10.000 euroa parannusten tekemiseen, Rosenberg viittaa viime vuoden lopulla pidettyyn kirkkovaltuuston budjettipäätökseen.

–Piispan (Eero Huovinen) aktiivista otetta on odotettu pitkään - turhaan. Ongelmathan ovat olleet monen tiedossa jo pitkään.
Kurinpitomenettely vanhenee noin vuodessa. Kurinpitorangaistusta ei saa määrätä, ellei kurinpitomenettelyä ole pantu vireille yhden vuoden kuluessa siitä, kun se seikka, joka olisi voinut aiheuttaa kurinpitomenettelyn, tuli viranomaisen tietoon. Kurinpitomenettelyn täytäntöönpano ei puolestaan saa viedä kolmea kuukautta pitempää aikaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI