|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Yritysten työllisyys lisääntyi 31% ja liikevaihto peräti 47%? ? Ikääntyvään Suomeen syntyi miljardibisnes (16.11.2018 07:47)
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärvestä kunnostus- ja käyttösuunnitelma

09.01.2006– Hullutkin ideat ovat tervetulleita, Lapinjärven tekninen johtaja Jouko Toropainen sanoo.


Toropainen viittaa Lapinjärven kunnostukseen ja käyttöön. Kirkonkylän keskustaajamaan välittömästi liittyvän järven tila on huono, lievästi ilmaistuna.
- Se on varmaa, että järven kehitys ei voi jatkua nykyisen kaltaisena.
Rehevöityminen jatkuu ja järvi kasvaa hiljalleen umpeen. Nyt Lapinjärven tilan parantamiseksi on ryhdytty toimiin. Kunta, Uudenmaan Ympäristökeskus sekä Itä-Uudenmaan liitto käynnistävät järven kunnostus- ja käyttösuunnitelma -hankkeen.

- Hankkeen toteuttamiseksi tarvitaan ennakkoluulottomia ehdotuksia myös maanomistajilta, mökkiläisiltä sekä kuntalaisilta, Toropainen täsmentää.

Toropainen ja kehittämispäällikkö Antti Vaittinen ovat hankkeen käynnistäjiä kunnan puolelta. Molemmat ovat sitä mieltä, että järvellä on tärkeä merkitys jo kunnan identiteetin kannalta.

- Koko kuntahan on nimetty järven mukaan. Järvellä on suuri merkitys myös kuntalaisten vapaa-aika ja virkistyskäyttöpaikkana. Väheksyä ei voi myöskään järven vaikutusta kesäasutuksen, asuntomarkkinoiden, matkailun tai yritystoiminnan kannalta. Ja liittyyhän asiaan myös vastuukysymykset; järven säilyttäminen tuleville sukupolville on tietysti tärkeää, Vaittinen lisää.

Happikato aiheutti kalakuolemat

Useita rehevöitymiseen liittyviä tekijöitä ei kuitenkaan tunneta. Esimerkiksi pohjasedimenttien koostumuksesta ei ole mitään tietoa. Sen verran kuitenkin tiedetään, että syyt ovat moninaisia; kysymys ei ole pelkästään järven ekosysteemistä vaan myös valuma-alueista.

- Tällä hetkellä järvi toimii suurena laskeutusaltaana, Vaittinen sanoo.

Kaunista katseltavaa, mutta pinnan alla kytee.
- Lumme ja ahvenvita valtaavat järveä. Soutaminen tuntuu varmasti siltä kuin soutaisi puurossa, Toropainen jatkaa.

Samasta syystä myös uiminen järvessä on vaikeutunut vuosi vuodelta. Tehokas metsäojitus on puolestaan tehnyt sen, että valuma-alueilta purkautuu liian suuria vesimassoja järveen. Kuivana kautena järven pinta taas laskee nopeasti. Järvi on muutenkin matala, syvimmillään se on Suursaaren, järven ainoan saaren edustalla, noin kolme metriä syvä.

Kehitys on viime vuosina johtanut vakavaan happikatoon, jonka seurauksensa kalat ovat kuolleet. Oma lukunsa on sinilevä, joka ei koskaan anna ennakkovaroitusta esiintymisestään.

- Istutuksilla kalakantaa on kuitenkin onnistuttu jo elvyttämään. Ainakin kuha tuntuu viihtyvän huonolaatuisessakin järvessä, Toropainen jatkaa.

Hoitosuunnitelmalla faktatietoa

Lapinjärven kunnostus on pitkä prosessi, joka vaatii pitkäjänteisyyttä. Vaittinen sanookin, että järven rehevöityminen ja umpeenkasvu on tapahtunut niin pitkän ajan kuluessa, ettei järven tilaa paranneta hokkus pokkus -tempuilla hetkessä.

- Hoitotoimia koskevien päätösten on perustuttava tutkittuun ja oikeaksi todistettuun tietoon järven nykytilasta. Väärien oletusten pohjalta voidaan tehdä päätöksiä menetelmistä ja toimista, jotka käytännössä sulkevat pois jonkin oleellisen osan hoitokokonaisuudesta, Vaittinen jatkaa.

Ensimmäinen vaihe onkin suunnitelma, jossa selvitetään järven tila. Pelkästään sen kustannusarvio noussee 150 000:een euroon. Tämän jälkeen hanketta on tarkoitus viedä eteenpäin projektikohtaisilla toimilla, mikä on yleinen tapa toteuttaa vastaavia hankkeita.

- Kyseessä on varmasti kymmenen vuoden projekti, Vaittinen uskoo.
Ja samalla miljoonien eurojen hanke. Vaittinen ja Toropainen toivovatkin, että kaikki järveä hyödyntävät osapuolet kertoisivat näkemyksensä nyt jo suunnitteluvaiheessa.

- Järven hyvinvointi on kuntalaisten yhteinen asia, he muistuttavat.
Haussa on myös projektivetäjä hankkeelle.

Kaikki vielä alkutekijöissään

Pitäisikö pohjaa ruopata, veden pintaa yrittää nostaa vai laskuojia saneerata? Siihen saadaan vastaus jossain vaiheessa. Järven vedenpinnan tasoa on viimeksi nostettu 1980-luvulla. Maataloustuotannollisista syistä pintaa puolestaan laskettiin 1920-luvulla. Vaittinen korostaa myös sitä, että kenenkään elinkeinoa ei ole tarkoitus lopettaa järven kustannuksella.

- Luultavasti laskuojia kuitenkin pitäisi saneerata. Vesi pitäisi saada järveen puhtaampana ja suuremmalla viiveellä, Toropainen vastaa.

Hankkeelle on avattu myös omat www-sivut kunnan kotisivujen yhteyteen. Siellä tiedotetaan hankkeen etenemisestä sekä muista toimista, jotka liittyvät hankkeen etenemiseen. (MT)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI