|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan seudun metsissä ei vielä pesivää susikantaa

30.12.2005Susihavaintoja tehdään silloin tällöin Uudellamaalla ja Loviisankin seudulla. Pesivää kantaa täällä ei Uudenmaan riistapäällikön Reijo Oravan mukaan ole, vaan eläimet ovat nuoria vaeltavia yksilöitä. Jokunen vuosi sitten jälkiä havaittiin monin paikoin muun muassa Ruotsinpyhtäällä, mutta nyt susista ei ole kuulunut mitään.

Sudet ovat olleet viime päivinä näkyvästi tapetilla maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa susikannan hoitosuunnitelmassa.

–Suunnitelmahan lähtee siitä, että määrällisiä tavoitteita susikannasta ei aseteta, vaan laumojen muodostumista seurataan. Painetta Itä-Suomessa on tarkoitus helpottaa ja susien sallitaan levittäytyä Länsi-Suomeen muodostamaan perhelaumoja, selvittää Orava.

Mikäli susikanta lähtee levittäytymään Länsi-Suomeen, voi Uudellemaallekin tai sen lähialueille tulla pesintäyrityksiä.

–Aika näyttää, tulevatko sudet lainkaan näin asutuille alueille. Jos tulevat, on mietittävä myös mitä mahdollisia ongelmia niistä aiheutuu.

Orava jatkaa, että suunnitelmassa on kaksi kantavaa periaatetta. Suomen täytyy vastata kansainvälisellä tasolla susien suojelusta sekä siitä, että paikallisella tasolla susista ei aiheudu kenellekään kohtuutonta vahinkoa ja haittaa.

–Nämä ovat ne reunaehdot, joiden välissä asiaa pyritään hallinnoimaan.

Määriä vaikea arvioida

Uudenmaan susimäärää on Oravan mukaan vaikea arvioida, sillä nuoret vaeltavat sudet eivät ole kauan paikoillaan.

–Ne liikkuvat pitkiä matkoja ja päivätaipaleetkin voivat olla melkoisia. Ajankohdasta riippuen arvelisin määräksi 0-5 yksilöä. Eniten havaintoja tehdään talvella, kun lumeen jää jälkijonot. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Suomen susikanta on nelinkertaistunut. Sen myötä myös havainnot vaeltavista yksilöistä ovat lisääntyneet.

–Perinteisesti on ajateltu, että Uudenmaan sudet tulevat itärajan laumoista. Satelliittipantaseurannat ovat kuitenkin osoittaneet, että yhtä hyvin ne voivat tulla lännestä, sillä susilaumoja on sielläkin. Lisäksi sudet voivat kiertää ympyrää, toteaa Orava.

Susipelkoon ei ole aihetta Uudellamaalla

Orava jatkaa, että myös satunnaiset kulkijat aiheuttavat vahinkoja silloin tällöin etenkin lampaille ja naudoille. Esimerkiksi toissa kesänä satelliittipantasusi Janus hyökkäsi lammaskatraan kimppuun Kirkkonummella.

–Uudellamaalla vahinkojen määrät ovat toki pieniä ja taloudellisesti valtion helpostikin korvattavissa. Mutta totta kai eläintenomistajien mielestä tilanne näyttää hiukan toiselta. Alueilla, missä susia on paljon, ongelmana on myös metsästyskoirien raatelu.

-Susi paikallistaa esimerkiksi hirvijahdissa haukkuvan koiran ja syö suihinsa. Koirien raatelut ja tappamiset ovatkin aiheuttaneet paljon kritiikkiä ja arvostelua susipolitiikkaa kohtaan, mainitsee Orava.

Uudenmaan oloissa susia ei tarvitse Oravan mielestä pelätä. Kulkijat ovat satunnaisia ja vaihtavat paikkaa jatkuvasti. Pelkoa esiintyy maamme susirikkailla, harvaan asutuilla alueilla.

–Sudet saattavat aiheuttaa pelkoa asettuessaan jopa pihapiiriin. Hyökkäykset ihmisen päälle ovat kuitenkin tosi harvinaisia. On toki ihan ymmärrettävää, että seuduilla missä susia on paljon, lapsia ei päästetä pimeälle koulutielle, vaan heidät viedään autolla.

Pari vuotta sitten useita havaintoja Ruotsinpyhtäällä

Ruotsinpyhtäällä tehtiin vielä muutama vuosi sitten paljonkin susien jälkihavaintoja, mutta tänä talvena niitä ei ole tullut ainakaan riista-asioita vuosikausia seuranneen Erkki Paavolan tietoon.

–Nyt en ole itse nähnyt jälkiä, enkä ole muidenkaan kuullut kertovan havainnoistaan.
Viimeisimmän havaintonsa Paavola teki vuonna 2003 hirvijahdin loppuaikoina Lapinkylässä.

–Haeskelin siellä koiraani, kun havaitsin tien tuoreella lumella kahdet suden jäljet. Silloin pikkuisen pelästyin kun mietin mitenköhän koiralle käy. Koira palasi kuitenkin terveenä ja yöllä sain sen kiinnikin.

Riistapäällikkö Oravan tavoin myös Paavola arvelee, että silloin tällöin Ruotsinpyhtään ja muun itäisen Uudenmaan metsissä jolkottelevat sudet ovat vain ohikulkumatkalla, eivätkä pesintäpaikkaa etsiskelemässä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI