|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuntakyselyyn vastasi vain nolot 29 prosenttia päättäjistä

23.12.2005Itäuusmaalaiset päättäjät vastasivat laiskasti kunta- ja palvelurakennekyselyyn. Kysely lähetettiin kuntien hallitusten ja valtuustojen jäsenille ja johtoryhmille. 106 vastasi, kun vastauspyyntö lähti 361 ihmiselle, joten vastausprosentti jäi 29:ään.


Eniten kannatusta kunnallisten palvelujen ja hallinnon järjestämisessä saivät kuntien yhteiset neuvottelukunnat ja yhteiset ostopalvelut. Vahvaa kannatusta sai myös nykyisten peruskuntien vahvistaminen heti tai lähivuosina.

Kyselyn tuloksista torstaina Porvoossa kertonyt Kuntaliiton Efeko Oy:n johtaja Jarmo Asikainen valotti myös tuoreinta aluebarometriä. Sen mukaan enemmistö päättäjistä arveli kuntaliitosten olevan totta lähimmän kymmenen vuoden sisällä. Usko kuntaliitoksiin oli noussut viime kevään 25 prosentista syksyn 75 prosenttiin. Samalla kuntien yhteistyön nähtiin tulevaisuudessa vaikeutuvan, mutta toisaalta yhteistyön toivottiin paranevan.

Seutuneuvottelukunnan kokoukseen oli saapunut tavallista pienempi joukko virka- ja luottamusmiesjohtoa. Kyselyn tuloksista keskustelua aiheutti muun muassa se, miten suuntaa antavina niitä voi pitää: vastausprosentti oli alhainen eikä tuloksia ollut painotettu vastaajien edustamien kuntien väkiluvun mukaan.

Pitäisi nostaa kissa pöydälle

Loviisasta kyselyyn vastasi 11, Pernajasta 7, Ruotsinpyhtäältä 9, Lapinjärveltä 7 ja Liljendalista 6 päättäjää.
Efekon konsultti Jarkko Majava myönsi vastausprosentin jääneen harmittavan alhaiseksi.
–Tulokset eivät ole täysin luotettavia mutta vahvasti suuntaa antavia, hän kuitenkin vakuutti.

Itä-Uudellamaalla on tähän asti puhuttu ensi sijassa palvelujen järjestämisestä. Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Nuutti (sd.) kuitenkin totesi, että myös tulevaisuuden kuntarakenne on pikku hiljaa otettava keskustelun kohteeksi.

–Palvelujen tuottamisessa ja rakenteissa on löydettävä yhtymäkohta. Mielestäni rakenteisiin on tehtävä muutoksia, niin että palvelut voidaan tuottaa myös jatkossa. Toimivia ratkaisuja on löydettävä ilman, että valtio pakottaa niihin.

Tuoreimman aluebarometrin mukaan Itä-Uudellamaalla uskotaan myönteiseen kehitykseen, maakunta on toiseksi positiivisin tulevaisuuden suhteen. Lisäksi kuntien välillä on enemmän yhteistyötä ainoastaan Kainuussa. Tulevaisuudessa ongelmien nähtiin lisääntyvän terveydenhuollossa sekä erityisesti Porvoon seudulla päivähoitokysymyksissä.

Efekon Asikainen aprikoi, että valtiovalta, ennemmin tai myöhemmin, pistää vipinää kuntiin. Tämä onnistuu valtionapu-uudistuksen yhteydessä, jos hallitus niin haluaa. Jonkinlaisen puitelain kunta- ja palvelurakenteista hän arvioi syntyvän keväällä.

–Kun presidentinvaalit ovat ohi ja ollaan taas enemmän tajuissaan ja tässä maailmassa.
Asikaisen mielestä nyt ei kunnissa pitäisi vain sopeutua tai pahimmassa tapauksessa ajautua niiden vanavedessä, jotka päätöksiä tekevät.
–Pitää tehdä omia ratkaisuja. Tässä tulee vain raamit, suurin osa muutoksista on tehtävä kunnissa, ilman että valtio niihin pakottaa.

”Unionimalli heikentäisi Loviisaa”

Päättäjäkyselyn perusteella kuntaliitoksiin suhtaudutaan yhä myönteisemmin pitkällä aikavälillä. Palvelutuotannon uskotaan onnistuvan joko seutukunnissa tai ainakin muutaman kunnan yhteistyönä. Sen sijaan maakuntatason palvelutuotantoon ei uskota.

–Vain elinkeinopuolella ajatus on vielä hengissä, totesi Efekon Majava.
Lisäksi seutukunta palvelujen tuottajana ei kyselyn mukaan noudattele välttämättä nykyisten seutukuntien rajoja, Majava tulkitsi.

Päättäjät ottivat kyselyssä kantaa vain kolmeen esillä olleeseen malliin, eli peruskunta-, piiri- ja aluekuntamalliin. Lapinjärven lanseeraama unionimalli ei ehtinyt mukaan kyselyyn. Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva uskoi yhä peruskuntamalliin ja Loviisaan seutunsa veturina.

–Loviisa pystyy jatkossakin tarjoamaan kilpailukykyiset palvelut naapurikunnille.
Efekon edellinen selvitys osoitti Loviisan taloudenpidon ajautuvan rakenteelliseen vajeeseen seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Kaleva piti tätä vain puolitotuutena.

–Ei ole huomioitu valtionosuuksia tai muita tuloja.
Kaleva tähdensi lisäksi, että Loviisa ei ole niin köyhä kuin mitä se numeroilla mitaten näyttää.
–Loviisalla on omaisuutta, joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa.
–Loviisa uskoo vahvasti peruskuntamalliin. Kuntafuusioon kaupungilla ei ole virallista kantaa. Nykyistä seutukuntajakoa Kaleva piti kuitenkin luonnollisena pohjana yhdistymisille. Unionimalliin Kaleva suhtautui kielteisesti.
–Se hajauttaa resursseja liikaa ja seudun ”moottori” heikkenee. Ja Loviisa on yhteistyökykyinen partneri.

Omaisuus ei muutu käteiseksi

Unionimallin puolesta puhui sen ”isä”, Lapinjärven kunnanjohtaja Peter Backman. Hän esitti Loviisan ympäristökuntien puheenvuoron.
Unionimallissa palvelut tuotetaan yhteistyössä niin, että jokaisella on oma sektorinsa hoidettavana. Päätöksiä tehtäisiin yhteisissä lautakunnissa.
–Unionimalli on vastuullinen malli. Eräs luottamushenkilö kuvasi kuntaliitosta Kristoffer Kolumbus -malliksi; siinä seilataan kohti tuntematonta.

Backman ennusti, että kuntaliitokset rikkoisivat koko Loviisan seudun: Pernaja, Lapinjärvi ja Ruotsinpyhtää suuntautuisivat kuka minnekin.
–Se johtaisi talouden umpikujaan Loviisan seudulla. Eivätkä velat häviä minnekään, vaikka omaisuusmassoja on, Backman heitti Kalevalle.

Backman lausahti, että unionimalli saataisi tarvita myös omat ”kasvot”, jonkinlaisen pääministerin tai pormestarin.
Lopuksi Backman muistutti, että Loviisan ympäristön neljä kuntaa muodostavat yli 11.000 ihmisen alueen, Loviisan jäädessä kakkoseksi runsaalla 7.000 asukkaallaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI