|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Yle vastaa Aku Louhimiehelle: ?Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa? (17.10.2018 16:22)
Petteri Orpo lipsautti ?vähän huonommat kyvyt? ? Selventää nyt mitä oikein tarkoitti (17.10.2018 16:04)
Antti Rinteeltä suora neuvo Sipilälle ? Kertoo miksei tarttunut A-studiossa kädenojennukseen (17.10.2018 15:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Laivasillalle kaavaillaan paviljonkia ja tulvapatoa

16.12.2005-Laivasillan alue on Loviisan elinkeinopolitiikan näkökulmasta tärkeimpiä alueita, jonka merkitys on verrattavissa Valkon satamaan ja teollisuusalueeseen. Laivasilta on alue, johon Loviisan elinkeinotoiminta on keskittynyt jo useiden satojen vuosien ajan, jo ennen kuin Loviisan kaupunki varsinaisesti oli edes olemassa, kertoi kaupungin geodeetti Yrjö Meltaus esitellessään tiistaina Laivasillan alueen kaavoitushanketta alueen yrittäjille ja yhdistyksille. Hänen mukaansa alue pitää säilyttää nykyisenlaisessa käytössä, johon kuuluu yritystoimintaa ja matkailua. Kaupunki on parhaillaan laatimassa kaavoja Tullisillan, Laivasillan ja maalinnoitusten alueella.


-Kun kaavoitamme tätä aluetta meidän täytyy ottaa huomioon laaja kokonaisuus, ettei pikaisilla rakennuspäätöksillä peruuttamattomasti pilata aluetta, Meltaus muistutti. Kun asemakaava on tehty ja hyväksytty, ryhdytään tekemään investointeja.

Meltauksen mukaan Laivasillalle ja lähialueelle on suunniteltu muun muassa tanssipaviljongista, johon tulisivat muun muassa Östersjernanin toimitilat sekä palveluita veneturisteille. Kaupunginvaltuusto varasi alustavasti paviljonkia varten 125.000 euron määrärahan vuoden 2007 taloussuunnitelmaan.

-Mahtavatkohan vierasvenesatamakaan olla enää sillä tasolla, jolloin siniviiri saatiin satamalle. Palveluita pitäisi kehittää, jotta Laivasilta pysyy houkuttelevana satamana, Meltaus sanoi. Hänen mukaansa Laivasillalta tulisi olla kävelyreitti Linnoitukselle. Nykyisin rämeinen polku kulkee pusikkoinen joutomaan kautta, mikä ei etenkään kesäisin ole Meltauksen mukaan mitenkään miellyttävä paikka. Suunnitelmissa on kaavoittaa rantabulevardi, joka kulkisi Sahaniemen kärjestä linnoituksille saakka.

Ruoppauksia tehtävä määrävälein

-Koko Loviisanlahden nykyinen ranta-alue on tulva-aluetta, johon tulee jatkossa rakentaa pato myös Laivasillalta pohjoiseen. Se voisi toimia samalla kevyen liikenteen väylänä, Meltaus kertoi. Myös Östertjernan alukselle pitäisi löytyä satamapaikka Laivasillan alueelta. Ensi kesän Östertjernan operoi Tullisillan laiturin kärjestä, mutta jatkossa se on määrä siirtää Laivasillalle.

Meltauksen mukaan Loviisanlahtea on lähivuosina joka tapauksessa tarpeen ruopata. Lahden mataloituminen jatkuu, kun Laivasillan alue painuu alaspäin ja työntää lahden maamassoja tieltään. Monet laituripaikat ovat matalan veden aikana kulkukelvottomia, ja alusten kölit makaavat pohjamudissa. Myös lahden kaislikkoa on tarkoitus harventaa.

-Viime kesänä koetimme leikata kaisloja, mutta alue oli jo niin umpeenkasvanutta ja maatunutta, ettei siihen pysty ilman kaivinkonetta, Meltaus kertoi.
Meltauksen mukaan Laivasillan ja koko kaavoitettavan alueen maaperän ominaisuudet ovat osin vielä arvoitus. Maaperätutkimuksia on tehty, mutta kaikilta osin esimerkiksi peruskallion sijaintia ei tiedetä. Suunta toki on selvillä. -Kyllähän tämä Loviisanlahti tällainen vuono on, johon joki ja useat jääkaudet ovat kerrostaneet silttiä ja savea. Se voi olla keskeltä hyvinkin jyrkkä ja syvä. Ei ole tarkkaa tietoa, missä kalliota tulee vastaan, Meltaus arvioi.

-Kun alueelle on rakennettu ja paikalla on liikennettä, rakennukset ovat lähteneet liikkeelle ja lahti mataloituu koko ajan. Eräät rakennukset Laivasillan alueella vajoavat alaspäin noin 5-7 milliä vuodessa, Meltaus kertoi.

Rauhanmonumentti ei kaavapöydällä

Meltaus ei ottanut kantaa varataanko kiistellylle Rauhanmonumentille paikka uudessa kaavassa. Hänen mukaansa patsaita ja istutuksia todennäköisesti tulee, mutta niistä päätetään myöhemmin. Rauhanmonumenttiasia ei Meltauksen mukaan ole hänen suunnittelupöydällään.

Laivasillan alueen maat ovat kaupungin omistuksessa lukuun ottamatta yhtä 800 neliömetrin omakotitonttia aivan Laivasillan rakennusten pohjoispuolella. Suurin osa kaavoitettavasta alueesta on täyttömaata. Laivasiltayhdistyksen Mikael Stenberg muisteli, että vanhan rantaviivan kohdalla kulkee graniittinen kivimuuri Tullisillalta aina Laivasillalle saakka. Muuri on pääosin peitetty maa-aineksilla. Myös Tullisillan ja Tamminiemen välillä kulkee kivimuuri.

Kaavoitettavan Laivasillan alueen pohjoispäässä, Pitkäkujan kohdalla, nykyisen urheilukentän kohdalla on maan alla vanha kaatopaikka, joka oli käytössä vielä 1950-luvulla. Kaatopaikan jätteistä ei Meltauksella ollut tarkempaa tietoa, mutta hän arveli, ettei sen aikaiset yhdyskuntajätteet muodosta samanlaista ongelmaa kuin myöhemmät kaatopaikat.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI