|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vertaistuen tarve on huutava, kun menettää oman vauvan

16.12.2005–Eniten olisin tarvinnut apua muilta saman kokeneilta naisilta, toteaa loviisalainen Kerttu Lähteenmäki, jonka kaksi raskautta on päättynyt keskenmenoon.


Koska vertaisryhmää ei ollut, Lähteenmäki lähti etsimään tukea internetin kautta. Sitä löytyikin, sillä moni äiti kertoi menetyksestään keskustelupalstoilla. Kertomuksia lukiessaan Lähteenmäen mielessä kypsyi ajatus vertaiskirjan tekemisestä. Siihen hän pyysi tositarinoita ja kirja, ”Keskenmeno, yli 40 tositarinaa”, ilmestyi viime talvena.

Lähteenmäen ja hänen miehensä Tom Olanderin perheessä on nykyisin kolme lasta. Kun kaksi vanhinta oli syntynyt, pariskunta oli lapsilukuun tyytyväinen. Uudet raskaudet olivat enemmänkin iloisia yllätyksiä kuin suunniteltuja.

–Koin kaksi peräkkäistä keskenmenoa. Oli äärimmäisen tuskallista synnyttää pieni vauva raskauden puolivälissä. Voisi luulla, että yllätysvauvojen menettämisestä selviäisi helpommalla, mutta ei se niin ollut. Kokemukset olivat tosi rankkoja, muistelee Lähteenmäki.

Hän jatkaa, että raskaaksi tultuaan nainen rakentaa pilvilinnoja ja näkee tulevaisuuden tulevan lapsen kanssa.
–Nousu on huikea, kun huomaa odottavansa. Kun keskenmeno tulee, lasku alas on jyrkkä. Pettymys on niin valtavan suuri. Elimistö on valmis ottamaan lapsen vastaan ja hormonitoiminta käynnistyy samalla tavalla kuin jos synnyttäisi elävän lapsen. Keskenmenojen jälkeen Lähteenmäki sai voimaa vanhemmista lapsistaan ja miehestään.

–Mieheni oli vahva, kun minä olin heikko. Hän ei säälitellyt eikä surkutellut, vaan tuki minua. Sääli ei auta kenenkään traumoihin. Lähteenmäki kaipasi kuitenkin eniten saman kohtalon kokeneiden naisten tukea.

–Loviisassakin voisi olla jonkinlainen vertaisryhmä. Mutta koska sellaista ei ollut, etsin apua netistä ja löysin. Vertaistuki ei onneksi ole enää kokonaan sidottu aikaan ja paikkaan. Lähteenmäki sanoo ”rypeneensä” kohtalotovereiden kertomuksissa.
–Olin muiden mukana ja huomasin, etten olekaan ainoa, joka on käynyt tämän läpi. Siinä vaiheessa, kun keskenmeno tapahtuu, nainen tuntee helposti olevansa yksin koko maailmassa.

Sain sellaisia tarinoita kuin tilasinkin

Lähteenmäki, joka on ammatiltaan sairaanhoitaja, luki keskenmenojensa jälkeen kaikki faktatiedot aiheesta. Hän halusi löytää syyn, jotta uutta keskenmenoa voisi ehkäistä tai että siihen voisi valmistautua. Syy jää useimmissa keskenmenoissa kuitenkin tuntemattomaksi. Kirjallisuutta hakiessaan Lähteenmäki ei löytänyt yhtään vertaistuesta kertovaa kirjaa.

–Olen lukuihminen ja halusin syvällisempiä tarinoita kuin mitä netissä oli. Sitten päätin, että voisin tehdä vertaistukikirjan itse. Siitä se lähti. Mieheni on atk-ihminen. Hän avasi minulle webbi-sivut ja sitä kautta aloin hakea tarinoita. Niitä tulikin.

–Halusin kaunistelemattomia, rankkoja tarinoita. Sain mitä tilasin. Jotkut tarinat ovat jopa raakoja.
Lähteenmäki ei puuttunut anonyymeinä kirjoitettujen kertomusten sisältöön.
–Kun kokee keskenmenon, ei rankimpia kohtia pysty kertomaan edes läheisimmilleen. Sitä haluaa suojella toista, ja itseäänkin, pahimmilta yksityiskohdilta. Anonyyminä, nimettömänä, rankatkin jutut voi pukea sanoiksi. Siinä kirjan valtti onkin. Lähteenmäki otti kirjaansa 40 tarinaa. Omaansa hän ei siihen laittanut.

Kun tarinat olivat koossa, Lähteenmäki ja hänen miehensä taittoivat kirjan ja lähettivät sen painettavaksi. Omakustanteesta otettiin 500 kappaleen painos.

Halu auttaa muita on suuri

Lähteenmäki toteaa, että kirjan tekemisen voimanlähteenä toimi hänen pieni Lara -tyttärensä, joka syntyi 2,5 vuotta sitten. Hän kertoo, että keskenmenojen jälkeen uusi raskaus pelotti, eikä vauvan olemassaoloon oikein uskonut ennen kuin sen sai elävänä syliinsä.

–Kirjan teko kesti yhdeksän kuukautta, kuten raskauskin. Hän halusi kirjallaan auttaa muita keskenmenon kokeneita.
–Se on vertaistukea kirjan muodossa. Kirja ei ole helppoa luettavaa, eikä mitään kaunokirjallisuutta, sillä sen funktio on muualla. Suosittelen kirjan lukemista niille, jotka haluavat oppia ymmärtämään ja kohtaamaan keskenmenon tai muun menetyksen kokeneita. Toivon myös, että terveydenhuoltohenkilöstö lukisi sen.

Keskenmeno koskettaa Suomessa vuosittain 5.000-9.000 perhettä. Todetuista raskauksista 12-15 prosenttia menee kesken.
–Keskenmenot ovat lisääntymässä, sillä synnyttäjien keski-ikä on nousussa, huomauttaa Lähteenmäki.

Palaute on ollut myönteistä

Lähteenmäki on saanut kirjastaan myönteistä palautetta ja se tuntuu hyvältä.
–Moni keskenmenon kokenut on kertonut lukeneensa kirjan kannesta kanteen useita kertoja ja itkeneensä suruaan pois. Jos he ovat saaneet apua, olen onnistunut tarkoituksessani, päässyt siihen mihin pyrinkin.

Lähteenmäki on saanut myös sellaista palautetta, jossa keskenmenon on sanottu lisänneen perheen ja puolison arvostamista.

–Parisuhde voi muuttua arkiseksi, kun lapset ja työ vievät kaiken ylimääräisen energian. Joku onkin kysynyt, että pitääkö tapahtua keskenmeno, että oppii tukeutumaan puolisoonsa. Niinkö kallis hinta on maksettava liiton vahvistumisesta?

Menetys on kuin möykky sisimmässä

Keskenmenosta ei Lähteenmäen mukaan toivu vuodessa tai kahdessa. Siitä ei välttämättä toivu täysin koskaan. –Sitä kantaa mielessään kuin isoa möykkyä. Möykky tosin pienenee sitä enemmän mitä enemmän siitä voi puhua. Hän ottaa esille myös sen, että esimerkiksi 20 vuotta sitten keskenmenon tai kuolleen vauvan synnyttäneet naiset eivät välttämättä puhuneet tapahtuneesta juuri lainkaan. Ei ollut ketään kenelle puhua.
–Tällaiset ihmiset voivat romahtaa vieläkin, jos he päästävät möykyn ulos.

Kirjastoissa kautta maan

Lähteenmäki on markkinoinut kirjaansa kirjastoille ja niissä vastaanotto onkin ollut myönteinen. Kirja löytyy useimmista Suomen kirjastoista.

–Kirjan tekeminen oli haasteellinen juttu. Opimme mieheni kanssa sen, miten kirjoja tehdään ja nyt niitä voisi tehdä lisääkin. Aihetta ei kuitenkaan ole, mutta kipinä kirjoittamiseen on. Aiheen olisi vain noustava omasta sisimmästä, pohtii Lähteenmäki.
Keskenmeno, yli 40 tarinaa -kirjaa on myynnissä Loviisan Kipa -kirjakaupassa sekä Lähteenmäen nettisivuilla osoitteessa www.tositari-nat.net

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI