|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Perustyö on turvattava myös tulevaisuudessa”

13.12.2005Lapinjärven vt. kirkkoherra Matti Perälä toivoo enemmän yhteistyötä seurakuntien kesken. Perälän mukaan seurakuntien on turha ummistaa silmiään yhteiskunnan rakennemuutokselta.


- Se on väistämättä tulossa ja seurakuntien olisi hyvä reagoida, ennen kuin on pakko, Perälä sanoo.
Mikäli kuntaliitoksia tulee, seurakuntienkin on liityttävä yhteen, tai vaihtoehtoisesti tehdä yhtymä. Perälä on jälkimmäisen kannalla, vaikka se pitäisikin sisällään vaivalloisemman päätöksentekojärjestelmän.
- Yhtymämalleissa on totuttu siihen, että eri kokouksissa puhutaan samoista asioista. Jotain on kuitenkin tehtävä, jotta tulevaisuudessa voidaan taata seurakunnallinen perustyö, Perälä jatkaa.

Eläkkeelle siirtyvän Jouko Paukkusen tilalle Lapinjärvelle suunnannut Perälä on tutkinut kirkon rakenteita vuosia. Hänen mielestään paras ratkaisu olisi, jos rovastikunta-alueet muodostaisivat yhden yhtymän. Se jättäisi pelivaraa myös mahdollisen kunta- ja palvelurakenneuudistuksen suhteen. Seurakuntia Itä-Uudellamaalla on kymmenkunta. Näin se vastaisi aika paljon valtiovallan yhtenä vaihtoehtona pitämää aluekuntamallia. Mikäli valtiovalta asettuisi peruskuntamallin kannalle, sillä ei olisi rovastikuntayhtymän kannalta merkitystä. Perälän mukaan hitaasti reagoivan kirkonkin piirissä asiaa kohtaan löytyy jo ymmärrystä.

- Yhtymän tehtäväksi jäisi kiinteistöpuoli, taloushallinto, toimistotyöt sekä hautausmaiden kunnossapitotyöt. Kirkkoa ei kiikutettaisi minnekään, Perälä muistuttaa.

Esimerkiksi kirkkoherranviraston työntekijän toimi on tällä hetkellä täyttämättä. On hyvinkin mahdollista, että vakituisen viran sijasta kirkkovaltuusto päättää asettaa hakuun ainoastaan osa-aikaisen toimen.

- Mikäli näin päätetään, virkaa saattaa olla hankala täyttää. Ehkä viran voisi täyttää yhdessä naapurikunnan seurakunnan kanssa. Yhteistyötä on ainakin joka tapauksessa syytä lisätä.

Osa-aikaistaminen kertoo siitä, että resurssit eivät ainakaan lisäänny. Vajausta Lapinjärven seurakunnassa on myös siinä mielessä, että diakonian virka on haettavana. Perälän mukaan seurakuntien on mietittävä, mistä säästöt tulevaisuudessa syntyvät, mutta hän sanoutuu samalla irti tehokkuusvaatimuksista, jotka sävyttävät yhteiskuntaa näin päivinä.

- Tehokkuusvaatimukset eivät voi eivätkä saa päteä seurakunnassa. Seurakunnan tehtävä on tukea ihmistä, Perälä muistuttaa.

Perälän idea rovastikuntayhtymästä ei sisältäisi esimerkiksi irtisanomisia. Seurakunnan työntekijöiden keski-ikä on 50 ikävuoden kieppeillä, joten uudistus kävisi kivuttomasti. Nykyisten seurakuntien nimet säilyisivät ennallaan, myös seurakuntien perustyöhön ei kajottaisi. Esimerkiksi Lapinjärven seurakunnassa toimisi jatkossakin pappi, kanttori ja diakonissa. Lapsi- ja nuorisotyötä tekisi jatkossakin osa-aikainen työntekijä.

Perälä aloitti työnsä marraskuun puolessa välissä ja asetetaan vakinaiseen virkaan 5. helmikuuta. Virkaanastujaistilaisuus suoritetaan perinteisin menoin piispa Eero Huovisen suorittaessa siunauksen. Perälä muistuttaa, että näin joulun kynnyksellä itse kukin voisi välttää stressiä ja pysähtyä hetkeksi hengähtämään.

- Ihmiset voisivat välttää jouluruuhkaa ja käydä kirkossa jo tänään. Joulurauhaan voi valmistautua, Perälä muistuttaa. Hän myös kehottaa ihmisiä rukoilemaan.
- Ne asiat jotka mieltä oikeasti huolettavat, on hyvä sanoa ääneen.

Perälä on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on toiminut 18 vuotta Kuusankosken seurakunnan kirkkoherrana, kuusi vuotta Ylämaan seurakunnan kirkkoherrana, sekä vuosia rippikoulupappina pääkaupunkiseudulla ja lääninrovastina Kouvolassa. Perälä on 56-vuotias ja asuu Elimäellä. (MT)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI