|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Terveyskuntayhtymän taloudenpitoon toivotaan läpinäkyvyyttä

07.12.2005Terveyden- ja sairaanhoito on ensi vuonnakin Loviisan kaupungin suurin menoerä. Erikoissairaanhoito on kaikille kunnille kallista, mutta perusterveydenhuollossa tilanteen pitäisi kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Zeilerin mielestä olla toinen.


– Loviisan lääkäripäivystyksen lopettamisen sanottiin tuovan 300.000 euron vuotuiset säästöt ja sillä lopettamispäätöstä jäsenkunnille perusteltiin. Säästöä ei kuitenkaan syntynyt, vaan terveyskuntayhtymän budjetti ylittyi jälleen ja kunnat saavat lisälaskun. Kuntayhtymän talouteen pitäisi saada läpinäkyvyyttä, jotta tiedettäisiin mikä maksaa, peräänkuulutti Zeiler esitellessään yhdessä virkamiesten kanssa Loviisan kaupungin ensi vuoden talousarvioesitystä perjantaina.

Talousarvioesitykseen ei kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan sisälly mitään dramaattista uutta. Investointitaso säilyy maltillisena ja keskeisin tavoite on edelleen talouden tasapainottaminen.

–Henkilöstömäärää ei voida enää supistaa. Se on jo alle keskiarvojen ja kipukynnys on tullut vastaan, mainitsi Kaleva. Säästöjä etsitään jatkossa esimerkiksi yhteistyöstä. Toimintojen supistukseen talousarviossa ei ole lähdetty.

–Palava johtolanka on seutuyhteistyön jatkuva kehittäminen. Nyt näköpiirissä on vihreää valoa muun muassa teknisen toimen yhteistyössä. Myös muiden palvelujen, kuten palkka- ja taloushallinnon, maakunnallista ja seudullista yhteistyötä mietitään.

Lisäksi suhteita halutaan tiivistää elinkeinoelämän suuntaan.
–Tarkoitus on palkata Loviisaan elinkeinopäällikkö elinkeinoelämän ja kaupungin väliseksi ensimmäiseksi linkiksi. Perusturvakeskuksen konsulttiselvityksessä esitetyt toimenpide-ehdotukset eivät vielä sisälly talousarvioon. Sen sijaan joidenkin toimintojen yhdistämistä, keskittämistä tai ulkoistamista mietitään. Niitä ovat keittiö- ja siivoustoiminnot, Myllyharjun lukio ja Amisto sekä Myllyharjun, Länsiharjun ja Harjuntaustan koulujen rehtorinvirat.

HUS:n menoja helpompi seurata

Sirkku Zeiler totesi puheenvuorossaan, että perusturva ja koulutus vievät käyttötalousmenoista leijonanosan, yhteensä noin 80 prosenttia. Perusturva eli sosiaalipalvelut ja terveyden- ja sairaanhoito lohkaisevat suurimman palan.

–Siksi perusturvakeskuksessa tehtiinkin konsulttiselvitys. Se ei kuitenkaan näy tässä budjetissa, vaan vasta seuraavassa. Selvitys on kuitenkin otettu vastaan ikäänkuin päätöksiä olisi jo tehty. Huolenaiheeksi ovat nousseet etenkin päiväkodit ja vanhusten kuljetukset. Ne ovat lähinnä kikkailua, eivätkä ratkaise perusturvan säästötarvetta. Säästöjä olisi löydyttävä muualta, kuten terveyskeskuksen menoista, huomautti Zeiler.

Hän jatkoi, että erikoissairaanhoito on kallista, mutta sairaiden on toki saatava hoitoa. HUS:n raportit ovat Zeilerin mukaan läpinäkyviä, joten tietoa saadaan riittävästi ja menoja voidaan siksi paremmin seurata ja arvioida.

–Perusterveydenhuollon kuntayhtymän suhteen onkin vaikeampaa. Emme tiedä, mikä Loviisan terveyskeskuksen lääkäripalvelussa maksaa. Kalliiksi se tulee, vaikka palvelutaso on laskenut päivystyksen siirryttyä Porvooseen.

Zeiler lisäsi, että kuntayhtymän budjetti ylittyy lähes joka vuosi. Niin kävi nytkin, vaikka päivystyksen lopettamisesta olisi pitänyt syntyä säästöä.

Liliuksen lisäksi myös Loviisa hyötyi

Loviisan ensi vuoden talousarvio on 41.000 euron verran ylijäämäinen. Kokonaismenot ovat 48,7 miljoonaa euroa eli kasvua on viisi prosenttia. Käyttötalouden menot ovat yli 43 miljoonaa euroa ja siinä kasvuprosentti on yli seitsemän. Ensi vuoden verotulot on arvioitu 26,6 miljoonaksi euroksi. Nousua on 2,2 miljoonaa euroa. Yhteisöveron tuotto kasvaa 2,6 miljoonasta eurosta neljään miljoonaan.

–Syynä Fortumin hyvä kehitys. Siitä ei hyötynyt ainoastaan Lilius, vaan Loviisakin saa oman osuutensa, vitsaili talousarvion numeropuolta valaissut talouspäällikkö Ulf Baggström.

Lainaa kaupungilla on 18,2 miljoonaa euroa eli noin 2.400 euroa asukasta kohti. Lainanhoitoa varten käytetään ensi vuonna noin 2,2 miljoonaa euroa uutta lainaa. Investoinnit rahoitetaan poistojen avulla.

Seitsemän uutta työsuhdetta

Kaupungin henkilöstökulut ovat ensi vuonna 16,4 miljoonaa euroa. Nousu, joka johtuu mm. palkankorotuksista ja kasvaneista sivukuluista, on noin miljoona euroa. Kaupungin henkilöstön määrä on ensi vuonna 422.

Vuonna 2006 perustetaan muutamia uusia virkoja ja toimia. Niitä ovat elinkeinopäällikön virka, perusturvakeskuksen perhetyöntekijän toimi sekä teknisen keskuksen suunnittelijan virka. Teknisen keskuksen rakennuspäällikkö jää ensi keväänä osa-aikaeläkkeelle, joten lisää väkeä tarvitaan.

Lisäksi Loviisassa aloittanee vammaisten lasten niin sanottu EHA2 -opetus, jota varten palkataan opettaja sekä kolme kouluavustajaa.
Kaupungin henkilöstöstä suurin osa, 190, työskentelee opetustoimessa. Sosiaalipuolella työntekijöiden määrä on noin 92.

Kaupungin asukasluku oli lokakuun lopussa 7.401 henkilöä. Miinuksella ollaan 15 asukkaan verran. Kaupunki tähtää jatkossa asukasluvun 0,5 prosentin vuotuiseen kasvuun, joten ensi vuonna loviisalaisia uskotaan olevan 7.440.

Investoinnit lähinnä rakennusten korjauksia

Kaupungin ensi vuoden investoinnit ovat suurimmaksi osaksi kiinteistöjen ja katujen ylläpito- ja korjaustöitä sekä sisäilman parantamiseen tähtääviä hankkeita.

Yksi sisäilmakohde on vesivahingoista kärsinyt liikuntahalli, jonka peruskorjauksen suunnitteluun on varattu 60.000 euroa. Suunnitelma kertoo aikanaan, kannattaako halli korjata vai etsitäänkö muita vaihtoehtoja.

Suurimpia hankkeita, 250.000 euroa, on teknisen keskuksen varikon muuton loppuvaihe. Varikko siirrettiin entisen tiemestaripiirin alueelle ja sinne siirtyvät myös kaupungin kasvihuoneet. Varikko liitetään kaukolämpöverkkoon. Sataman investoinneille varataan 180.000 euroa. Mukana ei ole rahaa mahdolliselle satama-altaan ruoppaukselle eikä elinkeinohankkeille. Niiden rahantarpeesta päätetään vuoden mittaan erikseen. Satama-altaan ruoppaus on toistaiseksi jäissä valitusten vuoksi.

Budjetissa on mukana määräraha Valkon päiväkodin sisäilmateknisten korjaustöiden aloittamiseen ja vesikaton uusimiseen (30.000 euroa), Rauhalan päiväkodin kaukolämpöliittymään sekä sisäilman parannustöihin (43.000), Hambergin kodin sisätilojen kunnostamiseen (30.000), Myllyharjun koulun palosaneerauksen lopputöihin (70.000), Länsiharjun koulun sisäilmateknisen saneerauksen jatkamiseen (50.000) ja Lovisanejdens högstadiumin sisäilman parantamiseen (60.000).

Paloaseman lämpökeskuksen uusimiseen ja kaukolämpöön liittymiseen varataan 25.000 euroa, Tamminiemen leirintäalueen rakennusten kunnostamiseen 20.000 euroa ja Almintalon siirtämiseen Tullisillalle 50.000 euroa.
Katujen ja teiden rakentamiseen on varattu yhteensä 335.000 euroa. Ensi vuonna päällystetään uudelleen Läntinen sisääntulotie, Mannerheiminkadun jatke Stolpenkadulta Saaristotielle, Seppäläntie välillä Erkkiläntie-Pesurintie sekä Vanha Valkontie välillä Patunantie-Mikkoksentie.

Lisäksi Valkon maantien varteen Petaksentien ja Läntisen sisääntulotien väliselle osuudelle rakennetaan kevyenliikenteenväylä. Samalla tehdään turvalliset suojatiet Valkontien ylitse Pankkiirintien ja Kirkkomiehenniityn liittymien kohdalle. Ensi vuoden määrärahoilla on tarkoitus parantaa myös Porvoonkadun tienylityspaikkojen turvallisuutta.

Meri-Bellalle ei vielä varauksia

Puistoalueille kaupunki varaa 36.000 euroa, ulkoilualueille 25.000 euroa sekä Essonmäen vanhan kaatopaikan kunnostukseen 250.000 euroa. Sahaniemeen Meri-Bellan alueelle määrärahavarauksia ei vielä ole, sillä valitusprosessi on kesken. Hankkeen rahoitus ratkaistaan kaava- ja lupa-asioiden ratkettua.

Antinkyläntien tasoylikäytävän turvalaitteiden rakentamiseen varataan 150.000 euroa, kaupungin pohjakartan uusimiseen saman verran ja traktorin vaihtoon 90.000 euroa.

Vesilaitoksen investoinnit ovat yhteensä 130.000 euroa, josta 20.000 euroa varataan vesitornin suunnitteluun. Viemärilaitoksen hankkeet ovat yhteensä 295.000 euroa. Vesi- ja viemärilaitoksen investoinneista suurin osa käytetään verkoston kunnostamiseen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI