|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Unionimalli lähempään tarkasteluun Loviisan seudulla

02.12.2005Loviisan seudun kuntien yhteistyövaltuuskunta YTV aikoo perehtyä tarkemmin Lapinjärven kunnan ehdottamaan ns. unionimalliin seuraavassa kokouksessaan Lapinjärven Rutumin kartanossa ensi keskiviikkona.


Lapinjärvi on ajanut unionimallia vaihtoehdoksi peruskunta-, piiri- ja aluekuntamallille, joita valtiovalta on tarjonnut ratkaisuksi tulevaisuuden haasteisiin kuntakentälle.
YTV on Loviisan seudun kuntien yhteistyöelin, jossa ovat mukana sekä kuntien johtavat virkamiehet että luottamushenkilöt.

–YTV:ssä mietitään lähinnä rakennus- ja ympäristövalvontaa ja sosiaalipäivystystä. Unionimalli tuli esiin siksi, että annamme alustavan tilannekatsauksen siitä, miten olemme valmistelleet kannanottoa koskien Paras-hanketta seutukunnan näkökulmasta, Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva valottaa.

–Unionimalli on mukana yhtenä mallina, josta varmasti voidaan keskustella, mutta tämän asian tiimoilta ei tehdä mitään päätöksiä, hän kuitenkin huomauttaa.
Unionimalli tuli valmisteluun mukaan YTV:n viime kokouksessa Pernajassa.

–Meiltä pyydettiin jonkinlaista näkemystä siitä, miten näemme Paras-hankkeen eri vaihtoehtomallit Loviisan seutukunnan näkökulmasta. Kävimme läpi vaihtoehtoja ja unionimalli vaikutti asialliselta, vaikka onkin vielä hieman keskeneräinen ja vaatii täsmennyksiä. Lähtökohtana on, että tehostetun yhteistyön ja jonkin sortin työnjaon avulla saavutettaisiin paremmin hyötyjä ja tavoitteita, kuin mitä valtion antamilla malleilla saavutettaisiin, toteaa Kaleva oman itäuusmaalaisen mallin haarukoimisesta.

Unionimallin hyvänä puolena on pidetty muun muassa sitä, että sen toteuttaminen on helpompaa kuin kuntafuusion. Haittapuolena on pidetty monien erilaisten sopimusten mukanaan tuomaa vaikeaselkoisuutta ja demokratiavajetta, jonka erilaiset yhtymät tuovat mukanaan.

Elinkeinopolitiikka ei voi irtautua palvelutuotannosta

Kunta- ja palvelurakennehanke eteni keskiviikkona aluevaiheeseen, jossa Loviisan seudun päättäjät kävivät läpi alueen tavoitteita Kuntaliiton Efeko Oy:n tekemän konsulttiselvityksen pohjalta.

Efekon johtaja Jarmo Asikainen aprikoi, että jatkotyöskentelyssä kuntien elinkeinopolitiikkaa ei voi erottaa palvelutuotannosta.
–Kriittinen kysymys on, mikä yhteys elinkeinojen kehittämisellä on palveluihin? Eli miten kauan palveluja voidaan tuottaa erikseen, jos elinkeinopolitiikka on yhteistä? On vaikea uskoa, että ne pystytään pitkään pitämään erillään.

Asikainen huomautti, että suuri haaste on myös maakuntayhteistyö, kun BTV-indikaattorin (bruttokansantuote + työllisyys + väestö) mukaan Porvoon ja Loviisan seutujen kehitys on voimakkaasti eriytynyttä - siitä huolimatta, että Loviisan kasvukehitys on ollut vuosina 2002-2003 hyvää.

Alueseminaarin avannut Paras-johtoryhmän puheenjohtaja Christel Liljeström uskoi, että kuntauudistus etenee edessä olevista isoista haasteista huolimatta:
–Poliittinen paine on nyt sellainen, että jotain tästä syntyy. Liljeström painotti oikeaa marssijärjestystä: palvelurakenne on selvitettävä ennen kuntarakennetta.
–Itä-Uudellemaalle on luotava oma malli selvitysten avulla siihen, miten kunnat tuottavat palvelut vuoden 2015 jälkeen.

Kustannusten ja tulojen epäsuhta syvenee

Seminaarityöskentelyn pohjaksi Efekon konsultti Jarkko Majava kertoi Loviisan seudun kuntien näkymistä vuoteen 2020 mennessä, mikäli kehitys kulkee nykyistä rataa. Selvityksen mukaan erityisesti pienkuntien taloudellinen tilanne muodostuu ongelmalliseksi:
”Mikäli nykyistä kuntien eri tavalla järjestettyjen palveluiden muodostamaa rakennetta ei muuteta eikä kuntien tulopuolella tapahdu merkittäviä muutoksia, kustannusten ja tulojen välinen epätasalaino tulee jatkumaan ja edelleen syvenemään. Siten vaateet talouden tasapainottamiseen kasvavat ja samalla yhteisten resurssien tehokkaammat käyttötavat nousevat esille. Tämä vaatii uudenlaisia synenergiaratkaisuja ja verkostoitumista.”

Nykymenolla tulot riittävät palvelujen järjestämiseen huonoimmin Lapinjärvellä ja Liljendalissa. Parhaiten rahat riittävät Pernajassa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI