|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uuden ydinvoimalan laitospaikkavertailussa infrastruktuuri tärkeä tekijä

29.11.2002Infrastruktuuri ja sen mahdollisuudet ovat tärkeä tekijä valittaessa viidennen ydinvoimalan rakentamispaikkaa. Rakennetaan laitos sitten Loviisaan tai Eurajoelle, alihankkijoilla on mahdollisuuksia saada osansa miljardiprojektista, oli sijoituspaikka sitten kumpi tahansa.


–Voimalaitoksesta valtaosa on kuitenkin normaalia teollisuusrakentamista, eikä mitään eksoottista, muistuttaa Teollisuuden Voima Oy:n juuri laitoskokonaisuuden yksikköpäälliköksi vuoden 2003 alusta nimitetty Tapio Saarenpää.

–Siinä mielessä alihankkijoilla on mahdollisuutensa. Niin kuin aina, paljon on kiinni omasta aktiivisuudesta ja kilpailukyvystä. Oletan, että laitostoimittajat ovat jo lähestyneet suuria suomalaisia teollisuusyrityksiä. Alihankintaketjut ovat loppuvaiheessa pitkiä eikä ketjua ole käyty läpi. Moni pienempi toimija on jonkin isomman alihankkija.

Saarenpää vieraili eilisiltana Uudenmaan Yrittäjien syyskokouksessa Loviisassa.

Sekä Loviisan että Eurajoen päättäjät ovat kuumeisesti lobbaamassa omaa paikkakuntaansa uuden laitoksen sijoituspaikkakunnaksi. Sijoituspaikkapäätös syntyy teknis-taloudellinen vertailun tuloksena.

–Kummassakin päässä on käynnistynyt tällainen (lobbaus)työ ja molemmat ovat osoittaneet selkeästi, että laitos paikkakunnalle halutaan. Vertailu tehdään ensi vuoden aikana, mutta valintakriteerejä ei voi vielä listata. Osin kriteerit eivät ole vielä valmistuneet.

Laitospaikkakuntakandidaattien eroja on Saarenpään mukaan vielä ennenaikaista arvioida, koska vertailuja ei ole tehty.

–Yksi osa vertailua on infrastruktuuri ja sen hyödyntäminen paikkakunnilla. Eli kuinka laajasti infrastruktuuria voidaan käyttää hyväksi, Saarenpää tähdentää.

Laitostoimittaja valitsee alihankkijansa

Mahdolliset paikalliset alihankkijat eivät ole vielä kovin aktiivisesti ottaneet yhteyttä TVO:öön.

–Kansainväliset voimalaitostoimittajat, joilta olemme tarjoukset pyytäneet, hankkivat tai ovat hankkimatta alihankkijoita Suomesta. Suurin osa hankinnoista tulee näiden suurten laitostoimittajien kautta. Toki meitä on lähestytty. Vielä on kuitenkin ehdottomasti auki hankintojen laajuus ja malli. Ne muotoutuvat vasta ensi vuoden aikana, eli silloin muotoutuu TVO:lle jäävä osuus ja se, millaisina osina se hankitaan. Saarenpää arvioi alustavasti, että laitoksen kotimaisuusaste voisi olla 50 prosenttia. TVO:n nykyisen voimalaitoksen kotimaisuusaste nousi 60 prosenttiin.

–50 prosenttia on alustava arvio. Nykymaailmassa emme voi kuitenkaan suosia ketään. Meidän on kohdeltava tasapuolisesti kaikkia.

Saarenpää huomauttaa, että alihankkijoilla on aina mahdollisuuksia saada tilauksia, sillä tuleva sijoituspaikka vaikuttaa vain tietyntyyppiseen alihankintatyöhön.

Tarjousten suhteen ollaan herkässä tilanteessa

Saarenpää ei halua kommentoida tietoja, joiden mukaan amerikkalainen Westinghouse Electric olisi vetäytynyt kilpailusta eikä olisi jättämässä tarjousta laitoksen toimittamisesta.

–Tällaisia on lehdissä kirjoitettu, mutta kilpailutilanne on se mikä se on ja olemme herkässä tilanteessa. Siksi emme voi kommentoida yhtiöiden asioita. Tiedämme kuitenkin saavamme hyvän kilpailun aikaan, mutta emme ole kertoneet kenelle olemme tarjouspyynnöt lähettäneet emmekä sitä, keneltä mahdollisesti tarjoukset saamme.

Muita reaktoritoimittajia on arvioitu olevan ranskalais-saksalainen Framatome, amerikkalainen General Electric ja venäläinen Atomstroyexport. TVO saa laitetoimittajien tarjoukset ensi kevään aikana.

Ison matkustajakoneen kestävä miljardihanke

Uuden laitosyksikön kokonaiskustannusarvio vaihtelee 1,7 miljardista 2,5 miljardiin euroon eli 10-15 miljardiin markkaan. Hinta vaihtelee lähinnä laitoksen koon vuoksi.

Tulevan laitoksen hinnassa näkyy myös terrorismin uhka ja uudet turvallisuusvaatimukset.

–Ydinvoimala on jo alunperin suunniteltu aina ulkoisia uhkia vastaan, ovat ne sitten äärimmäisiä sääoloja tai suorastaan terroritekoja. Mitä terrorismin mahdollisuudet sitten ovat, siitä ei voi kauheasti lehdissä jutella. Mutta jos ajatellaan esimerkiksi lentokoneen törmäystä, niin uusi ydinvoimalayksikkö suunnitellaan suuren matkustajakoneen törmäystä vastaan. Siinä mielessä juttu on massiivinen. Tällä on vaikutusta myös lopulliseen hintaan. Hintalappua ei voi sanoa, mutta se ei ole merkittävä, koska koko hanke on suuri.

–Kannattavuuteen terrorismin varalta suojautuminen ei Saarenpään mukaan vaikuta.

Tarjouskilpaan osallistuvilla laitostoimittajilla on kevääseen saakka aikaa jättää tarjouksensa. Vuoden 2003 lopulla valitaan laitetoimittaja ja samalla myös laitoksen sijoituspaikkakunta. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI