|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kun koulu on pelon paikka

18.11.2005Jo aamulla vatsaa kivistää. Perillä sinut teljetään vessaan tai vähintään sinulta viedään kännykkä ja laukku. Sinua haukutaan huoraksi tai vitun homoksi. Koululaisen arkipäivä on selviytymistä päivästä toiseen, jos sattuu päätymään kiusaajan silmätikuksi.


Pernajalaiset äidit Anne ja Ulla (nimet muutettu) ovat itse joutuneet aikoinaan kiusatuiksi ja nyt heidän lapsiaan kiusataan. Naiset muistuttavat, että fyysinen ja psyykkinen koskemattomuus kuuluu ihmisen perusoikeuksiin ja että väkivalta on laitonta - vaikka lyöjänä olisi lapsi.

–Aikuinen voi aina paeta työpaikkakiusaamista, mutta lapsen on pakko mennä kouluun, äidit huomauttavat.
Naiset eivät halua esiintyä omilla nimillään, koska heidän kokemuksensa on, että siitä saattaa seurata vain lisää ongelmia heidän lapsilleen. Naiset haluavat tuoda kuitenkin julki huolensa - ja sen, että apua on saatavissa. Valitettavasti kaikki aikuiset, kuten opettajat, eivät suhtaudu ongelmaan vakavasti.

–Aikuiset eivät kuuntele, sanoo Anne, joka joutui koulussaan kiusatuksi peräti kuuden vuoden ajaksi. Annea alettiin kiusata 9-vuotiaana. Painajainen loppui vasta, kun hän pääsi pois kyseisestä koulusta 15-vuotiaana.
–Kokemukseni on, että omassa koulussani kyllä yritettiin saada kiusaaminen loppumaan, mutta päätekijä ei vain lopettanut.

Nimittelyistä fyysiseen väkivaltaan

Annea kiusattiin monella tavalla, nimittely oli ”lievin” muoto.
–Nimittelykin syö sisältä. Lisäksi minulta vietiin tavaroita ja minut teljettiin vessaan tuolin avulla niin, ettei ovea saanut auki.
Anne joutui myös väkivallan kohteeksi. Pahin tapaus oli, kun Anne lyötiin tajuttomaksi.

–Ainoa muistikuvani on, että heräsin lattialla.
Anne ei kertonut aluksi kiusaamisesta kotonaan. Äiti kuitenkin alkoi epäillä jonkin olevan hullusti, kun tyttö ei halunnut mennä kouluun ja tämän vatsaan koski.

–Äiti arvasi ja kysyi suoraan. Äiti otti yhteyttä kouluun, mutta aluksi tilanne vain paheni ja lopulta Anne menetti tajuntansa pahoinpitelyn seurauksena.
–Syytin ensin itseäni ja yritin olla sellainen, että minut hyväksyttäisiin joukkoon. Niin ei kuitenkaan tapahtunut. Lopulta tajusin, ettei kiusatuksi joutuminen ollut oma syyni.

Annen silmät kostuvat yhä, kun hän muistelee omaa kouluaikaansa. Perheessä asia on jälleen ikävän ajankohtainen, sillä Annen lasta kiusataan koulussa.
Tilanne on sama Ullan perheessä.
–Lapset todella pelkäävät ottaa asian esiin.
Ulla ei ymmärrä sitä, että usein kiusaajan vanhemmat ja opettajat suhtautuvat koulukiusaamiseen vähätellen.

–Kiusaajan vanhemmat eivät halua uskoa, että heidän lapsensa tekevät jotain pahaa. Opettajat saattavat neuvoa, että ei pidä uskoa kaikkea, mitä oma lapsi kertoo!
Anne ja Ulla ovat ottaneet selvää, millaisia mahdollisuuksia vanhemmilla on silloin, kun yhteydenotot kouluun ja kiusaajan vanhempiin eivät tuota tulosta.

–Asian voi viedä lääninhallitukseen. Jos kiusaamiseen liittyy väkivaltaa, poliisille voi tehdä rikosilmoituksen. Jos tekijä on alaikäinen, poliisi ottaa mukaan sosiaaliviranomaisen.
Naiset ovat etsineet tietoja internetistä. Esimerkiksi Ruotsissa koulukiusaaja on tuomittu oikeudessa isoihin sakkoihin.

Puuttumattomuus hiljaista hyväksyntää

Anne muistuttaa, miten tärkeää ennaltaehkäisevä työ on.
–Olisi tärkeää opettaa lapsille kykyä empatiaan, myötäelämiseen. Lapsien olisi myös opittava ottamaan vastuuta teoistaan. Olisi opeteltava pyytämään anteeksi, tehtävä sovinto ja luvattava, että ei enää kiusaa toista.
Äidit miettivät, että ympäristön reagoimattomuus antaa kiusaajille väärän viestin.

–Se on hiljaista hyväksymistä. Yllyttämistä, jos ei tee mitään. Naisia ihmetyttää myös nykymeno, jossa nuoret saavat nimitellä toisiaan todella pahasti, eikä siihen puututa.
–Aggressiivisella nimittelyllä yritetään murentaa toisen itsetuntoa. Kiusaaminen voi olla kaikkea nimittelystä uhkailuun ja eristämiseen.

–Herkkä yritetään nujertaa, Ulla kiteyttää.
Anne ja Ulla sanovat, että koulukiusaaminen on helvettiä sekä kiusatulle että hänen koko perheelleen. He antavat vinkin kaikille kiusatuille koululaisille: jos joutuu kiusatuksi, kannattaa hankkia heti todistaja.

Anne itse on ollut todistamassa todella ikävää tapausta.
Päiväkotilapset leikkivät leikkiä, johon idea oli saatu nähtävästi tietokonepeleistä. Häviölle jäänyt napero hermostui niin, että alkoi hyppiä maahan kaatuneen toisen lapsen rintakehän päällä.

–Tempaisin hänet pois ja sanoin, että tuossa voi käydä huonosti. Lapsi totesi, näin ne tv:ssäkin tekevät ja nousevat kyllä pystyyn ihan terveinä.

Rikoslaissa kiellettyä

Kouluissa jaetaan vanhemmille Turvallinen koulupäivä -lehtistä, jossa kerrotaan koulukiusaamisesta. Sen ovat tehneet Mannerheimin Lastensuojeluliitto, sisäministeriön poliisiosasto ja opetushallitus.

Lehtisessä muun muassa muistutetaan, että jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
Vihkosessa muistutetaan, että ruumiillinen väkivalta, toisen terveyden vahingoittaminen esimerkiksi jatkuvalla kiusaamisella ja henkisellä väkivallalla täyttää rikoslain pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, josta voi seurata rangaistus. Alle 15-vuotiaaseen kohdistunut lieväkin pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos.

Lehtisessä muistutetaan myös, että vaikka yleinen kielenkäyttö saattaa olla nykyisin aika räväkkää, kaikki ei silti ole sallittua. Kunnianloukkauksen tunnusmerkit voi täyttää esimerkiksi häpäisevien asioiden kertominen. Kunnianloukkaus on lain mukaan rangaistava teko.

SPR kouluttaa vertaissovittelijoita

Suomen Punainen Risti kokeilee Helsingin ja Uudenmaan alueilla parhaillaan vertaissovittelua, jossa oppilaista koulutetaan sovittelijoita ratkomaan koulukiusaamistapauksia. Tavoitteena on puuttua mieltä pahoittavaan toimintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Oppilassovitteljoille opetetaan ratkaisukeskeisiä menetelmiä. Verso-koulutuksessa pyritään ehkäisemään koulukiusaamisen ja kouluväkivallan ohella muun muassa päihteiden käyttöä ja parantamaan koulujen työrauhaa.

Koulukiusaamiseen voi hakea apua esimerkiksi internetin avulla hakusanalla ”koulukiusaaminen”. Puhelinluettelosta löytyy infosivulla auttavien puhelinten numeroita, esimerkiksi Lasten ja nuorten puhelin 0800 120 400.

Lasten oikeuksien päivää vietetään tulevana sunnuntaina.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI