|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pulaa ammattilaisista ja ideoista

08.11.2005Teollisuutta vaivaa pula ammattityöntekijöistä ja hyvistä ideoista. Rahoitusta sen sijaan on tarjolla yllin kyllin. Teollisuusyrityksissä nähtäisiin mieluusti, että käsillä tekemisen taitoa alettaisiin taas arvostaa kirjaviisauden sijasta. Varsinkin Itä-Uudellamaalla ammattikoulutuksen arvostusta pitäisi saada nostettua.


Yritysmaailman edustajat tekivät elinkeinoelämää tutuksi loviisalaisille kuntapäättäjille viime torstaina. Helsingin kauppakamarin Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön puheenjohtaja, Sanka Oy:n toimitusjohtaja Tapani Myllys patisti päättäjiä heräämään toimiin, sillä hänen mukaansa työvoimapula on maakunnassa totisinta totta piankin.

–Tämä on vakava viesti päättäjille: pitäisi miettiä tuottavuutta ja tehokkuutta, eikä organisaatiomuutoksia, Myllys viittasi meneillään olevaan kuntauudistuskeskusteluun.

Myllys oli huolissaan siitä, että samaan aikaan kun palvelusektorilla ja kaupassa työpaikat lisääntyvät, teollisuustyöpaikat vähenevät. Lisäksi työvoimasta poistuu enemmän väkeä kuin mitä tulee tilalle suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle ja nuorten ikäluokkien pienentyessä.

Myllys patisti päättäjiä varautumaan tulevaan työvoimapulaan muun muassa koulutuksen painopisteitä muuttamalla. Toisen asteen ammattikoulutuksessa on liian vähän nuoria, akateemisesti koulutettuja alkaa sen sijaan olla liikaa. Myllys toivoi käsillä tekemisen arvostuksen kasvavan ja huokuttelevan teollisuuteen innokkaita tekijöitä.

Myös Oslan toimitusjohtaja Arto Piela piti ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta isona haasteena. Hän katsoi, että Itä-Uudenmaan maakunnassa tarvitaan yhteistä näkemystä siitä, mihin kehitystä halutaan viedä.

–Maakunta tarvitsee laajan elinkeinopolitiikan, ettei jokainen askartele omiaan. Keskustelua tarvittaisiin kaikilla foorumeilla.

Oikea ”ekosysteemi” puuttuu

Loval Oy:n ex-toimitusjohtaja Tuomo Juntunen provosoi omassa puheenvuorossaan päättäjiä keskustelemaan, ja onnistui.
–Harvinaisinta ovat hyvät liikeideat, rahaa yhteiskunnassa on enemmän kuin mitä sitä käytetään. Kilpailu on kovaa ja suomalaiset kilpailevat epätasaisista lähtökohdista.

Juntunen ihmetteli, miksi yrittäjät tulevat Loviisaan muualta, eikä yrittäjiä synny ”omasta maaperästä”.
–Teollisuusyrityksiä syntyy sinne, missä niitä jo ennestään on. Yritys tarvitsee toimivan ”ekosysteemin”.

Tällainen ekosysteemi Loviisasta Juntusen mukaan puuttuu. Karu ympäristö näkyy muun muassa siinä, että Lovalilla on ollut vaikeuksia löytää hyviä paikallisia yhteistyökumppaneita.
–Väitän, että Loviisan seudun kulttuuri ei suosi teollista yrittämistä. Seudun etuja on osattu hyödyntää heikosti. Loviisan valtteja ovat hyvä sijaintipaikka, hyvät liikenneyhteydet, alhainen kustannustaso sekä se, että ihmiset ovat sitoutuneita ja motivoituneita. Mutta hyvinkoulutettuja ihmisiä ei seudulta oikein löydy ja johtajat ovat yleensä muualta tulleita.

–Lista lopettaneista ja poissiirtyneistä yrityksistä on valitettavan pitkä.
Juntusen mielestä Loviisalla on kiistanalainen imago. Mielipiteitä jakavat muun muassa kaksikielisyys ja ydinvoima. Myönteistä imagoa pitäisi kehittää myönteisellä suhtautumisella.

Juntunen piti myös paikallista koulutuspolitiikkaa ongelmallisena. Hän katsoi, että koululaitoksen pitäisi osaltaan tukea teollisuutta esimerkiksi siten, että teollisuus voisi esittäytyä realistisesti opiskelijoille. Juntusen mielestä yhteiskunnassa vallitsee teollisuustyöstä tällä hetkellä vanhanaikainen kuva.

–Loviisassa ammatillinen koulutus on ollut ihan muuta kuin mitä teollisuus olisi tarvinnut. Akateemista koulutusta ihannoidaan, Juntunen paukutti.

Imagokysymyksiä

Päättäjät heräsivät Juntusen esittämään arvosteluun.
–On täyttä faktaa, että Loviisalla ei ole teollista perinnettä. Itä-Uudellamaalla on kartanomentaliteettia - ei ole tarvinnut panna itseään likoon, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva totesi.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Agneta Alm puolestaan muistutti, että teollista perinnettä kyllä löytyy - Valkosta.
–Loviisassa Amisto kamppailee. Porvoossa kaupunki ja elinkeinoelämä ovat enemmän yhteistyössä.
Kaupungin imagosta käytiin polveileva keskustelu. Myllys piti ulkopaikkakuntalaisille järjestettyjä bussikierroksia hyvänä ideana. Valtuutettu Ismo Kokko puolestaan ihmetteli, miksi kaupunki ei rakennuta nuorille vuokra-asuntoja.

–Nuoret tulijat haluavat asua vuokralla ja katsella, jäävätkö kaupunkiin vai eivät. Jos se vuokra-asunto löytyy sitten muualta, he jäävät sille tielle.
Kalevan mielestä pieni kaupunki ei voi ryhtyä rakennuttamaan vuokra-asuntoja, vaan ongelma pitää jättää markkinoiden hoidettavaksi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI