|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koskenkylän uuden koulun suunnittelu vihdoin käyntiin

01.11.2005Koskenkylän suomenkielisen koulun suunnittelu pääsee vihdoin alkamaan Pernajassa. Kunnanvaltuusto hyväksyi eilisiltana Koskenkylän asuinalueita koskevat asemakaavamuutokset. Jos kaavasta ei valiteta ja se saa lainvoiman, suunnittelutyöhön päästään piankin.


Kaavamuutokset ovat olleet vireillä vuodesta 2001. Uudessa kaavassa koululle on varattu paikka päiväkodin naapurista Vanhan Viipurintien varrelta.
–Kaavamuutosprosessit ovat liian byrokraattisia, sanaili kunnanjohtaja Ralf Sjödahl ja neuvoi valtiovaltaa katsomaan peiliin eli omaa lainsäädäntöään, kun se arvostelee kuntia tonttipulasta.

–Kaavaprosessin myötä on menetetty aikaa. Koulun suunnitteluaikataulun nosti esiin valtuustettu Sabina Krogars (kesk, sit.).
–Kaavassa on koululle paikka ja suunnittelurahaa on varattu sekä tämän että viime vuoden budjettiin. Milloin suunnittelu pääsee käyntiin?

Kunnanjohtajan mukaan uuden koulun kokoa päästään miettimään ja urakkatarjouksia pyytämään heti, kun kaava saa lainvoiman. Käytännössä suunnittelutyö päässee alkamaan ensi vuoden puolella.

Koskenkylän kaavamuutoksilla rivi- ja teollisuustontteja muutetaan omakotitonteiksi, koska juuri niille on kysyntää.
Sjödahl ennakoi, että muutama kohta kaavassa saattaa hiertää. Yksi kohta on Koskenkylän uimarannan viereinen alue, jonka kunta varaa omiin tuleviin tarpeisiinsa. Toinen on Vanhan Viipurintien eli Kuninkaantien varsi, jonne on haluttu rakennusoikeutta. Museovirasto edellyttää kuitenkin suojelumääräysten vuoksi, ettei tien varrelta saa kaataa puita.

Veroprosentti ennallaan

Ensi vuoden veroprosentin valtuusto löi lukkoon keskustelutta. Pernaja säilyttää veron 19 prosentissa.
Ensi vuoden talousarvion valmistelussa on lähdetty liikkeelle siitä, että käyttömenot kasvavat 3,6 prosenttia. Se on vähemmän kuin mitä hallintokunnat ovat esittäneet. Kunnanjohtajan mukaan osa hallintokunnista on visioinut jopa 10 prosentin kasvua.

–Kunnanhallituksen on karsittava käyttömenoesityksiä. Käytetään punakynää, ei kirvestä, kunnanjohtaja kuitenkin lohdutti.
Kiinteistöverot vahvitettiin esityksen mukaan. Yleinen kiinteistöveroprosentti pysyy 0,55:ssä, vakituisen asumisen 0,30:ssa ja vapaa-ajanasuntojen 0,90 prosentissa. Rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöveroprosentti nousee 3 prosenttiin. Seuratalot vapautetaan edelleen kiinteistöverosta. Koiraveroa ei Pernajassa myöskään aiota periä.

Länsikoskenkylän Jorvaksentien ja Jorvaksenkujan kunnallistekniikan tekijäksi valittiin tarjousten perusteella Tieliikelaitos.
Kolmen ryhmä teki aloitteen

Kolmen ryhmä eli Sabina Krogars, Janne Länsipuro ja Marjo Vuokko tekivät aloitteen GMO-vapaasta Pernajasta.
–Koska geneettisesti muunneltujen elintarvikkeiden tuotantoon ja käyttöön liittyy selvittämättömiä ympäristö- ja terveysriskejä esitämme, että kaikessa Pernajan kunnallisessa ruokailussa pidättäydytään muuntogeenisten ainesosien käytöstä, Länsipuro mainitsi.

–Käytännössä päätös ei aiheuta lisäkustannuksia, eikä toistaiseksi vaadi muita toimenpiteitä, kuin että ruoantilauksesta vastaava taho pyytää ruoantoimittajalta asiasta kirjallisen vahvistuksen kaikkien elintarvikkeiden ja raaka-aineiden osalta.

–Esitämme myös, että Pernajan kunnan tulee asettaa omistamiensa peltolohkojen viljelyssä ja metsiensä hoidossa kielto gm-kasvien käytölle. Tämä tulee huomioida myös annettaessa peltoja tai metsiä vuokralle.

Ryhmä esitti lisäksi, että kunnan alueella toimivia yrittäjiä, olivatpa he sitten maanvijelijöitä, golfkenttäyrittäjiä tai yksityisiä kuntalaisia, pidättymään geneettisesti muuunneltujen kasvien viljelystä ja gm-rehujen käytöstä eläinten ruokinnassa.

Eurooppalaisille markkinoille on hyväksytty elintarvikekäyttöön useita geneettisesti muunneltuja maissi- ja soijalajikkeita. Gm-alkuperän merkintäpakko ei koske ravintola- ja laitosruokaa, aloitteessa huomautetaan. Aloite siirtyi kunnanhallituksen käsittelyyn.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI