|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtakunnallinen pääjuhla Pernajassa Agricolan juhlavuonna

21.10.2005Mikael Agricolan juhlavuotta vietetään runsaan vuoden kuluttua sekä valtakunnallisesti että Agricolan synnyinpitäjässä Pernajassa.


Juhlavuoden valtakunnallinen pääjuhla pidetään Pernajassa ja myös paikallista ohjelmaa ja tapahtumia on luvassa runsaasti: elämyksellinen Agricola-polku opastuksineen, juhlavuoden näyttely, jossa esitellään Agricola-kaivausten esiin tuomaa aineistoa, Mikael-näytelmä DVD:llä sekä mahdollisesti myös kaivausten perusteella tehty multimedia rekonstruoidusta keskiaikaisesta Pernajan kirkonkylästä.

–Juhlavuoden valmistelut on tarkoitus antaa perustettavalle Agricola-seuralle (Agricolasällskapet i Pernå). Pyrimme saamaan kaikki hankkeet valmiiksi ensi vuoden aikana, kirjastonjohtaja Jenny Olsson kertoo.

Suunnittelutyö on jo niin pitkällä, että esimerkiksi elämyspolulle, joka kulkee muutaman kilometrin matkan kirkolta Agricolan syntympaikalle, on päätetty tehdä opastustauluja Agricolan elämästä. Elämyksellisen opastuskierroksen ohjaa Tuovi Putkonen. Hän kouluttaa myös elämysoppaat. Polkuun liittyy myös pieni esite.

Kaivausten löydöt esille

Agricola-kaivauksia jatketaan kirkonkylässä ja tähän menessä löydetyt esineet kootaan näyttelyksi.
–Löytöjen pohjalta on mahdollista rekonstruoida Agricolan aikaista kirkonkylää. Siitä on mahdollista tehdä multimedia, mutta hankkeelle etsitään erillinen rahoitus.

Pienimuotoinen Agricola-museo on myös suunnitteilla. Juhlavuoden näyttelyyn tulisi esille arkeologisia löydöksiä. Olsson kertoo, että kenties esille saadaan myös Agricolan alkuperäisiä kirjoituksia, mutta ainakin näköispainoksia.

–Alkuperäisiä on kuulemma Vaasan pääkirjastossa, Kansalliskirjastossa sekä Saksassa.
Agricola-museota on mietitty sen vuoksi, että kunnassa haluttaisiin mieluusti kaivauksissa löydetyt esineet pysyvästi esille Pernajaan.

–Agricola-työryhmä on saanut alustavan lupauksen siitä, että saisimme perustaa museon vanhan pappilan tiloihin. Ne tilat ovat kuitenkin liian pienet varsinaiselle museolle. Muutenkin museoon liittyy ratkaistavia kysymyksiä, muun muassa se, kuka museota ryhtyy hoitamaan. Siksi emme ole vielä varmoja, tuleeko esineistä juhlanäyttely vai pysyvämpi juttu. Katsome mihin rahat ja rahkeet riittävät.

Pääjuhla Pernajassa

Juhlavuoden hankkeisiin kuuluu myös Mikael-näytelmän DVD-version tekeminen.
–Eli projekteja on. Olemme juuri saaneet alustavan myönteisen rahoituspäätöksen Idässä itää ry:ltä. Haemme rahoitusta myös Svenska Kulturfondenilta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Myös kunnan budjetissa juhlavuosi huomioidaan. Ensi vuonna tehdään mahdollisimman paljon niin, että juhlavuonna 2007 kaikki olisi valmiina. Toistaiseksi on lähinnä tehty suunnitelmia ja hakemuksia.

Valtakunnallinen pääjuhla pidetään Pernajan keskiaikaisessa kivikirkossa. Samassa yhteydessä jaetaan Agricola-palkinto. Juhlan järjestävät yhdessä kunta, seurakunta ja valtakunnallinen Agricola-työryhmä.
Valtakunnallisessa työryhmässä Pernajaa edustaa kunnanjohtaja Ralf Sjödahl.
–Valtakunnallinen työryhmä on hyväksynyt kunnan yhdeksi ”alatoimijaksi”. Varmaankin meidän hankkeistamme osa rahoitetaan heidän kauttaan. Valtakunnallinen työryhmä on jo käynyt tutustumassa meidän suunnitelmiimme, Olsson sanoo.

Juhlavuosi sai oman logon

Viime keskiviikkona julkistettiin juhlavuoden logo, jonka on suunnitellut Turun yliopistossa työskentelevä Mari Mero. Logossa on Agricolan nimikirjoitus, tyylitelty sulkakynä ja vuosiluku 2007.

Agricolan kuolemasta tulee 2007 kuluneeksi 450 vuotta. Agricolaa pidetään suomen kielen ja kirjallisuuden kehittäjänä sekä kirkon uudistajana. Agricola on tehnyt ABC-kirjan, rukouskirjan sekä käännöksen Uudesta testamentista. Agricola toimi myös Turun piispana. Agricola oli lisäksi rauhanneuvottelija. Hän kuoli palatessaan rauhanneuvotteluista Moskovasta 9.4.1557.

Agricolan juhlavuoden valmisteluissa päävastuu on Turussa. Synnyinpitäjänsä Pernajan ohella Agricolaa muistetaan myös Viipurissa, joka oli Agricolan koulukaupunki.
Vuoden päätapahtumat ajoittuvat Mikael Agricolan päivän tienoille 9. huhtikuuta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI