|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Porvoon Nuttu antaa turvaa

21.10.2005Porvoossa toimiva turvakoti Nuttu antaa suojaa perheväkivallan kohteeksi joutuneille naisille. Nuttu auttaa myös nuoria, joiden elämä on kriisiytynyt. Turvakodin johtaja Marjukka Taos ryhtyi johtamaan Nuttua vuonna 2000.


–Näinä vuosina väkivaltatilanteet ovat raaistuneet. Lapset ovat mukana joko näkijöinä tai kokijoina, ja usein uhrit hoitavat kokemaansa päihteillä.

–Turvakodissa hoidetaan vain jäävuoren huippua, Taos arvioi. Turvakoti toimii tällä hetkellä vanhan palolaitoksen tiloissa Adlercreutzinkadulla. Turvakodin ohella talossa toimii Porvoon, Sipoon, Loviisan ja Pernajan yhteinen lastensuojelupäivystys.
Nuttu on avoin kaikkien lähisuhteessaan väkivaltaa kohdanneiden turvapaikka, silloin kun kotiin väkivallan, uhkailun tai pelon vuoksi on mahdotonta, jopa vaarallista, jäädä. Joskus asiakkaalla on tarve piiloutua, joten kotiseudun ulkopuolella sijaitseva turvapaikka tulee tarpeeseen.

Nuorten kriisipaikat kovassa käytössä

Taos korostaa, että Nuttuun tulija ei tarvitse lähetettä. Tulijalle kynnystä pyritään pitämään mahdollisimman matalalla.
Perhehuoneita on tällä hetkellä tarjolla viisi ja nuorten kriisipaikkoja kaksi. Nuorten kriisipaikat on tarkoitettu alle 18-vuotiaille tytöille ja pojille.
Taos kertoo, että Loviisan seudulta tulleet asiakkaat ovat olleet usein juuri nuoria.
–Tämän vuoden aikana juuri nuorten naisten ongelmat ovat nousseet pintaan.

Nuorten naisten elämää varjostavat nykyisin alkoholi, jonkinlainen holtittomuus ja rajattomuus, esimerkiksi holtittomat seksisuhteet.
–Vaikka nuorten paikkoja on vain kaksi, täällä saattaa olla kerralla jopa 4-6 nuorta. Kriisisijoituspaikkojen tarve on kova.
Taoksen mukaan nuorten vanhemmat ovat yleensä sekä yhteistyökykyisiä että -haluisia. Nutussa nuoren umpisolmuun ajautunutta elämää yritetään selvittää yhteistyöllä ja keskusteluilla, joissa on mukana muun muassa sosiaalityöntekijä.

Monenlaista väkivaltaa

Nutussa tilanteet vaihtuvat nopeasti. Kun aamupäivällä talossa saattaa olla vain yksi pikkulapsi, iltapäivällä heitä voi olla jo kahdeksan.
Perhehuoneet eivät ole suuren suuria, mutta Taoksen mukaan äidit lapsineen ovat helpottuneita pelkästään siitä, että turvakodissa voi vihdoin nukkua rauhassa ja pelkäämättä. Siskonpeti on suosittu ratkaisu, sillä perheenjäsenet haluavat olla mahdollisimman lähellä toisiaan.

Turvakodissa viivytään yhdestä vuorokaudesta noin seitsemään kuukauteen. Joku on asunut turvakodissa lähes vuoden. Euroopan unioni on suositellut aikojen pidentämistä edelleen niin, että turvakotiin tulon taustatilanne on ehtinyt akuutista tilanteesta rauhoittua.
Taos sanoo joutuneensa työssään opiskelemaan väkivallan erilaisia muotoja. Väkivaltaa kun ei ole pelkästään fyysinen väkivalta.
–Sen lisäksi on psyykkistä, taloudellista ja seksuaalista väkivaltaa.
–Lisäksi nykyisin turvakotien asiakkaista 14 prosentilla on monikulttuurinen tausta. He ovat pääasiassa virolaisia, venäläisiä ja kurdeja. Ulkomaalaisten naisten kokemat ongelmat ovat erilaisia. Moni heistä on mennyt naimisiin suomalaisen miehen kanssa, mutta uusi kotimaa on jäänyt vieraaksi. Opastus alkaa usein alusta, sillä naiset eivät välttämättä tiedä oikeuksiaan.

Taoksen mukaan väkivallan käsitekin tuntuu lähisuhteissa usein hämärtyneen. Uhri nostaa itse kynnystä; ”sehän repii vain hiuksista”. Turvakodissa joudutaankin kysymään missä mennään, jos aikuinen ihminen hyväksyy fyysisen riepottelunsa.
–Täällä työntekijät kuulevat asioita jotka panevat miettimään, miten julma ihminen voikaan toiselle olla.
–Klassinen tilannehan on, että perheessä ajatellaan, että lapsi ei tiedä vanhempiensa riidoista: ”nehän nukkuvat”. Mutta lapset tietävät, ja he pelkäävät kamalasti sekä itsensä että sen heikomman vanhemman puolesta.

–Pienikin lapsi saattaa juosta tappelevien vanhempiensa väliin. Ja se saattaa olla hänelle hyvin vaarallista.
Kun tilanne turvakodissa tasoittuu, moni lapsi alkaa oirehtia kiukuttelemalla. Hän haluaa saada huomiota kannettuaan ehkä pitkäänkin itseään isompaa taakkaa.

Yhteydenotot lastensuojeluun yleensä aiheellisia

Perhehelvettiä sivusta seuraava miettii usein, uskaltaako tilanteeseen puuttua, ja miten. Taos myöntää, että tilanteen arvioiminen saattaa olla vaikeaa.
–Yhtä kynnystä voi silloin testata: eli jos itselle nousee huoli naapurin lapsesta, silloin kannattaa ottaa yhteyttä. Liian helposti hyväksytään se mitä nähdään ja kuullaan.
Taos huomauttaa, että lastensuojeluun voi tehdä ilmoituksen nimettömänä.
–Viime vuonna lastensuojelun 1.200 yhteydenotosta vain 1-2 osoittautui aiheettomaksi.

Lastensuojelupäivystykseen otetaan yhteyttä tapauksissa, jotka koskevat lasten heitteillejättöä ja huoltoriitoja, joissa lasta ei palauteta ajoissa tai estetään tapaamisia. Yhteyttä otetaan myös silloin, kun vanhempi ei kerta kaikkiaan jaksa. –Silloin puhutaan muun muassa rajojen asettamisesta. Vanhemmat ovat nykyisin usein ihmeissään, miten toimia.

Uusi turvakoti suunnitteilla

Turvakoti Nuttu muutti keväällä vuosi sitten Kevätkummusta Adlercreutzinkadulle. Asuntola, jota parhaillaan laajennetaan, toimii yhä Kevätkummussa. Asuntola on tarkoitettu naisten tuettuun asumiseen.
Uutta ja isompaa turvakotia suunnitellaan parhaillaan. Se rakennetaan vanhan paloaseman paikalle. Uusien tilojen on määrä valmistua 2007.

Tällä hetkellä avoinna on vielä se, missä turvakoti toimii sen jälkeen kun vanha paloasema on purettu ja uutta turvakotia rakennetaan.
–Jos aikataulu pitää, muutamme keväällä väliaikaisiin tiloihin. Ne pitäisi löytää Porvoon keskustasta.
Porvoon turvakoti on tarkoitettu vain naisille. Taos toivoo, että myös miehille saataisiin oma paikka, sillä tarvetta sille on.

Turvakoti Nuttu

Koko maassa toimii 30 turvakotia, joista yhdeksää ylläpitää kunta. Turvakoti Nuttua ylläpitää Porvoon kaupunki. Työntekijöitä on 11.
Turvakoti on toiminut kymmenisen vuotta. Se on avoinna vuorokauden ympäri. Myös lastensuojelupäivystys toimii 24 tuntia vuorokaudessa. Lisäksi talossa on tarjolla lasten ja nuorten kriisipaikkoja.
Turvakodissa järjestetään myös lasten valvottuja tapaamisia. Niitä on vuoden aikana noin 120. Tarve on kasvussa, sillä seudulla Nuttu on ainoa paikka, jossa valvottuja tapaamisia tällä hetkellä järjestetään. Valvottuihin tapaamisiin määrää käräjäoikeus. Syynä ovat mielenterveyden ongelmat, päihteet tai väkivaltaisuus.

Naisten tuettuun asumiseen tarkoitettu asuntola toimii Kevätkummussa.
Nutussa toimii lisäksi ryhmiä, kuten väkivaltaa kokeneiden naisten keskusteluryhmä, joka kokoontuu tiistaisin. Avoimeen ryhmään ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Lapset voi ottaa mukaan tapaamiseen, sillä Nutussa heille on järjestetty lapsenvahti. Seuraava kokoontuminen on 1.11.Nutussa panostetaan myös jälkihoitoon. Lahjoitusvaroin Nutussa järjestetään äiti-lapsi-ryhmiä. Tapaamisia on kymmenkunta peräkkäin, sen jälkeen kootaan uusi ryhmä. Kriteerinä on, että ryhmään tulevat ovat olleet turvakodin asiakkaita.
Mikäli talousongelmat estävät matkustamisen ryhmätapaamisiin Loviisasta Porvooseen, kannattaa kääntyä Loviisan sosiaalitoimiston puoleen.

Ellu miettii Nutussa uutta suuntaa elämälleen

Porvoolainen Elina ”Ellu” Rauhala (17v.) tuli turvakoti Nuttuun muutama päivä sitten. Paikka on tuttu, sillä hän asui Nutussa viime talvena puolitoista kuukautta.
Ellu on pirteä ja sanavalmis punapää. Tyttö yrittää nyt pohtia elämälleen uutta suuntaa. Sivuraiteelle ovat vieneet alkoholi ja ongelmat perheessä.

–Join pahaan oloon, kertoo äitinsä kanssa asuva Ellu.
Vajaa vuosi sitten Ellu päätyi Nuttuun karkumatkansa jälkeen. Karkureissu kesti kolme viikkoa.
–Siinäkin oli alkoholi takana.
–Silloin sanottin, että tänne on tultava. En pannut hanttiinkaan.
Nyt Ellu, äiti, sosiaalityöntekijä ja joukko muita Nutun työntekijöitä kartoittavat Ellun tilannetta ja miettivät, mitä pitäisi tehdä. Ellu on päättänyt peruskoulun, mutta ammattikoulun opinnot ovat jääneet kesken. Ratkaisuksi ei riitä neuvo ”älä juo enää, Ellu”. Nyt on pureuduttava juomisen taustalta löytyviin syihin. Niiden selvittämisessä auttaa vaikkapa nuorisopsykiatrian poliklinikka.

Tärkeitä puhelinnumeroita

Turvakoti Nuttu. Adlercreutzinkatu 25-27, Porvoo, puh. 5203330. Nutusta saa keskusteluapua myös puhelimitse. Myös nimettömänä voi soittaa.
*Porvoon, Sipoon, Pernajan ja Loviisan yhteinen lastensuojelupäivystys, päivystyspuhelin 040-5174194. Päivystykseen voi ottaa yhteyttä kiireellisissä lastensuojeluasioissa virka-ajan ulkopuolella. Päivystykseen voivat soittaa viranomaiset, vapaaehtoistyöntekijät ja yksityishenkilöt.
Viikonloppuiltoina, eli perjantaista sunnuntaihin kello 16-24 päivystävään puhelimeen vastaa päivystävä sosiaalityöntekijä. Muina aikoina puhelut ohjautuvat turvakoti Nuttuun. *Miesten kriisikeskus, Helsinki, puh. 09-6129370.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI