|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan budjettiehdotus tarjoaa niukkuutta ja optimismia

26.11.2002Loviisan kaupunginhallituksen talousarvioehdotus ensi vuodelle jakaa vain niukkuutta. Kokonaismenoissa on kasvua vain 1,5 prosenttia.


Budjettikirjaa eilen esitellyt kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi, että budjetin rakentaminen tapahtui kuitenkin hyvässä yhteistyössä luottamusmiesten ja virkamiesten kesken, sillä kaikki tiesivät ja hyväksyivät tilanteen, jossa kaupungin talous on.

Hallintokunnat pysyivät hyvin annetuissa raameissa. Ainoa korotus koskee perusturvalautakunnan menoerää. Investoinnit jäävät 41,2 miljoonan euron budjetissa 1,3 miljoonaan euroon, missä on laskua tähän vuoteen 15,4 prosenttia.

-On tietysti vaarana, että omaisuusmassamme kärsii, Kaleva totesi viitaten siihen, että investointitaso ei riitä kattamaan omaisuuden kulumista. Pääpaino investoinneissa on sisäilmatutkimuksissa.

Talousarvioehdotus on kuitenkin perusviritykseltään toiveikas Loviisan kehitysnäkymien suhteen, mitä Kalevan ja talouspäällikkö Ulf Baggströmin mukaan kuvaa myös budjettikirjan kannen kirkas, oranssiväri. Loviisan väkiluku on painunut 7.498 asukkaaseen, mutta nyt on Baggströmin mukaan toiveita siitä, että asukasmäärä ei enää ensi vuonna laske. Taloussuunnitelman vuodelle 2005 on merkitty jo pientä väkiluvun kasvua, jolloin Loviisan väkiluku kipuaisi taas yli 7.500 asukkaan.

Väkiluvun kasvuun Loviisa pyrkii aktiivisella tonttien tarjonnalla ja houkuttelemalla kaupunkiin uusia yrityksiä.

Veroprosentin noston ei uskota karkottavan tulijoita

Niukkasbudjetin konkreettinen huono uutinen on veroäyrin kohoaminen pitkästä aikaa puolella prosentilla. Uusi veroprosentti on 19.

Baggström myönsi, ettei veroprosentin nosto ole tänne haluttavien muuttajien kannalta houkutteleva liike, mutta talouden tasapainottamisen takia korotukseen on pikkupakko. Talouspäällikkö lainasi Suomen Gallupin tekemää tutkimusta, jonka mukaan 73 prosenttia kansalaisista hyväksyy kunnallisveron korotuksen, jos sillä saadaan kunnan talous kuntoon. Kunnan talouden parantamiskeinoiksi kansalaiset eivät hyväksy palvelujen karsimista tai kunnan henkilöstön lomautuksia tai irtisanomisia.

-Ei ole olemassa tutkimuksia, jotka todistaisivat, että veroprosentin korotus kiihdyttäisi poismuuttoa kunnasta, Kaleva lisäsi.

Puolen prosentin veron korotus tuo kaupungin kassaan 400.000 euroa lisää tilanteessa, jossa verotulot laskevat. Ensi vuonna Loviisa saa verotuloja 22,6 miljoonaa euroa, kun verotuloiksi arvioidaan tänä vuonna 23 miljoonaa. Yhteisöverojen lasku selittää tämän. Kiinteistöveron tuotto on melko vakaa kolme miljoonaa euroa, josta voimalan osuus on 2,2 miljoonaa.

Toisella kädellä valtio vie ja toisella antaa

-Jos Loviisa saisi pitää verotulonsa, jotka sille kuuluvat ei ongelmia olisi, Baggström totesi.

Kaupunki joutuu maksamaan muille kunnille verontasausrahastoon yli kaksi miljoonaa euroa. Toisaalta se saa harkinnanvaraista rahoitusavustusta 825.000 euroa.

-Tämä on ironista, Baggström huomautti ja lisäsi, että tilanne johtuu siitä, että verotulot asukasta kohti ovat Loviisassa niin suuret.

Se osa kiinteistöverosta, jonka voimala maksaa käy vain kaupungin kassassa matkallaan valtion kirstuun. Tämän vuoksi vuosikate on viimevuotiseen tapaan nolla, kun sen pitäisi olla kaksi miljoonaa euroa, että se kattaisi kaupungin mittavan omaisuuden kulumisen eli poistot.

Lainakanta kasvaa 16,1 miljoonaan euroon. Summasta 4,46 miljoonaa johtuu Porvoon Energialle myytyjen Kymenlaakson Sähkön osakkeiden takaisin lunastuksesta. Jos tämä erä vähennetään lainakanta on 11,6 miljoonaa euroa. Lainakantaa kaupunjohtaja Kaleva ei pidä mitenkään poikkeuksellisena kuntien yleinen tilanne huomioon ottaen.

Kaupunki paikkaa talouttaan ensi vuonna jatkamalla kiinteistöjen myyntiä. Osakkeita myös myydään, jos hintataso on hyväksyttävä. Vuokteknon osakekantaa pienennetään ensi vuonna, mikä tuo kaupungin kassaan 170.000 euroa.

Työntekijöiden määrä laskee

Henkilöstömenot laskevat ensi vuonna 800.000 euroa. Henkilöstön viime vuosina tapahtunut pienoinen kasvu on kääntynyt laskuun ja henkilöstön määrä on ensi vuoden lopussa 435. Kaleva arvioi, että henkilöstön määrän asettuminen vähän alle 430 henkeen on sopiva taso Loviisan kaltaiselle kaksikieliselle kaupungille, jolla on laajaa yhteistyötä naapurikuntien kanssa esimerkiksi koulutoimessa.

Henkilöstömenojen vähentämisessä käytetään tuttuja keinoja. Eläkkeelle lähtevien ja irtisanoutuvien tilalle ei palkata uusia työntekijöitä. Muu kuin osa-aikaeläkkeellä oleva henkilökunta luopuu opettajia lukuunottamatta lomarahastaan tai saavuttaa muun vastaavan säästön vuosina 2003-2005. Lomarahoja voidaan maksaa vuosina 2007-2009, jos vuosien 2006-2008 tilinpäätökset mahdollistavat sen.

Budjettikirjassa todetaan, että ensi vuonna sopeuttamistoimenpiteiden suunnittelua on jatkettava. Nykyisen palvelutason säilyttämistä voidaan perustella vain, jos Loviisaan rakennetaan kolmas ydinvoimala.

Kireä taloudellinen tilanne ja henkilöstön väheneminen lisää paineita jäljelle jääville työntekijöille. Talousarvioehdotuksessa luvataan, että hyvä henkilöstöpolitiikka ja henkilöstön jaksamiseen panostaminen nousevat entistä tärkeämmiksi tavoitteiksi.

Kaleva totesi, että keskusteluissa on vakavasti harkittu palkkaporkkanaa yhtenä keinona houkutella lähitulevaisuudessa uusia työntekijöitä kaupungin palvelukseen, kun suuret ikäluokat alkavat jäädä joukkomitassa eläkkeelle.

Kouluopetuksen taso ei vaaravyöhykkeessä

Osana säästöohjelmaa koulujen tuntikehystä leikataan myös ensi vuonna. Baggström korosti, että on muistettava, miten korkealta tasolta tuntikehyksien leikkaus aloitettiin.

-Me emme ole missään tapauksessa tämänkään jälkeen kriisissä tuntikehyksen suhteen, hän totesi.

Ostopalveluihin käytettävät varat kasvavat miljoonalla eurolla. Tätä talouspäällikkö piti ongelmallisena, koska päätäntävaltaa siirtyy pääkaupunkiseudulle ja ympäristökuntiin, joissa Loviisan päätösvalta on rajallinen. Miljoonan euron kasvusta terveydenhoito nielee puoli miljoonaa euroa ja sosiaalipalvelut 400.000 euroa.

Vaikka lähiajan talouden tunnuslukujen valossa Loviisan tilanne on vaikea Kaleva ja Baggström vakuuttivat, että tulevaisuuden usko on kaupungin organisaatiossa ja luottamusmiesten keskuudessa vahva.

Kaupunginjohtaja painotti, että kaupungin markkinointia tehostetaan ensi vuonna selkeästi ja ykköskohde on pääkaupunkiseutu. Tähän liittyen lisätään tonttitarjontaa meren rannalla.

-Muuttopaine näkyy jo Porvoossa ja se tulee ilman muuta heijastumaan Loviisaan. Meidän on omilla toimillamme aikaistettava tätä prosessia tarjoamalla turvallinen ympäristö ja merenrantatontteja, jotka ovat lähellä palveluja. Nämä keinot ovat Loviisan kaltaiselle kunnalle ainoa mahdollisuus selviytyä, kaupunginjohtaja Kaleva totesi. (JL)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI