|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Satama-altaan ruoppauslupaa joudutaan yhä odottelemaan

14.10.2005Satama-altaan ruoppauslupa ei näillä näkymin irtoa pikapäätöksellä. Keskiviikkona paikan päällä Valkon satamassa vierailleet Vaasan hallinto-oikeuden edustajat haluavat käsitellä asian perusteellisesti ja oikeuteen kasautuneen jutturuuhkan vuoksi päätöksenteko voi kestää pitkäänkin. Ruoppauslupaa odottavat Loviisan kaupunki ja Merenkulkulaitos kuitenkin toivovat, että luvan saannissa puhuttaisiin mieluummin viikoista kuin kuukausista.


Loviisan väylän ruoppaustyöt käynnistyivät loppukesästä. Laivaväylä syvennetään 8,5 metristä 9,5 metriin ja työt ovat edenneet hyvin. Sen sijaan satama-altaan osalta aloituslupaa ruoppaukselle ei valitusten vuoksi ole saatu. Valituksen jättivät Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri, Natur och miljö ja Ympäristörengas.

Järjestöt vaativat, että noin 60 metriä ruopattavaksi aiotun alueen ulkopuolelta löytynyt kohta, missä tributyylitinan eli TBT:n raja 200 mikrogrammaa kilossa ylittyy, liitettäisiin ruopattavaan alueeseen. Saastunut kerros olisi poistettava ja läjitettävä maalle.

Satamassa pidettyyn katselmukseen osallistui viisi hallinto-oikeuden jäsentä. Mukana olivat asiassa puheenjohtajana toimiva hallinto-oikeustuomari Matti Hahto sekä hallinto-oikeustuomarit Pasi Salasto, Jan Eklund, Sauli Viitasaari ja esittelijä Kristiina Kerttula. Lisäksi paikalla oli asianosaisia virkamiehiä sekä valituksen jättäneitä ympäristöjärjestöjen edustajia.

Katselmuksessa pyrittiin selvittämään satama-altaan pohjasedimenttien poistokuorimistarve sekä sen tekniset ja taloudelliset toteuttamismahdollisuudet. Oikeuden edustajat kuulivat luvan hakijoiden ja valittajien kantoja parin tunnin ajan, jonka jälkeen tilannetta tarkasteltiin veden äärellä satama-altaan kupeessa.

TBT on peräisin laivojen pohjamaalista. Alue, jossa ainetta on tavattu, on rajattu ruoppauksen ulkopuolelle. Parhaillaan ruopataan puhtaita alueita ja niiden massoja on käytettävissä noin 150.000 kuutiota. Kaupunki ja Merenkulkulaitos haluaisivat peittää puhtailla massoilla satama-alueelta ruopattavat TBT-pitoiset massat. Ympäristöliikkeiden edustajat haluavat massojen läjittämistä maalle.

TBT:tä kaikkiaan runsaat puoli kiloa

Alueelta on otettu näytteitä, joiden mukaan raja-arvon, 200 mikrogrammaa kilossa, ylittäviä tuloksia ei saatu. Juhani Niinimäki Kala- ja vesitutkimus Oy:stä arveli, että pois vietävää TBT:tä on kaikkiaan 0,6-0,7 kiloa. Korkein tulos, mikä näytteissä saatiin, oli 169 mikrogrammaa kilossa.
–Jo yksi maalihippu voi nostaa määrän korkeaksi, mainitsi Niinimäki.
Ympäristöjärjestöjen edustajien mielestä näytteidenottopisteitä ei ollut riittävästi. Niinimäki kuitenkin totesi, että näytteet on otettu ympäristöministeriön ohjeiden mukaisesti.

Laivat eivät myrkkyä irrota

Oikeuden edustajat halusivat tarkan selvityksen siitä, miten laivat liikkuvat ja kääntyvät satama-alueella ja voivatko potkurivirrat saada pohjassa olevan TBT:n liikkeelle.
Satamajohtaja Lauri Heikkilä valaisi tilannetta mm. valokuvin todeten, etteivät laivat voi saada TBT:tä irti.
–Hudön selältä täydellä syväyksellä tulevat laivat eivät ole hajottaneet TBT:tä, joten miten ne voisivat sen tehdä käyttöalueen ulkopuolella satama-altaassa, kyseli Heikkilä.

Massaa nousisi 1.300 kuormaautollista

Kaupungin rakennuspäällikön Hannu Backmanin mukaan TBT:n aiheuttamat riskit eivät muutu sen perusteella, ovatko massat maalla vai vedessä. Natur och miljö -yhdistyksen toiminnanjohtaja Bernt Nordman oli kuitenkin toista mieltä. Hän katsoi, että maalle läjitettynä riskit ovat paremmin hallittavissa.

Backman jatkoi, että mikäli satama-alueen pohjan pintaa kuorittaisiin 20 sentin syvyydeltä, nousisi massaa arviolta 20.000 kuutiota.
–Loviisasta ei löydy valmista paikkaa, mihin se vietäisiin. 20.000 kuutiosta tulisi 1.300 rekka-autokuormaa ja jo kuljetuskustannuksissa puhuttaisiin suurista rahamääristä, mainitsi Backman.

Lupaa toivotaan mahdollisimman pian

Luvan hakijat toivovat oikeudelta pikaista päätöstä asiassa, sillä töiden viivästyminen ja mahdollinen pysähtyminen aiheuttavat taloudellisia menetyksiä. Hankkeen saamasta rahoituksesta osa on käytettävä tänä vuonna, urakkasopimukset on solmittu, puhtaita massoja on vielä käytettävissä ja talvikin on tulossa. Toimialapäällikkö Simo Kerkelä Suomenlahden merenkulkupiiristä arvioi, että jos lupa pian heltiäisi, saataisiin työt päätökseen vielä tänä vuonna ennen jäiden tuloa.

Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola muistutti, ettei valituksen jättäneillä ole ollut intoa hidastaa itse ruoppaushanketta.

–Ensin on kuitenkin hankittava luvat. Vasta sitten tehdään urakkasopimukset ja lyödään lapio maahan. Sitä paitsi määrärahoja voi siirtää vuodelta toiselle, hän huomautti. Jutussa puheenjohtajana toimiva hallinto-oikeustuomari Matti Hahto ei luvannut asiassa nopeaa ratkaisua, sillä oikeudessa juttuja on kertynyt ruuhkaksi asti ja hänellä itsellään on edessä lukuisia työmatkoja.

–Yritämme saada asian käsiteltyä niin pian kuin mahdollista, mutta mitään pikapäätöstä ei ole tulossa.
Hahto jatkoi, että päätöstä tehtäessä kysymyksessä on myös linjan veto siitä, mihin TBT-pitoisuuden raja jatkossa asetetaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI