|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jätevesiselvitystä pähkäiltiin Ruotsinpyhtäällä

07.10.2005Uusi jätevesiasetus on aiheuttanut pään raapimista haja-asutusalueiden omistajilla. On mietitty, pitääkö saunavesiä varten hankkia umpisäiliö ja olisiko paras laittaa riuku metsän reunaan. Opastusta ja neuvoja jätevesiasioissa annettiin Ruotsinpyhtään Viirilässä tiistai-iltana. Luokan täyttä kyläläisjoukkoa olivat opastamassa Anu Ihalainen, Tero Myllyvirta, Sampo Vainio ja Minna Kantola Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen ilman- ja vesiensuojeluyhdistyksestä.


Pääaiheena oli opastaa täyttämään kiinteistön jätevesiselvityslomake, joka on uuden asetuksen mukaisesti oltava vuodenvaihteeseen mennessä tehtynä. Selvitys tulee säilyttää kiinteistössä ja näyttää pyydettäessä. Ruotsinpyhtään kunta pyytää toimittamaan selvityksistä itselleen kopion.

- Selvitys on rehellinen kuva nykytilanteesta. Samalla saa itselle hyvää tietoa siitä, mitä pitää uusia, kertoo tilaisuudessa asiaa esitellut Anu Ihalainen.

Jokaisesta rakennuksesta oma

Selvitys tehdään jokaisesta jätevettä tuottavasta rakennuksesta erikseen, eli jos on esimerkiksi mökki ja rantasauna, tehdään niistä omat selvitykset. Samoin jos on navetta, jonne tulee vesi ja sitä käytetään vaikka vain autonpesuun, tehdään siitä oma selvitys. Jos kahden rakennuksen jätevedet johdetaan samaan paikkaan, riittää yksi selvitys.

Selvitykseen laitetaan tiedot muun muassa kiinteistöstä, maaperästä, rakennuksesta, käymälöistä ja jätevesien käsittelystä.

-On hyvin tavallista, että kiinteistöllä on saostussäiliöitä ja jätevesi johdetaan lopuksi ojaan, Ihalainen totesi.

Elimäentiellä asuva Jouni Leinonen yritti selvittää, sijaitseeko oma talo pohjavesialueella, mutta illan tilaisuudessa asia ei selvinnyt. Leinosella on kiinteistössään kahden saostuskaivon järjestelmä. Uutta jätevesiasetusta hän pitää hyvänä.

-Periaatteessa asia on hyvä, mutta on se iso taloudellinen kysymys. Valtion pitäisi esimerkiksi tarjota halpoja lainoja, vinkkasi Leinonen.

Ihalainen myönsi, että uusi asetus aiheuttaa kiinteistön omistajalle vaivaa ja kustannuksia, mutta että uudistuksista on myös itselle välitöntä hyötyä lähivesistöjen puhdistumisen kautta.

- Kannattaa ajatella positiivisesti, kun ei muutakaan voi. Jokaisessa suomalaisessa asuu pieni vesiensuojelija, kannusti Ihalainen.

Avustustuksista Ihalainen totesi, että kunnilla ja ympäristökeskuksilla on mahdollisuus myöntää avustuksia jos kunnostuksia ei ole varaa tehdä, mutta että saantirajat ovat todella tiukat.

Mikä järjestelmä?

Asetuksen mukaisista järjestelmistä Ihalaisen mielestä paras on kunnan viemäri. Silloin on vapaa esimerkiksi huoltovastuista. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan ole kaikille mahdollinen.

-Ympäristön kannalta paras olisi kompostoiva vessa tai huussi, typen osalta se ratkaisu olisi vesistölle parempi kuin yhdyskuntavesipuhdistamo, Tero Myllyvirta huomautti.

Umpisäiliötä Myllyvirta piti inhottavana ekologiselta kannalta. Säiliö ei puhdista vettä, vaan jätevesi siirretään autolla puhdistamolle.

-Umpisäiliötä ei varmastikaan kukaan laita, ellei ole pakko. Sen tyhjentäminen on sen verran kallista. Jos kiinteistö on esimerkiksi pohjavesialueella tai rannalla, voi umpisäiliö olla ainoa hyväksyttävä ratkaisu. Pienpuhdistamot vaativat paljon omistautumista ja huoltoa. Jos usea kiinteistö laittaa yhdessä ja tekee ammattilaisen kanssa sopimuksen huollosta, se voi kannattaa, mutta yhdelle ratkaisu on kallis. Jos yhteisen pienpuhdistamon laittaa, aina kannattaa laittaa sopimuksesta mustaa valkoiselle, Ihalainen muistutti.

Ei kannata odottaa liian kauan

Kaikkien kiinteistöjen tulee täyttää uudet vaatimukset 1.1.2014. Ihalainen kehotti kuitenkin toimimaan jo esimerkiksi ensi ja sitä seuraavana vuonna.

-Silloin voi valita suunnittelijan, rakentajan ja rakentamisen ajankohdan. Työtä ei tarvitse tehdä kiireellä eivätkä hinnat ole vielä nousseet kovan kysynnän takia, kuten käynee kun 2014 lähestyy, arvioi Ihalainen.

Kustannukset eri jätevesijärjestelmien vaihtoehdoissa vaihtelevat 300-12 000 euron välillä. Edullisin vaihtoehto sopii, jos on esimerkiksi mökki, jossa talousvesi kannetaan sisään ja on kuivakäymälä. Jätevesille riittää tuolloin esimerkiksi kivipesä tai imeytyskuoppa. Järjestelmä on helppo hoitaa ja sen voi tehdä itse. Jos mökissä on käsipumppu eikä mökkiä voida varustella esimerkiksi pesukoneilla, yksinkertaiseen maaperäkäsittelyyn ja kuivakäymälään kuluu noin 500 euroa.

Vakituisemmalla asunnolla tai varustellulla mökillä voidaan kiinteistön kaikki jätevesi johdattaa samaan järjestelmään tai erottaa käymälän jätevedet erikseen. Fosforinpoistolla tehostetun maasuodattamon kustannuksiksi arvioidaan 8 000 euroa. Umpisäiliön tekemiseen kuluu noin 4 000 euroa. Haittana on järjestelmän kalleus jos vettä tulee paljon. Pienpuhdistamon budjetiksi arvioidaan noin 8 000 euroa. Miinuksena on ammattimaisen hoidon tarve. Monen käyttäjän yhteisenä ratkaisuna järjestelmä on hyvä. Jos käymälän jätevedet erotellaan muusta jätevedestä voidaan käymäläjätteet johdattaa umpisäiliöön ja muut maasuodattamoon. Arvioitu budjetti tässä järjestelmässä olisi noin 8 000 euroa. Etuna on, että kustannuksiin voi itse vaikuttaa. Jos on kuivakäymälä ja sen, sekä pesu- ja muut jätevedet vedet johdetaan maasuodattamoon, on järjestelmä edullinen ja helppo käyttää. Perustamiskustannukset ovat noin 6 000 euroa.(AS)

Tilaisuuksia kuulla jätevesiasiaa ja saada neuvoja oman selvityksen tekemiseen järjestetään vielä Ruotsinpyhtäällä Haavisto-Joensuun koululla 12.10. kello 18.30 ja Tesjoen koululla 13.10. kello 18.30 (ruotsinkielinen). Pernajan kaikki tilaisuudet ovat kaksikielisiä ja ne järjestetään Pitäjäntuvalla 18.10 kello 18, Agricola-hallilla 26.10. klo 18, Isnäs skolanilla 27.10. klo 18 ja Haddom skolanilla 1.11. klo 18.

Kiinteistön jätevesiselvitys

*Kertoo miten jätevedet nyt käsitellään
*Säilytetään kiinteistöllä, pyydettäessä toimitetaan kopio myös kuntaan kuten Ruotsinpyhtäällä
*Oma lomake jokaiselle jätevettä tuottavalle rakennukselle
*Apua internetistä www.jatevesi.fi, jossa muun muassa ohjeet eri järjestelmien huoltoon ja vikatilanteisiin


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI